Posiadam od 6 lat TOURANA Z 2004r z silnikiem 2.0 TDI i odpukać nigdy mnie nie zawiódł lecz przyszedł czas zainwestować trochę grosza. Z tąd bierze się moje pytanie czy warto zastąpić koło dwumasowe jednomasowym?
Z góry dziękuję że poświęcona uwagę.
Czy warto zamienić dwumas na jednorazowe?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Re: Czy warto zamienić dwumas na jednorazowe?
poprawna forma jest "stąd". nie ma takiego slowa jak "z tad".
skoro kiedys byly jednomasowe i dzis tez mozna spotkać jeszcze w autach to chyba nie jest to takie złe. ale wybór należy do ciebie. spora czesc 1.6 tdi ma jednomas już z fabryki co tez juz oznacza ze nie jest to element ochronny dla skrzyni itp jak to ludzie głoszą.
-- Śr lip 21, 2021 21:04 --
skoro kiedys byly jednomasowe i dzis tez mozna spotkać jeszcze w autach to chyba nie jest to takie złe. ale wybór należy do ciebie. spora czesc 1.6 tdi ma jednomas już z fabryki co tez juz oznacza ze nie jest to element ochronny dla skrzyni itp jak to ludzie głoszą.
-- Śr lip 21, 2021 21:04 --
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
zobacz jaka finalnie wyjdzie Ci różnica, części, robocizna. Weź do tego cenę kompletnego zestawu sprzęgła i koła dwumasowego i np gotowego zestawu Valeo. weź też pod uwagę ile będziesz jeździć tym autem i wtedy sam oceń czy różnica 100-500zł ma dla Ciebie znaczenie.
montaż jedno masowego koła czy też zestawu valeo zawsze będzie się łączyć z konsekwencjami.
użytkownicy, tutaj na forum, pisali że sprzęgło staje się twardsze, bardziej agresywne, sprężynki potrafią dzwonić, wyczuwalne drgania na skrzyni biegów są większe. nie są to bardzo odstraszające objawy ale jeśli miałbym wpakować kilka złotówek w auto i jeszcze się kur** że coś się pogorszyło to... powiedziałbym sobie stanowczo nie.
montaż jedno masowego koła czy też zestawu valeo zawsze będzie się łączyć z konsekwencjami.
użytkownicy, tutaj na forum, pisali że sprzęgło staje się twardsze, bardziej agresywne, sprężynki potrafią dzwonić, wyczuwalne drgania na skrzyni biegów są większe. nie są to bardzo odstraszające objawy ale jeśli miałbym wpakować kilka złotówek w auto i jeszcze się kur** że coś się pogorszyło to... powiedziałbym sobie stanowczo nie.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
no ja mam odwrotne odczucia. akuray kilka roznych jednomasowych zestawow zalozylem osobiscie w autach. sorzeglo chodzi bardziej miekko i to wynika z budowy docisku.
plusem jest to ze juz nie musze patrzec, ciosac sie uwazac by nie forsować dwumasy. kolega w pracy ma dwa peugeot'y 307 i 308. i jsk ciagnie przyczepke czy kemping to na 307 bo szkoda mu sprzegla w 308. a ja ostatnio holowalem drugiego tourana 30 km i nawet nie pomyskalem o tym. mam ochote przypalic to nie ma problemu. mam tez przyczepke i dosc czesto ją używam. mi ram na jednomasie ciszej chodzilo i było to słychać odrazu. popristu dwumas ma w sobie elementy ruchome ktore niestety wytwarzają dźwięki.
plusem jest to ze juz nie musze patrzec, ciosac sie uwazac by nie forsować dwumasy. kolega w pracy ma dwa peugeot'y 307 i 308. i jsk ciagnie przyczepke czy kemping to na 307 bo szkoda mu sprzegla w 308. a ja ostatnio holowalem drugiego tourana 30 km i nawet nie pomyskalem o tym. mam ochote przypalic to nie ma problemu. mam tez przyczepke i dosc czesto ją używam. mi ram na jednomasie ciszej chodzilo i było to słychać odrazu. popristu dwumas ma w sobie elementy ruchome ktore niestety wytwarzają dźwięki.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC