Touran ciężko pali po długim postoju

majak
Kandydat
Auto:: Touran 2.0 r 2007
Imię:: Mateusz

Touran ciężko pali po długim postoju

Post autor: majak »

Witam od roku męczę się z problemem odpalania. Auto ma problem z pierwszym odpaleniem, pali pozniej od strzala ,wystarczy ze postoi caly dzien i zaczyna sie problem, dodam troche gazu przed rozruchem i lepiej odpala najgorzej jest w zime. Pompki sprawdzone, zero bledow, pompa paliwa wymieniona, Vacum na uzywke, uszczelniacze na wtryskach , swiece sprawdzone. Wiem tyle ze egr mam zaslepiony, filtr paliwa tez wymienialem. Moze ktos cos by doradzil pozdrawiam.

Touran 2007 r. 2.0 tdi 170 , BMN .
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Re: Touran ciężko pali po długim postoju

Post autor: gordon »

Dwie rzeczy bym sprawdził, uszczelniacze na wtryskach, i w drugiej kolejności pompę paliwa w zbiorniku. Jak przekręcasz kluczyk to słyszysz z tyłu po Twojej prawej stronie jak się załącza pompa paliwa w zbiorniku, która "podpycha" paliwo ze zbiornika do pompy vacum, takie bzzzt ;-)
majak
Kandydat

Uszczelniacze były wymieniane i pompa paliwa też
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

siebens i wszystko w temacie. niech ściągnie wtyczke z czujnika temp cieczy i wtedy odpala. nawet pojezdzi tydzien tak dla testu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
majak
Kandydat

A jak nie ma w ogole bledow w komputerze na temat czujnika temperatury to mozna normalnie go odpiac ?
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

nie koniecznie będziesz miał błąd, odepnij wtyczke i zobacz.
uszczelniacze wtrysków to niestety temat rzeka i bardzo częsty. ja u siebie wymieniałem te cholerne oringi dwa razy, dwa razy na oryginały.
pompka w baku też wymieniana - ale czy przy okazji było czyszczenie baku? bo jeśli nie to kolejny trop...
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

pamietajmy ze mamy do czynienia z 2.0 16v i czy tam oringi robily takie problemy jak w 1.9 8v.
oczewiscie odpiecie wtyczki od czujnika wywali blad. ale co z tego? co to przeszkadza? niech zrobi taki test i tyle.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
swimmer
Expert

autorowi chodziło chyba o to, ze czujnik nie wywala błędu, a że wywali błąd po odpięciu wtyczki to wiadomo. jeśli objaw będzie taki sam - gdzieś dostaje się powietrze.

oring to oring, w 2.0 tdi niestety to też potrafi wystąpić aczkolwiek rzadziej. druga rzecz która jeszcze m przychodzi na myśl to same wtryski. logowałeś je? może jednak popuszczają?
majak
Kandydat

Wiem tyle,że mechanik sprawdzał na komputerze wtryski i mówił że są ok zaś inny mówił że są po akcji serwisowej vw i też są dobre. Byłem już u 4 mechaników i po prostu zaden nie wiedział gdzie go boli. Były uszczelniane weze bo dostawało się powietrze ale to nie pomogło.Dalem go teraz do typowego od diesli to w dzień w dzień mu odpalał od razu jak na złość. Samochód w ogóle nie kopci.
Awatar użytkownika
swimmer
Expert

majak pisze:Wiem tyle,że mechanik sprawdzał na komputerze wtryski i mówił że są ok zaś inny mówił że są po akcji serwisowej vw i też są dobre. Byłem już u 4 mechaników i po prostu zaden nie wiedział gdzie go boli. Były uszczelniane weze bo dostawało się powietrze ale to nie pomogło.Dalem go teraz do typowego od diesli to w dzień w dzień mu odpalał od razu jak na złość. Samochód w ogóle nie kopci.
łącze się z Tobą w bólu... ja miałem to samo... wracałem od mechanika (zaufanego) i rano nie mogłem odpalić. postawiłem auto do niego, codziennie po nocy odpalało jak na złość :D
on dla świętego spokoju wymienił mi oringi (ponownie) i od tamtej pory jest ok. niestety, to musi być jakaś ukryta pierdoła, a na takie mechanicy zwykle nie mają czasu bo ich czas to ich pieniądz.
majak
Kandydat

Też myślałem o przepustnicy żeby tam zobaczyc ale jak wrócę z wakacji to zrobię to co napisał wesol i zobaczymy. Jeszcze tak mam że mi trzęsie buda po zgaszeniu i czasami jak go odpalam, mówiono mi że to dwumas ale nie chce kasy wydawać na darmo
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

przepustnicy nie ma. to klapa gaszaca. jak gasisz auto to sie zamyka i za 4 sekundy otwiera. przy odpalaniu nic sie z nia nie dzieje. zrob jak mowilem. sprawdzenie wtryskow z logow to zadne sprawdzenie. a napewno nie na taka dolegliwość. zapewne skonczy sie korekta w sofcie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
lewap3
Kandydat
Auto:: Touran, 2.0 BMN 170, 2004
Imię:: Paweł

Post autor: lewap3 »

Witam wszystkich.
Mam identyczny problem.
Występuje on głównie przy niskich i ujemnych temperaturach i jak jeszcze auto postoi.

Przy próbie rozruchu auto "chechła" czasem dłużej, czasem krócej i zazwyczaj zapala. No chyba, że jest b. niska temperatura to zdarza mu się nie zapalić wcale. W lecie co ciekawe ten problem jest praktycznie niezauważalny. No i każdy kolejny zapłon jest już szybki albo coraz lepszy i auto coraz mniej "chechła".

Pacjent to vw touran 2.0 16v BMN 170KM na Siemensach (po akcji wymiany).

Akumulator ok, świece nowe, rozrząd wymieniony.

Była teoria o zapowietrzaniu się układu i sugestia wymiany oringów przy wtryskach. Jeszcze tego nie zrobiłem. Pompy paliwa nie wymieniałem.

Czy macie jakieś inne sugestie?

ps. odpięcie tego czujnika, co jest sugerowane powyżej, sprawdzę jak będzie zimniej.
rodo79
Kandydat
Auto:: ALTEA FREETRACK 2.0 BMN
Imię:: Irek

Post autor: rodo79 »

Witam, czy udało się rozwiązać ten problem ?
warcol
Przeglądacz
Auto:: vw touran 2,0 tdi
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: warcol »

Ja mam cr i problem dalej występuje, dziwne jest to że nie zawsze, najczęściej jak rano odpalę normalnie podjadę do sklepu 2 km i po 15 min już chechła ze 3 sek żeby odpalić
ODPOWIEDZ