Szukam opini

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
KAROLEK22XX
Kandydat
Auto:: Tutan 2.0 2006
Imię:: Karol

Szukam opini

Post autor: KAROLEK22XX »

Witam na wiosnę planuje kupić turana od szwagra 2.0 diesel 140km skrzynia 6 biegowa automat dsg 2006 rok polift chyba,nigdy nie miałem diesla i automatu jak te silniki i skrzynia sie sprawuje ma czego się bać podobno bloki pękają czy coś takiego słyszałem.Szukam opini na temat auta proszę o opinie i porady. Pozd
poaa1hd
Auto:: Touran 2.0TDI CFJB 2014
Imię:: Andrzej
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Re: Szukam opini

Post autor: poaa1hd »

Trudno cokolwiek powiedzieć bo nikt z nas auta nie zna. Ja ze swojego doświadczenia powiem ze byłem bardzo zadowolony z tego zestawu tylko rocznik 2005. Silnik oznaczenie BKD, DSG 6 biegów w ciagu trzech lat przejechałem kolo 130000 i 3 razy zmieniłem olej w DSG w silniku troche więcej bo co jakieś 10000/12000 był zmieniany :) zero problemów trasy po 1800 kilometrów w ciagu doby, palił zawsze od strzała czy zimny czy ciepły. Z przebiegiem 320000 trafił do audi a3 gdzie dalej śmiga.
KAROLEK22XX
Kandydat

Dzięki za info trochę się boję Skrzynia dsg on ma.nalatane dopiero 190 tyś kupił od pierwszego właściciela czyli nie mam czego się bać silnika i skrzyni
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
Imię:: Wojtek
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Post autor: cirek »

KAROLEK22XX pisze: trochę się boję Skrzynia dsg on ma.nalatane dopiero 190 tyś kupił od pierwszego właściciela czyli nie mam czego się bać silnika i skrzyni
W 2018 kupiłem 1T2 manual, choć DSG mnie bardzo kusiło. Wszyscy moi znajomi (machanik, handlarz) pukali się w głowę i mówili "kup sobie DSG, będziesz zadowolony. Sam zobaczysz". Jako że autem głównie jeździ żona i trudno jej jest przyswoić zmiany więc zostałem przy maualu.

Jesienią w zeszłym roku kupiłem 1T3 DSG. Autem oczywiście jeździ żona i faktycznie bardzo trudno było jej się przestawić na automat. Teraz kiedy mówię że muszę gdzieś pojechać i chce wziąć jej auto to wiesz co słyszę? Weź sobie tego manuala.

DSG jest jak narkotyk, raz spróbujesz i już nie zostawisz.

Czy skrzynia awaryjna? Zależy czy ktoś dbał.
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

cirek pisze:DSG jest jak narkotyk, raz spróbujesz i już nie zostawisz.
każdy "automat" ;) szczególnie jak ktoś dłużej pojeździ i wsiada ponownie do manaula to się dziwi kto to dziadostwo wymyślił ;)

jak auto nie jest zajechane, przebieg realny to brać, zrobić wymianę oleju i się nie bać.
Awatar użytkownika
bartez55
Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
Imię:: Bartek
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: bartez55 »

Potwierdzam. Jak auto sprawdzone to nie ma się czego bać. Wymieniać olej w skrzyni maks co 60 tkm.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
KAROLEK22XX
Kandydat

Dzięki chłopaki za odpowiedź jak kupię to się pochwalę. A jak z silnikami i czy mają pdf
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
Imię:: Wojtek
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Post autor: cirek »

KAROLEK22XX pisze:Dzięki chłopaki za odpowiedź jak kupię to się pochwalę. A jak z silnikami i czy mają pdf
Czy mają pdf tego to nie wiem :D ale wiem że BMM na pewno ma dpf, BKD dpf nie ma.
1T3 CFHC
KAROLEK22XX
Kandydat

cirek pisze:
KAROLEK22XX pisze:Dzięki chłopaki za odpowiedź jak kupię to się pochwalę. A jak z silnikami i czy mają pdf
Czy mają pdf tego to nie wiem :D ale wiem że BMM na pewno ma dpf, BKD dpf nie ma.

Dzięki za podpowiedź spytam się o symbol silnika
ODPOWIEDZ