Nieraz przyspiesza natychmiast a nieraz od wyższych obrotów
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1T2
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Nieraz przyspiesza natychmiast a nieraz od wyższych obrotów
Witam,
mam taki problem: generalnie autko dostaje kopa od około 1500 obr/min. Ale często zdarza się tak, że dostaje kopa dopiero przy 2500 obr/ min. Czyli jakby była taka wieelka turbodziura. Przyspiesza ale słabo tak jak od 1000-1500 obr. Na jedynce nie jest to problem bo nie ruszam spod świateł z piskiem ale na piątce gdy mam 1500 obr i wyprzedzam to jest już problem. Zauważyłem też, że nieraz gdy lekko nacisnę pedał gazu aby troszeczkę przyspieszyć (przy spokojnej jeździe) to autko wyrwie przez moment jakbym wcisnął mocno. Raz sprawdzałem jak szybko pojedzie i wskazówka prędkościomierza zatrzymała się na około 170km/h. Nie zależy mi na dużych prędkościach ale to chyba za mało?
Ponadto bardzo dużo pali: na trasie, na której powinien spalić między 5 a 6l/100km spalił niecałe 8l/100km!
Nie kopci ani przy odpalaniu ani gdy wcisnę pedał do podłogi ani w czasie jazdy - ale to pewnie sprawa DPFa bo nawet małego dymka nie puści.
Odpala na dotyk - bez znaczenia czy zimny czy ciepły.
Zalany V-Power. Silniczek cichutki, przyjemny dźwięk zarówno na wolnych jak i na wyższych obrotach.
Podłączyłem VCDSa i jest tylko jeden błąd związany z pompką dogrzewacza (V55) ale to może dlatego, że zmieniłem webasto na postojowe i nie zdążyłem jeszcze zmienić kodowania.
Przebieg faktyczny to 100tyś km.
Co to może być?
mam taki problem: generalnie autko dostaje kopa od około 1500 obr/min. Ale często zdarza się tak, że dostaje kopa dopiero przy 2500 obr/ min. Czyli jakby była taka wieelka turbodziura. Przyspiesza ale słabo tak jak od 1000-1500 obr. Na jedynce nie jest to problem bo nie ruszam spod świateł z piskiem ale na piątce gdy mam 1500 obr i wyprzedzam to jest już problem. Zauważyłem też, że nieraz gdy lekko nacisnę pedał gazu aby troszeczkę przyspieszyć (przy spokojnej jeździe) to autko wyrwie przez moment jakbym wcisnął mocno. Raz sprawdzałem jak szybko pojedzie i wskazówka prędkościomierza zatrzymała się na około 170km/h. Nie zależy mi na dużych prędkościach ale to chyba za mało?
Ponadto bardzo dużo pali: na trasie, na której powinien spalić między 5 a 6l/100km spalił niecałe 8l/100km!
Nie kopci ani przy odpalaniu ani gdy wcisnę pedał do podłogi ani w czasie jazdy - ale to pewnie sprawa DPFa bo nawet małego dymka nie puści.
Odpala na dotyk - bez znaczenia czy zimny czy ciepły.
Zalany V-Power. Silniczek cichutki, przyjemny dźwięk zarówno na wolnych jak i na wyższych obrotach.
Podłączyłem VCDSa i jest tylko jeden błąd związany z pompką dogrzewacza (V55) ale to może dlatego, że zmieniłem webasto na postojowe i nie zdążyłem jeszcze zmienić kodowania.
Przebieg faktyczny to 100tyś km.
Co to może być?
- malcolm
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
- Podziękował: 1 raz
SUPER! Gdzie można znaleść 6 letnie diesle z takim przebiegiem??? Mi sie niestety nie udało ale moze nastepnego tak poszukam. Pytam powaznieggu pisze:Przebieg faktyczny to 100tyś km.

A co do Twojego pytania niestety nie pomoge bo mozliwosci moze byc wiele. Od czujników, przez turbo po jakies problemy z układem paliwowym.
- patarek
- Zaawansowany
- Auto:: Sharan 7n 2.0 2011
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o spalanie to wszystko zależy od Twojej nogi.ggu pisze:Ponadto bardzo dużo pali: na trasie, na której powinien spalić między 5 a 6l/100km spalił niecałe 8l/100km!
Mój pokazuje na kompie jak jadę spokojnie tak do 100 to 5,1-5,3 ale jak na autostradzie to i 7 potrafi wciągnąć.
A że o mieście nie wspomnę 8,5-9,5

Oto JA
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
nie oblekają tego faktu w słowa.
[ Julian Tuwim ]
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
nie oblekają tego faktu w słowa.
[ Julian Tuwim ]
-
- Użytkownik
- Auto:: AVQ 2003
- Imię:: Mieszko
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Wczoraj wracałem ze Szczecina i też miejscami wydawało mi się że dużo pali (5osób + bagaż), ale po przejechaniu 500km. na kompie wyszło 5,6 więc ok. Dodam, że starałem się jechać około 120km/h ale czasem wyszło 140 a czasem 80km/h zanim było dogodne miejsce do wyprzedzenia.
Ogólnie obserwuj - bo to nieznaczny, że jest coś nie tak. Zależy czy jedziesz pod wiatr czy z wiatrem (z racji budowy Tourana ma to znaczenie
) zależy po jakim jakiej drodze jedziesz (z doświadczenia wiem, że chropowaty asfalt to nawet do 1l. więcej), paliwo jakie zatankowałeś też nie jest bez znaczenia.
A tak na marginesie - przy 1500 obrotów ja nie wyprzedzam
Ogólnie staram się jeździć w zakresie 1800-2200, a jak chcę wyprzedzić to od min. 2200.
Ogólnie obserwuj - bo to nieznaczny, że jest coś nie tak. Zależy czy jedziesz pod wiatr czy z wiatrem (z racji budowy Tourana ma to znaczenie

A tak na marginesie - przy 1500 obrotów ja nie wyprzedzam

-
- Przeglądacz
- Auto:: 1T2
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Złośliwy jesteś. Jak chcesz to Ci podam VIN i sprawdzisz sobie w serwisie.malcolm pisze:SUPER! Gdzie można znaleść 6 letnie diesle z takim przebiegiem??? Mi sie niestety nie udało ale moze nastepnego tak poszukam.

Jeśli poważnie to szukaj z Francji: będzie słabiej wyposażony niż niemiecki i będzie bity ale z mniejszym przebiegiem.malcolm pisze: Pytam powaznie![]()
No to chyba niepotrzebnie zaśmiecasz wątekmalcolm pisze:A co do Twojego pytania niestety nie pomoge

Co do spalania to na tej samej trasie (350km) moim dość dużym gabarytowo benzyniakiem (1.8l) spalam tyle samo (8l/100km). Moją Ibizą 1.9 TDI 74kW (nie pamiętam oznaczenia silnika - ale coś AX...) na tej samej trasie robię spalanie na poziomie 5.1l/100km. Jeżdżę dość oszczędnie w zakresach obrotów 1000-2000. Zaczynam wyprzedzać od 1500obr/min (oczywiście wtedy kręcę trochę wyżej). Przecież to diesel i max moment ma mniej więcej na 1800 obrotów. Ibiza w tym momencie wyrywa jak glupia. Touran też ale nie zawsze i to jest problem. Wydaje mi się, że to wysokie spalanie będzie spowodowane tym, że skoro nie przyspiesza tak jak powinien to ja przyciskam gaz mocniej i na dłużej niż normalnie.
Wiem, że benzyniak i Ibiza to nie to samo ale czy któryś z forumowiczów przy spokojnej jeździe Touranem TDI przekroczył latem na trasie średnią 6.5l/100km? Chyba nie.
-
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Moj na trasie przy predkosci 130-140 spalil 6.60 takze mysle ze wynik tez nie rewelacyjny malo tego na 6 biegu przy predkosci 140 obroty sa dosc wysokie
Co do przyspieszania to turbo dziury nie mam ale w zaleznosci od pogody ( wilgotnosci powietrza ) raz sie lepiej zbiera raz gorzej
Sprawdz moze bledy czy ma jakies warto tez sprawdzic cisnienie w oponach bo tez sporo wiecej pali jak jest za niskie no i mysle ze filtr powietrza i paliwa tez moze miec na to wplyw
Co do przyspieszania to turbo dziury nie mam ale w zaleznosci od pogody ( wilgotnosci powietrza ) raz sie lepiej zbiera raz gorzej
Sprawdz moze bledy czy ma jakies warto tez sprawdzic cisnienie w oponach bo tez sporo wiecej pali jak jest za niskie no i mysle ze filtr powietrza i paliwa tez moze miec na to wplyw
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Panowie to ile Wy chcecie , żeby Wam tourany paliły?????
wynik 6.6 czy 7l na 100km to dla tego auta normalny wynik.
Samochód ma swoje gabaryty, niski nie jest opory toczenia równiez występują więc czego Wy chcecie więcej... Cieszyć się , że mało pali bo te wyniki o których piszecie są ok i nie narzekać i nie cudować.
Takie moje zdanie.
Pozdrowionka
wynik 6.6 czy 7l na 100km to dla tego auta normalny wynik.
Samochód ma swoje gabaryty, niski nie jest opory toczenia równiez występują więc czego Wy chcecie więcej... Cieszyć się , że mało pali bo te wyniki o których piszecie są ok i nie narzekać i nie cudować.
Takie moje zdanie.
Pozdrowionka
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Przy jeździe z tą prędkością GOLF V 1.9 TDI BXE pali mi 6,20 - 6,30. Nie rozumiem zatem, z jakiego powodu dla Tourana cięższego o 300 kg wyższego o "pół metra" zużycie na poziomie 6.60 oceniasz jako mało rewelacyjne. Ja jestem wręcz zaskoczony, że jest tak małe w porównaniu do Golfa.collega pisze:Moj na trasie przy predkosci 130-140 spalil 6.60
-
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Zrob logi dynamiczne vcdsem
[ Dodano: Wto Lip 31, 2012 09:53 ]
[ Dodano: Wto Lip 31, 2012 09:53 ]
Ja nie narzekam tylko oczekiwalem ze bedzie palil w porownaniu do sharana sporo mniej a tu jednak rewelacji nie ma ;]KriSSo pisze:Przy jeździe z tą prędkością GOLF V 1.9 TDI BXE pali mi 6,20 - 6,30. Nie rozumiem zatem, z jakiego powodu dla Tourana cięższego o 300 kg wyższego o "pół metra" zużycie na poziomie 6.60 oceniasz jako mało rewelacyjne. Ja jestem wręcz zaskoczony, że jest tak małe w porównaniu do Golfa.collega pisze:Moj na trasie przy predkosci 130-140 spalil 6.60
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
collega pisze:Zrob logi dynamiczne vcdsem
[ Dodano: Wto Lip 31, 2012 09:53 ]Ja nie narzekam tylko oczekiwalem ze bedzie palil w porownaniu do sharana sporo mniej a tu jednak rewelacji nie ma ;]KriSSo pisze:Przy jeździe z tą prędkością GOLF V 1.9 TDI BXE pali mi 6,20 - 6,30. Nie rozumiem zatem, z jakiego powodu dla Tourana cięższego o 300 kg wyższego o "pół metra" zużycie na poziomie 6.60 oceniasz jako mało rewelacyjne. Ja jestem wręcz zaskoczony, że jest tak małe w porównaniu do Golfa.collega pisze:Moj na trasie przy predkosci 130-140 spalil 6.60
Z mojego punktu widzenia jednak wydaje mi się , że przesadzasz.
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
- Marekk
- Specjalista
- Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Powiem cos od siebie mój BKD 2.0 tdi pali tyle ile musi ...., jeszcze nie udało mi sie w trasie zejsc ponizej 6.5 l /100km 3-4 os + bagaż w miescie zas niepali mi wiecej jak 8l z klimatyzacja w zaleznosci jakie korki sa w warszawie.
wiec wydaje mi sie ze spalanie 6-8 litrow to norma tego auta.
wiec wydaje mi sie ze spalanie 6-8 litrow to norma tego auta.
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2398
Odnowiona galeria 20.05.2013
Odnowiona galeria 20.05.2013