Ciężko odpala i szarpie silnik BKC

Awatar użytkownika
Przemek_85
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Ciężko odpala i szarpie silnik BKC

Post autor: Przemek_85 »

Witam
Mam następujący problem, a mianowicie od jakiegoś czasu bez znaczenia czy ciepły czy zimny odpala za pierwszym razem, ale bardzo ciężko tak jakby był już odpalony ale chciał jeszcze bardziej odpalić i mocno zaszarpie w tym momencie tak jakby się pasek rozrządu urwał Myślałem że jak wcisnę sprzęgło przy odpalaniu to coś daje ale nie ma w sumie różnicy. Za duża dawka paliwa przy rozruchu czy coś ? Jakby dało rade jakoś VCDSem sprawdzić to mam kabel tylko nie wiem co trzeba sprawdzić
Silnik BKC seryjne 105km
Około 200.000tyś km
Skrzynia manual 6
Sprzedam Nakładki na pedał gazu GTI
Info na PW

Nie mam już Tourana :(
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Wygląda na znany syndrom "ciężko pali jak ciepły". Rozumiem, że tak jest cały czas - nie sporadycznie. Proponuję sprawdzić stan aku pod obciążeniem (są takie testery), stan połączeń masy aku i rozrusznika. Na próbę możesz na solidnych kablach spróbować podłączyć na czas rozruchu aku z innego auta.
Dalej z pomocą VCDS'a sprawdź obroty podczas rozruchu:
1. Odłącz wtyczkę pompowtrysków przy głowicy - odrygluj czerwone zabezpieczenie i obróć obudowę okrągłej wtyczki.
2. Podłącz VCDSa, sterownik silnika, blok np. 1
3. Kręć chwilę rozrusznikiem i obserwuj pozycję (1) obrotów silnika - zapamiętaj wartość (przedział)
4. Podłącz wtykę pompowtrysków i zarygluj.
5. Wykasuj błędy sterownika silnika

Kiedy miałeś wymianę rozrządu i jak wyglądał po tym kąt synchronizacji wałka z wałem (blok4, poz.4)? W minusach, zero czy w plusach?

PS. Uzupełnij profil, to nie będziesz musiał się z danymi silnika powtarzać
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
Przemek_85
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Przemek_85 »

Turanek,
Jutro Go podłączę i zrobię tak jak napisałeś, rozrządu nie wymieniałem jeszcze,bo kupiłem auto od faceta, który wymieniał rozrząd i dwumasę.
Dodam jeszcze że z autoscana wynika ze mam 3 świecę niesprawna, czy to może mieć znaczenie? w poprzednim aucie 1.9 tdi 1Z miałem tylko jedną świecę sprawną ale odpalał normalnie.
Ktoś mi powiedział że może to być wina dwumasy... możliwe to ?
Sprzedam Nakładki na pedał gazu GTI
Info na PW

Nie mam już Tourana :(
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Przemek_85 pisze:Dodam jeszcze że z autoscana wynika ze mam 3 świecę niesprawna, czy to może mieć znaczenie?
Nie te silniki są na bezpośrednim wtrysku więc tak jak pisałem świece mają znaczenie dużo poniżej zera stopni.
collega
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: collega »

Przemek_85 pisze:Turanek,
Jutro Go podłączę i zrobię tak jak napisałeś, rozrządu nie wymieniałem jeszcze,bo kupiłem auto od faceta, który wymieniał rozrząd i dwumasę.
Dodam jeszcze że z autoscana wynika ze mam 3 świecę niesprawna, czy to może mieć znaczenie? w poprzednim aucie 1.9 tdi 1Z miałem tylko jedną świecę sprawną ale odpalał normalnie.
Ktoś mi powiedział że może to być wina dwumasy... możliwe to ?
A masz na te wymiany rozrzadu i 2masy jakies papiery czy na slowo wierzysz
ODPOWIEDZ