Mandat za zmianę opon na letnie przez COVID-19?
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Mandat za zmianę opon na letnie przez COVID-19?
To kolejny powód dla którego 3 sezon jadę na Micheline Crossclimate+
Niżej artykuł.
Proszę nie piszcie, że na to nie ma podstaw prawnych jak z tym, że nie można lasów zamykać.
Społeczeństwo nie pojmie co to znaczy "zostań w domu" to wprowadzą stan wyjątkowy i podstawa prawna się znajdzie.
https://autokult.pl/37120,wymiana-opon- ... zi-policja
Niżej artykuł.
Proszę nie piszcie, że na to nie ma podstaw prawnych jak z tym, że nie można lasów zamykać.
Społeczeństwo nie pojmie co to znaczy "zostań w domu" to wprowadzą stan wyjątkowy i podstawa prawna się znajdzie.
https://autokult.pl/37120,wymiana-opon- ... zi-policja
Pozdrawiam!
- Wojol
- Użytkownik
- Auto:: 1T2, 2.0 BMM, 2007
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Re: Mandat za zmianę opon na letnie przez COVID-19?
Napisałem dziś do swojego miasta z pytaniem czy mogę pod blokiem wymienić opony. Otrzymałem taką odpowiedź :
Witam, skontaktowaliśmy się z Komendą Miejską Policji w Świętochłowicach w tej sprawie. Funkcjonariusz potwierdził, iż może Pan wymienić opony pod domem, jednakże należy przestrzegać nakazów dotyczących ilości osób (wymiana powinna zostać wykonana przez jedną osobę) oraz wszelkich środków ostrożności. Jeżeli ma Pan taką możliwość to zalecono również wykorzystanie garażu. Pozdrawiam.
Witam, skontaktowaliśmy się z Komendą Miejską Policji w Świętochłowicach w tej sprawie. Funkcjonariusz potwierdził, iż może Pan wymienić opony pod domem, jednakże należy przestrzegać nakazów dotyczących ilości osób (wymiana powinna zostać wykonana przez jedną osobę) oraz wszelkich środków ostrożności. Jeżeli ma Pan taką możliwość to zalecono również wykorzystanie garażu. Pozdrawiam.
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
U nas społeczeństwo dopiero zacznie się stosować jak dojdzie do takiej sytuacji jak jest we Włoszech czy Hiszpanii że każdy żyjący stracił już kogoś ze znajomych czy rodziny w tedy wszyscy będą się stosować bo będą się bali że sami nie stosując się do wyznaczonych zasad pójdą do piachu.
Tam można tylko wychodzić do sklepu i to w rękawiczkach i maseczkach, jak tego nie masz to jesteś zawracany do domu i nikogo nie obchodzi czy ty to masz czy nie.
Sam siedzę w domu na opiece na syna z powodu COVID-19 i wychodzę z domu jak tylko muszę, a jak wychodzę to zakładam rękawiczki (kiedyś mi kolega załatwił całą paczkę do dłubania przy aucie, a teraz się przydały jak nie wiem) i z maseczką ochronną na twarzy, nie którzy patrzą się na mnie jak na kosmitę na dworze ale mam to w dupie, nie rozumieją że zmniejszam ryzyko zakażenia nawet ich jak bym sam był już nosicielem Korony, a tego nie wiem.
A co do wymiany opon to ja sobie sam wymieniłem koła bo zawsze mam drugi komplet na stalówkach albo na alufelgach, parking mam pod blokiem czyli nie wychodzę nawet z bloku
Nie mam z nikim kontaktu, a jak nawet gadam z sąsiadami w garażu to utrzymujemy dość duży dystans dla swojego i sąsiadów bezpieczeństwa.
Stanu wyjątkowego nie wprowadzą bo nie można by przeprowadzić wyborów i później były by gigantyczne roszczenia firm z powodu przymusowego zamknięcia biznesów
Ale się rozpisałem
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Tam można tylko wychodzić do sklepu i to w rękawiczkach i maseczkach, jak tego nie masz to jesteś zawracany do domu i nikogo nie obchodzi czy ty to masz czy nie.
Sam siedzę w domu na opiece na syna z powodu COVID-19 i wychodzę z domu jak tylko muszę, a jak wychodzę to zakładam rękawiczki (kiedyś mi kolega załatwił całą paczkę do dłubania przy aucie, a teraz się przydały jak nie wiem) i z maseczką ochronną na twarzy, nie którzy patrzą się na mnie jak na kosmitę na dworze ale mam to w dupie, nie rozumieją że zmniejszam ryzyko zakażenia nawet ich jak bym sam był już nosicielem Korony, a tego nie wiem.
A co do wymiany opon to ja sobie sam wymieniłem koła bo zawsze mam drugi komplet na stalówkach albo na alufelgach, parking mam pod blokiem czyli nie wychodzę nawet z bloku
Nie mam z nikim kontaktu, a jak nawet gadam z sąsiadami w garażu to utrzymujemy dość duży dystans dla swojego i sąsiadów bezpieczeństwa.
Stanu wyjątkowego nie wprowadzą bo nie można by przeprowadzić wyborów i później były by gigantyczne roszczenia firm z powodu przymusowego zamknięcia biznesów
Ale się rozpisałem
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ostatnio zmieniony pn kwie 06, 2020 12:54 przez Tomasz_W-wa, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
jak ktoś nie ma opon w przechowalni i nie jeździ na wymiany tylko zmienia pod domem to sporo osób może pozazdrościć 
Dużo zdrowia Panowie!
Dużo zdrowia Panowie!
Pozdrawiam!
- Bzyku
- Specjalista
- Auto:: BKD, 2008
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
I oto Polska właśnie. Zamiast wprowadzić Stan Wyjątkowy i wtedy zgodnie z Konstytucją egzekwować od narodu mandaty i wprowadzać ograniczenia, to nie można, bo Stan Wyjątkowy nakłada rownież i obowiązki, a tego to nasze państwo już nie chce. Mi też pasuje mieć tylko przywileje i zero obowiązków, ale tak się nie da. Dlatego Prawo powinno być Czarno/Białe i albo coś można albo nie, i na tym koniec. A tak mamy prawo szare i każdy rozumie je tak jak jemu wygodnie. A zawsze znajdzie się jakiś kolega co myśli "po mojemu" i weźmie w obronnę. Ja osobiście, jak mi jakiś wyskoczy z mandatem, od razu odmawiam jego przyjęcia i niech mnie sądzą.
Ps. I żeby nie było, od trzech tygodni siedzę w domu na home office, bo akurat mogę i wychodzę jedynie po zakupy spożywcze.
Ps. I żeby nie było, od trzech tygodni siedzę w domu na home office, bo akurat mogę i wychodzę jedynie po zakupy spożywcze.
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
Będzie ... ?
- Piter7707
- Specjalista
- Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Pitolenie do monopolu po alkohol można a opony wymienić czy umyć auto to już nie chore
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Jak wprowadza stan wyjątkowy to wszystkim firmom w tym zagranicznym musi rząd wypłacić odszkodowanie. Poza tym wtedy nie ma nikogo co przynosi pieniądze dla państwa z podatków a jedynie się mnóstwo kasy wydaje. Trzeba sprawę niektórych spraw nieco bardziej zgłębić zanim się coś wprowadzi lub krzyczy żeby coś wprowadzać.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Bzyku
- Specjalista
- Auto:: BKD, 2008
- Imię:: Tomek
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
Wesol, ja wiem czym grozi stan wyjątkowy i wiem, że to nieopłacalne w obecnej sytuacj (nie jest aż tak źle). Jednak bez wprowadzenia stanu wyjątkowego nie ma prawnego umocowania (konstytucja) żeby trzymać ludzi w domach, a na już w ogóle nie ma możliwości karać ich mandatami.
Dzisiaj pyta mnie mój szef, czy może pojechać służbowym autem na przegląd rejestracyjny, bo on teraz to już nie wie, czy dostanie mandat czy nie. Odpowiadam, tak możesz, bo auto jest służbowe, używane do wykonywania pracy.
A co z prywatnym autem? Chcę/muszę jechać do pracy/sklepu na zakupy i samochód musi mieć przegląd. Tu powiem Wam, że sam się zgubiłem, bo skoro ludzie dostali mandaty za wymianę opon, czy mycie auta na myjni, to może i przeglądu nie można. A co z mechanikiem? Mogę do niego pojechać? W końcu nie powinno się używać niesprawnego auta, a w każdej chwili może zajść konieczność jego użycia? I może mi teraz ktoś powie, że policjant zdecyduje?
To samo z tym chodzeniem na zakupy lub do parku, a jak idę do sklepu i przechodzę przez park, bo jest po drodze?
Wprowadzili rozporządzenie, które jest niewykonalne!
Dobry prawnik to wszystko obali przed sądem, oczywiście przed "wolnym" sądem

Dzisiaj pyta mnie mój szef, czy może pojechać służbowym autem na przegląd rejestracyjny, bo on teraz to już nie wie, czy dostanie mandat czy nie. Odpowiadam, tak możesz, bo auto jest służbowe, używane do wykonywania pracy.
A co z prywatnym autem? Chcę/muszę jechać do pracy/sklepu na zakupy i samochód musi mieć przegląd. Tu powiem Wam, że sam się zgubiłem, bo skoro ludzie dostali mandaty za wymianę opon, czy mycie auta na myjni, to może i przeglądu nie można. A co z mechanikiem? Mogę do niego pojechać? W końcu nie powinno się używać niesprawnego auta, a w każdej chwili może zajść konieczność jego użycia? I może mi teraz ktoś powie, że policjant zdecyduje?
To samo z tym chodzeniem na zakupy lub do parku, a jak idę do sklepu i przechodzę przez park, bo jest po drodze?
Wprowadzili rozporządzenie, które jest niewykonalne!
Dobry prawnik to wszystko obali przed sądem, oczywiście przed "wolnym" sądem
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os
Będzie ... ?
Będzie ... ?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Dla przyjemności to czego nie musisz robić to na to są obostrzenia. To co musisz by żyć to można. Przegląd można tak jak wymiana kół, oleju, klocków hamulcowych wymiana itp.
Na cmentarz iść bo lubię pochodzić i popatrzeć to nie wolno. Ale kamieniarz jak jedzie tam pracować to mu wolno. Jak wprowadza stan wyjątkowy to zakłady które jeszcze coś robią jakieś zyski przynoszą to niech pracują. To zawsze jakieś podatku wpadają do budżetu.
Na cmentarz iść bo lubię pochodzić i popatrzeć to nie wolno. Ale kamieniarz jak jedzie tam pracować to mu wolno. Jak wprowadza stan wyjątkowy to zakłady które jeszcze coś robią jakieś zyski przynoszą to niech pracują. To zawsze jakieś podatku wpadają do budżetu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- wulkan
- Użytkownik
- Auto:: 1T2, 2.0 AZV 136KM
- Imię:: Paweł
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Na przegląd możesz jechać i powinieneś. To sytuacja niezbędna z punktu widzenia bezpieczeństwa i przepisów. No ale fakt wg rządzących 'opony' to już nie.... 
- tberent
- Zaawansowany
- Auto::
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
No ty mnie potrafisz rozwalić. Nawet na prawie się znasz . A w sumie to się nie znasz.wesol pisze:Jak wprowadza stan wyjątkowy to wszystkim firmom w tym zagranicznym musi rząd wypłacić odszkodowanie. Poza tym wtedy nie ma nikogo co przynosi pieniądze dla państwa z podatków a jedynie się mnóstwo kasy wydaje. Trzeba sprawę niektórych spraw nieco bardziej zgłębić zanim się coś wprowadzi lub krzyczy żeby coś wprowadzać.
Prawda taka że rząd wpadł samemu w swoją pulapke. Mówił jak jest wspaniałe i jakie mamy plusy. Że budżet się ponoć bilansuje no to jeżeli tak było to możemy zejść do poziomu " tych zlodzieji z peło" i mieć kreskę jak oni całkowicie usprawiedliwioną.
Otóż nie . Najprościej widać to po walucie . Zobacz po ile chodzi dolar. Nawet podczas kryzysu w 2008 takiej lipy nie było.
Naszego państwa nie stać na stan wyjątkowy.
Nie stać też na ochronę zdrowia i podstawowe materiały.
Spółki skarbu państwa rzucają kasę od siebie bo w budżecie jest kicha.
Stworzono bubel prawny i niech tylko mi jakiś policjant zagrozi mandatem to powiem niech pisze do sądu to sam się obronie a dla niego na koniec naganę do akt za to że ma respektować prawo a sam go nie zna.
Po to jest stan wyjątkowy klęski czy wojenny żeby właśnie pozbawiać ludzi praw wtedy gdy jest to zasadne a nie tworzyć pseudo zarządzenia ustawy i tarcze która tak naprawdę w tej chwili jest noc nie warta.
Powiem ci madralo jak będzie.
Do momentu jak nie wygaśnie mandat gerstorf to nie wprowadzą stanu wyjątkowego . Minie chyba kwiecień . Zmienia prezesa sądu najwyższego i mogą zrobić wszystko z wyborami czyli odwlekają je na jakiś czas a potem już nikt nawet nie zwątpi że były legalne.
Co do tego bubla prawnego to konstytucją zapewnia ci wolność i koniec . Jeżeli jakiś niebieski będzie ci wciskał że stwarzasz zagrożenie to musi umotywować jak stwarzasz. Jak Joe będziesz pierdoła o wchodził do parków i innych gdzie ma prawo obowiązywać zajazd to guzik ci zrobią .a będziesz miał maseczkę i rękawiczki to możesz się śmiać w głos palantowi.
Możesz też myć auto i czy jest służbowe czy nie . Wystarczy powiedzieć że za brudne możesz dostać mandat i na to jest przepis . Możesz zmieniać kola . Powiesz że w temperaturach dodatnich zimówki hamują dużo gorzej i przy kolizji maga być powodem niewypłacenia odszkodowania bo w tych temperaturach już powinieneś mieć letnie. A nie będziesz narażał się na koszty lub niebezpieczeństwo.
Możesz tak naprawdę wszystko co jest związane z twoim samopoczuciem psychicznym . Przykładem jest bieganie .
I mimo że ten przepis to bubel to jak już ktoś napisał. Siedzę w domu prawie miesiąc na pracy zdalnej i nie chodzę nigdzie gdzie nie potrzebuje bo mam gdzieś tych pseudo prawników za których wstydzą się profesorowie z ich uczelni ale myślę o zdrowiu swoim i swojego Syna.
Wysłane z mojego T8s przy użyciu Tapatalka
- Wojol
- Użytkownik
- Auto:: 1T2, 2.0 BMM, 2007
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Ministerstwo zdrowia oficjalnie potwierdziło, że wymiana opon jest legalna.