stukające amortyzatory z DCC
-
- Początkujący
- Auto:: VW Touran TDI, 2012 170KM
- Imię:: Damian
stukające amortyzatory z DCC
Witam wszystkich użytkowników forum. Posiadam Touranika z 2012 roku z zawieszeniem adaptacyjnym DCC. Od jakiegoś czasu zaczęło mi stukać w "zawieszeniu" i na warsztacie wymieniłem już co się da, dzisiaj wyjechałem z nowymi poduszkami amortyzatorów na przodzie. Mechanicy na wejściu powiedzieli, że wymiana poduszek nic nie pomoże gdyż amortyzator za którymś razem rozciągany ręcznie wykazał luz. Amortyzatory DCC są dosyć drogie, i słabo dostępne, bo przeszukałem pół internetu i nie znalazłem odpowiednich do mojego modelu auta ;/ Jeśli ktoś wie gdzie takich szukać bardzo był bym wdzięczny. Zastanawiałem się również nad tym czy jest możliwość aby zastąpić je standardowymi amortyzatorami gdybym nie znalazł dedykowanych. Czy jest możliwość dezaktywować podmiankę VCDSEM tak aby nie wyświetlał się błąd?
Z góry dzięki za zainteresowanie się tematem.
Z góry dzięki za zainteresowanie się tematem.
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: stukające amortyzatory z DCC
serio? koledzy chcą Ci pomóc i proszą o numer amortyzatora a Ty tu zdjęcie wklejasz?langus998 pisze:tajpej pisze:jaki masz numer amorka ??

#na ebay.de jest mnóstwo uzywek z gwarancja
# regeneracja w Lubinie, Brzegu Dolnym, może tez być z wysyłką, ofert na allegro i w necie jest pełno
-
- Początkujący
Numer jest przecież widoczny wyraźnie na tym zdjęciu. Masz rację, w międzyczasie zdążyłem się troszkę zorientować na temat regeneracji. Co do tych e-bay- owych jeszcze nie, szukałem najpierw na polskich portalach aukcyjnych.
- swimmer
- Expert
Oczywiście że jest wyraźny, zatem czemu go poprostu nie spisałeś i nie wkleiles na forum?
Na terenie PL jak zdążyłeś się zorientować to zawieszenie to rzadkość. Trudno zatem szukać używek w PL a nowych w hurtowniach czy sklepach bo nikt teraz nie trzyma nierotujacego towaru. Nówka tylko na zamówienie.
Na terenie PL jak zdążyłeś się zorientować to zawieszenie to rzadkość. Trudno zatem szukać używek w PL a nowych w hurtowniach czy sklepach bo nikt teraz nie trzyma nierotujacego towaru. Nówka tylko na zamówienie.
-
- Początkujący
Nie byłem pewny czy to ten numer jest, wstawiłem więc zdjęcie aby ktoś bardziej zorientowany mógł mnie poprawić. Nie znalazłem zbyt wielu informacji jak odłączyć system aby wstawić standardowe amortyzatory więc chyba padło na opcje regeneracji, firma z Brzegu Dolnego DCC nie zregeneruje, ale znalazłem inna, cena 750 zł za sztuke w porównaniu do nowych, których i tak nie znalazłem jest bardzo do przyjęcia.swimmer pisze:Oczywiście że jest wyraźny, zatem czemu go poprostu nie spisałeś i nie wkleiles na forum?
- swimmer
- Expert

Zostaw dla potomnych info gdzie robisz a potem opisz jak Ci się sprawują amorki po regeneracji.
-
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
- Imię:: Zbigniew
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
W zawieszeniu DCC są łączniki stabilizatorów ?Dawniej jak coś stukało w zawieszeniu to one z reguły były do wymiany .
-
- Początkujący
Całe zawieszenie sztywniutkie, łączniki wymienione, poduchy wymienione. Przy wymianie poduch, na wyciągniętym amortyzatorze ujawniły się ślady zużycia w postaci luzów. Czyli jak często bywa, wymienia się od najtańszych rzeczy a na końcu okazuje się, że nie da się uniknąć wymiany najdrożej.zibi1961 pisze:W zawieszeniu DCC są łączniki stabilizatorów ?Dawniej jak coś stukało w zawieszeniu to one z reguły były do wymiany .
-
- Użytkownik
Komfort i wygoda kosztuje . A powiedz mi , miałeś porównanie ,jeździłeś z DCC i bez ? Warto wydać te pieniądze?
-
- Początkujący
Touranem bez DCC nie jeździłem, mogę jedynie opisać jak się ten system u mnie w aucie sprawuje. Nawet teraz gdy amorki stukaja jest odczuwalna różnica pomiędzy Normal Sport a Komfort. Na sport autko wyraźnie sztywniejsze i twardo pracujący układ kierowniczy. Na normalu jak to na normalu. Komfory , lżej pracująca kierownica i auto bardziej ,,pływające,,. Żadko używany komfort. Głównie normal a na lepszych drogach sport
. Mimo czekającego mnie wydatku na naprawy, wydaje mi się, że i tak kupił bym autko w tej opcji.

-
- Użytkownik
Podejrzewam że w ASO to mają te amorki tylko szukasz tańszej opcji,będzie ciężko znaleźć .
-
- Początkujący
Uwaga, dobrze, że nie zdążyłem zdemontować amortyzatorów i wysłać na regenerację. Mój mechanik znalazł przyczynę stukania, której gołym okiem na podnośniku nie dało się zlokalizować a i w początkowej fazie przy pojedynczych stukach szarpaki też nic nie pokazywały. Co powodowało te drażniące dźwięki...?? Ano powodowały je tylne tuleje przednich wahaczy. Przy podniesionym aucie i luźno zwisających kołach nie było widać zużycia. Mechanik zdiagnozował identyczną usterkę w Passacie B6, ruszając raz do przodu raz do tyłu, u mnie w automacie tak by się nie dało zrobić. Także póki co ominęły mnie większe wydatki.