Zapowietrzone hamulce
-
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.9TDI 2003
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 1 raz
Zapowietrzone hamulce
Witajcie mam mały problem, skończyły mi się klocki hamulcowe z tyłu, podczas wymiany zaobserwowałem skruszałe przewody gumowe, wymieniłem na nowe wszystko zmontowałem do kupy, odpowietrzyłem hamulce przy okazji przelałem 1,5 litra płynu, wyczytałem aby nie zabrakło płynu w zbiorniczku i tego pilnowałem, pedał twardy, ale po odpaleniu silnika i wciśnięciu hamulca zaczyna wchodzić w podłogę, a nigdy tak nie było. Proszę pokierujcie co zrobić, Touran 1.9TDI 2003r AVQ. Wyczytałem że trzeba odpowietrzyć pompę vcds czy to prawda. Odpowietrzenie robiłem następująco PP,LP,PT,LT
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Re: Zapowietrzone hamulce
masz w VCDS funkcje odpowietrzania, użyj jejpkikul pisze:Witajcie mam mały problem, skończyły mi się klocki hamulcowe z tyłu, podczas wymiany zaobserwowałem skruszałe przewody gumowe, wymieniłem na nowe wszystko zmontowałem do kupy, odpowietrzyłem hamulce przy okazji przelałem 1,5 litra płynu, wyczytałem aby nie zabrakło płynu w zbiorniczku i tego pilnowałem, pedał twardy, ale po odpaleniu silnika i wciśnięciu hamulca zaczyna wchodzić w podłogę, a nigdy tak nie było. Proszę pokierujcie co zrobić, Touran 1.9TDI 2003r AVQ. Wyczytałem że trzeba odpowietrzyć pompę vcds czy to prawda. Odpowietrzenie robiłem następująco PP,LP,PT,LT
- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
No j kolejność odpowietrzania słaba bo odpowietrza się od najdalszego do najbliższego, czyli LT, PT, LP, PP.pkikul pisze:Odpowietrzenie robiłem następująco PP,LP,PT,LT
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
tak naprawde to nie ma znaczenia od ktorego kola. pompe abs mamy po prawej stronie, pompe hamulcowa po lewej na scianie grodziowej. plyn generalnie nie miesza się bo nie smiga jak paliwo na powrocie. wydaje mi sie ze kolega slaby jest w temacie i nie wie tak naprawde jak mial przed cała robotą i tyle.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- wesol
- Władca postów
co by mialy dac kola uniesione?
ta operacja to nic innego jak wlaczenie pompy abs w sensie jej silnika oraz sekfencyjne załączanie zaworkow. taki test. to nie jest uklad obiegowy. przepompować mozna noga jak polaczymy wezykiem odpowietrznik ze zbiorniczkiem.
ta operacja to nic innego jak wlaczenie pompy abs w sensie jej silnika oraz sekfencyjne załączanie zaworkow. taki test. to nie jest uklad obiegowy. przepompować mozna noga jak polaczymy wezykiem odpowietrznik ze zbiorniczkiem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Grunt zeby nie był do góry nogamiWojol pisze:Przy takim odpowietrzeniu vcds nie muszą koła być w powietrzu?

- Wojol
- Użytkownik
- Auto:: 1T2, 2.0 BMM, 2007
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Czytałem kiedyś coś takiego - https://kodyvcds.pl/odpowietrzanie-pompy-systemu-abs/
"Do przeprowadzenia odpowietrzania pompy ABS’u muszą być spełnione następujące warunki:
pojazd musi być podniesiony – koła nie mogą dotykać podłoża,
włączony zapłon (w pozycji ON)."
dlatego pytam.
"Do przeprowadzenia odpowietrzania pompy ABS’u muszą być spełnione następujące warunki:
pojazd musi być podniesiony – koła nie mogą dotykać podłoża,
włączony zapłon (w pozycji ON)."
dlatego pytam.
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
A tak się zapytam ,gdzie uchodzi to powietrze z całego układu po tej procedurze "odpowietrzania pompy systemu abs" ??? 

- wesol
- Władca postów
a jakbys pradu nie mial w aucue albo pompa abs sie zrypala to co nie odpowietrzysz hamulcow i nie pojedziesz o wlasnych silach do serwisu czy gdzie tam chcesz np do domu sie doczłapać?
uklad abs dziala na zasadzie pompowania poprzez pompe. ta pompuje i robi dokladnie to samo co my noga. to by spowodowalo zablokowanie kola na amen wiec elektrozaworki puszczają i cisnienie plynu hamulcowego na zaciskach spada na ulamek sekundy i luzuje kola i tak wkolo Macieju. plyn nie biega w kolo tylko po puszczeniu nogi czy tez przez zaworek w pompie spada cisnienie w przewodach hamulcowych. tloczki sie cofaja o cwierc milimetra i tyle.
uklad abs dziala na zasadzie pompowania poprzez pompe. ta pompuje i robi dokladnie to samo co my noga. to by spowodowalo zablokowanie kola na amen wiec elektrozaworki puszczają i cisnienie plynu hamulcowego na zaciskach spada na ulamek sekundy i luzuje kola i tak wkolo Macieju. plyn nie biega w kolo tylko po puszczeniu nogi czy tez przez zaworek w pompie spada cisnienie w przewodach hamulcowych. tloczki sie cofaja o cwierc milimetra i tyle.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Paweł,Czuje się oświecony jak nigdy
A kolega pkikul niech nie słucha bzdur że odpowietrzy hamulce VCDS,em, Tu od początku motoryzacji nic się nie zmieniło i odpowietrzasz normalnie ;pompe hamulcową masz na lewym przodzie, więc żeby to miało sens i nie tracić czasu zaczynasz od najdalszego koła tj; prawy tył, lewy tył, prawy przód, lewy przód, i dopiero można VCDS,em pompe abs odpowietrzyć(choć w tym aucie moim zdaniem jest to zbędne) można powtórzyć proces dla pewności

A kolega pkikul niech nie słucha bzdur że odpowietrzy hamulce VCDS,em, Tu od początku motoryzacji nic się nie zmieniło i odpowietrzasz normalnie ;pompe hamulcową masz na lewym przodzie, więc żeby to miało sens i nie tracić czasu zaczynasz od najdalszego koła tj; prawy tył, lewy tył, prawy przód, lewy przód, i dopiero można VCDS,em pompe abs odpowietrzyć(choć w tym aucie moim zdaniem jest to zbędne) można powtórzyć proces dla pewności
Ostatnio zmieniony ndz sie 08, 2021 20:49 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz.
- wesol
- Władca postów
kilka razy wymieniakem w zyciu przewody hamulcowe na miedziane i po wymianie nigdy nie bylo problemu. odpowietrzanie najlepiej w dwie osoby. Samo to, że jak sie wymienia plyn hamulcowy to przy tej opetacji widac ze ten plyn przy zaciskach jest az pomaranczowy czasem brązowy co swiadczy o tym ze jest stary i zawiera kilka procent wody a na poczatku ukladu od zbiorniczka plyn jest ladny żółty. Plyn z zaciskow nie cofa sie az na tyle by sie wymieszał z tym w zbiorniczku. Już duzo lepiej to wyglada jak wymieniamy klocki i tarcze gdzie tloczki cofamy maksymalnie.
Ostatnio zmieniony ndz sty 30, 2022 09:27 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 TDI BLS 2006r
- Imię:: Mieczysław
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Najlapiej sobie podjedż tam co wymieniają płyn chamulcowy pod ciśnieniem bo w układach z abs-em jak masz powietrze w pompie to ciężko go z tamtąd usunąć.