Ogrzewanie - cały czas grzeje na maxa

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
shamann
Auto:: Touran 1.6FSI 2003
Imię:: Tomasz

Ogrzewanie - cały czas grzeje na maxa

Post autor: shamann »

Witam. ;)

Jeżeli temat się powtarza to przepraszam, ale nie mogłem odnaleźć tego w google, a może ktoś miał problem taki jak ja ;) W zasadzie od zimy pojawił się problem, że w moim Touranie ogrzewanie (panel klimatyzacji) coraz częściej (ma swoje widzi mi się i czasami działa jak powinien) nie reaguje na pokrętło: zimno / ciepło. Teraz nie ma z tym problemu, bo okres zimowy i grzeje cały czas na maxa, ale latem to będzie katastrofa.... :shock: Dodam, że to pierwsza generacja 2003 rok, klimatyzacja manualna. Na pewno to nie wina nagrzewnicy, bo grzeje, nie wina termostatu, bo staje na 90° i się nie przegrzewa...
Występuje tam jakiś silnik co przestawia wlot powietrza na ciepło / zimno, może jakiś dozownik powietrza???
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. ;)
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Ogrzewanie - cały czas grzeje na maxa

Post autor: swimmer »

tak, jest silniczek sterujący klapką ciepło zimno, na forum szukaj naprawa/wymiana/silniczki climatic/climatronic.
albo padł silniczek albo zacięła się klapka.
na początek scan VCDS i i próba adaptacji klapy - miałem dokładnie to samo. i niestety latem...
w climaticu adaptacji dokonuje się za pomocą VCDS, w climatroniku idzie to zrobić kombinacją guzików.
ODPOWIEDZ