Hej,
Szukam tourana i wpadł mi model 1.4 TSI CAVC który przy okolicy 40.000km miał wymieniony silnik na nowy w serwisie (pęknięty tłok cylindra). Od tego momentu właściciel jeździ jak mówi bez awarii a auto ma już około 140.000km. Auto jest rocznikowi 2011/2012. Silnik miał wymieniony w roku 2015 ale dalej na starą jednostkę (rozrząd łańcuchowy).
Co wy byście zrobili na moim miejscu?
1.4 TSI CAVC po wymianie silnika, czy warto?
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Re: 1.4 TSI CAVC po wymianie silnika, czy warto?
Jeżeli ma papiery na wymianę na Nowy w ASO VW to czym się przejmować, jeszcze lepiej bo ma mniejszy nalot przejechanych kilometrów niż stan licznika w aucie.
Jeżeli włożył jakiś inny używany, albo nie ma papierów to w tedy bym się zastanawiał.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Jeżeli włożył jakiś inny używany, albo nie ma papierów to w tedy bym się zastanawiał.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 5T 2016 1.2 TSI
- Imię:: Wojtek
tak, to zdecydowany plus o ile przy wymianie wkładają nowe silniki a nie adekwatne do przebiegu starego, nie wiem jaka jest polityka serwisowa VW w tym zakresie.
To co mnie martwi to żywotność takich silników piszą na forum VW że 200.000 km dla tego silnika to jest max - tego się boje a kilka lat chciałbym pojeździć.
To co mnie martwi to żywotność takich silników piszą na forum VW że 200.000 km dla tego silnika to jest max - tego się boje a kilka lat chciałbym pojeździć.
- Lewik
- Zaawansowany
- Auto:: BKC 1,9
- Imię:: Darek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
na long life z przelotami 30 000 to na pewno wytrzymają 200 tys
Ludzie oszczedzają na wymianie oleju a potem rozczarowanie bo taki przebieg i silnik w piach
niestety to nie są stare jednostki które w miarę poszanowania potrafiły służyc lata
-- Pn lip 27, 2020 20:20 --
Ludzie oszczedzają na wymianie oleju a potem rozczarowanie bo taki przebieg i silnik w piach
niestety to nie są stare jednostki które w miarę poszanowania potrafiły służyc lata
-- Pn lip 27, 2020 20:20 --
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 5T 2016 1.2 TSI
- Imię:: Wojtek
po konsultacji z trzema mechanikami odstąpiłem od zakupu tego silnika, będę szukał w dieslu.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Nie chcialem nic pisać ale dodam tylko że słuszna decyzja. Aut dzisiejszych to lepiej nie kupować oczami a rozumem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC