Zniknął prąd, brak zapłonu.

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
moskit122
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC
Imię:: Dawid

Zniknął prąd, brak zapłonu.

Post autor: moskit122 »

W oczekiwaniu na uszczelki do vacuum pompy postanowiłem znaleźć winowajcę który żre mi prąd. Prawdopodobnie znalazłem ale przy okazji chyba uszkodziłem znacznie więcej (albo w końcu wyszła ostatecznie wcześniejsza wada).

1.9 TDI BKC High

Nie działają mi zegary (zapala się tylko dolna część po odblokowaniu zamków czy po podłączeniu akumulatora), sterowanie klimatyzacją, nie kręci rozrusznik, nie działają szyby ze środka (z pilota już idzie otworzyć i zamknąć). Radio działa.
Wszystko stało się najprawdopodobniej gdy odpinałem SA6, zamrugały xenony, oświetlenie w środku. Podpiąłem z powrotem SA6 i xenony świecą (tryb skandynawki), oświetlenie wnętrza także.
Z tego co sprawdziłem, wszystkie bezpieczniki są OK, na przykład na bezpieczniku szyb prąd oczywiście jest (w końcu z pilota działają). Więc stronę plusa w dużej części odrzucam. Za to brakuje masy na przekaźniku A4 na przykład.
Opcje mam 2, albo wcześniej brakowało gdzieś masy (czasem wyświetlacz przebiegu jakoś był mało wyraźny) i teraz strzeliło do końca albo coś spaliłem odłączając SA6.

Ktoś ma jakieś pomysły gdzie i czego szukać dalej? Jutro jak nie zapomnę to będę miał VCDS ale raczej wątpię czy się połączy.

-- N lip 26, 2020 21:35 --

Ok, do zamknięcia.... A1 to nie przekaźnik pompy paliwa. Myślałem że odpiąłem go po pojawianiu się problemu a tu się okazało że sam go wywołałem... Jutro składam vacum pompę i mam nadzieję że wszystko będzie ok. Zegary wróciły :)
ODPOWIEDZ