Witam serdecznie
Jak w temacie najprawdopodobniej zerwała się roleta w dachu panoramicznym Touran 2012 przy próbie odsunięcia lub zasunięcia przesuwa się sam taki profil aluminiowy ( przy osuwaniu odjeżdża do samego tyłu a przy zasilaniu jedzie do samego przodu ) W jaki sposób dostać się do tej rolety i czy wogóle jest możliwa naprawa czy trzeba kupić nową .
Pozdrawiam
Witam
a więc tak jeżeli ktoś będzie miał podobny problem , to musi się zaopatrzyć w roletę z Aliexpres o numerze 1K9 877 307 A , lub 5ND 877 307 szerokość 76,5 mm kolory jakie są dostępne to szary i kremowy . Należy zdemontować podsufitkę i odsunąć maksymalnie do tyłu mechanizm rolety odkręcić śruby mocujące mechanizm zwijania taka rynienka i zdemontować starą zerwaną roletę oraz jej ślizgi . Nowe ślizgi są w komplecie z nową roletą . wsunąć należy nowe ślizgi w szynę lewą i prawą trzymając mocno roletę aby się nie rozwinęła sprężyna taśmowa która jest po obu stronach rolety i zamontować w obudowie czyli tej zdemontowanej rynience . Nie jest to trudne ale jak się rozwinie sprężyna taśmowa to tak jak ja straciłem dobre 40 minut aby ja poprawnie nawinąć . Jeżeli będzie ktoś potrzebował dodatkowych informacji piszczcie na PW.
Zerwana Roleta dachu panoramicznego 2012 - NAPRAWIONA
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
Re: Zerwana Roleta dachu panoramicznego 2012 - NAPRAWIONA
Cześć,
No to i mnie dopadło. Roleta zwinęła się tak z 1/3 od tyłu i coś tam się stało, że szmata wisi a ta listwa już się nie przesuwa.
1. trzeba wyjąć całą podsufitkę - jest jakiś toturial czy trzeba na czuja wszystko odkręcać i chyba szarpnąć w dół jakieś zatrzaski?
2. czy odciać samą szmatę tak aby ta listwa się gdzieś przesunęła? Do samego tyłu czy gdzie?
3. odkręcić i obniżyć ten mechanizm z tyłu
4. można jakąś taśmą czy trytką spiąć ten wałek kupionej rolety a potem ją uwolnić?
Muszę nabrać odwagi aby to zrobić bo co mechanik to nie chce się babrać w tyle roboty..
No to i mnie dopadło. Roleta zwinęła się tak z 1/3 od tyłu i coś tam się stało, że szmata wisi a ta listwa już się nie przesuwa.
1. trzeba wyjąć całą podsufitkę - jest jakiś toturial czy trzeba na czuja wszystko odkręcać i chyba szarpnąć w dół jakieś zatrzaski?
2. czy odciać samą szmatę tak aby ta listwa się gdzieś przesunęła? Do samego tyłu czy gdzie?
3. odkręcić i obniżyć ten mechanizm z tyłu
4. można jakąś taśmą czy trytką spiąć ten wałek kupionej rolety a potem ją uwolnić?
Muszę nabrać odwagi aby to zrobić bo co mechanik to nie chce się babrać w tyle roboty..

-
- Początkujący
- Auto:: fe
- Imię:: Kamil
Re: Zerwana Roleta dachu panoramicznego 2012 - NAPRAWIONA
Po zainstalowaniu nowych ślizgów w szynach po obu stronach rolety, należy ostrożnie umieścić roletę w obudowie. Ważne jest, aby trzymać roletę mocno, aby nie doszło do rozwinięcia sprężyny taśmowej, co może być czasochłonne i frustrujące. Cały proces nie jest skomplikowany, ale wymaga precyzji, aby uniknąć problemów z nawinięciem sprężyny. Jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji lub masz pytania, warto skontaktować się z osobami, które miały podobne doświadczenia.