Touran 1.9 AVQ - bicie w różnych sytuacjach

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
tomek194
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 TDI 74kW 2004
Imię:: Tomek

Touran 1.9 AVQ - bicie w różnych sytuacjach

Post autor: tomek194 »

Witam szacowne grono klubowiczów i forumowiczów

Od kilku lat borykam się z 2 rodzajami bicia w moim Touranie. Bicie ewidentnie dochodzi z prawego przodu.

1. 1 rodzaj bicia jest wyczuwalny podczas gwałtownego przyspieszania na 3,4,5 i 6 biegu. Jeśli podczas przyspieszania wcisnę sprzęgło to bicie zanika. Objawy mogą wskazywać na przegub wewnętrzny. Ale nie drga mi lewarek.
Mechanik co roku sprawdza mi luz na przegubie wewnętrznym i nic tam nie ma podobno.

2. 2 rodzaj bicia występuje na 6 biegu przy prędkości od 120 do 140, z narastaniem bicia do tej wyższej prędkości. Wciskanie sprzęgła nic nie zmienia - bicie dalej występuje. Powyżej 140 bicie jakby się wyczuwalnie zmniejsza.
Im bardziej auto jest załadowane tym bicie jest mocniejsze.

W między czasie wymienione zostały oba przednie piasto-łożyska, oba przeguby zewnętrzne, dwumas.

Koła są wyważone, na stalowych zimówkach 1 rodzaj bicia występuje, natomiast trudno mi powiedzieć czy też występuje ten drugi bo w zimie nie jeżdżę w trasy autostradą by móc to stwierdzić.
Koła letnie to 15 cali aluminium, zakładane poprzez pierścień centrujący. Opony mają 5 lat. Bicie zaczęło się właśnie 5 lat temu, wtedy zmieniłem opony bo na jednej wyszedł bąbel. Nic to nie zmieniło.

Prosiłbym o wskazówki co mogę jeszcze sprawdzić bo zwłaszcza ten 2 rodzaj bicia jest bardzo dokuczliwy i chciałbym się z tym uporać przed tegorocznymi wakacjami.

Pozdrawiam Tomek
ODPOWIEDZ