Nie grzeje strona od pasażera
Nie grzeje strona od pasażera
Witam wszystkich. Przychodze do was po pomoc bo już przejrzałem forum, ale nie znalazłem konkretów chodzi o autko mojego teścia jest to Touran z 2016r 1.4tsi i problem jest taki że od strony kierowcy jak i ze środkowej kratki lewej leci normalne ciepłe powietrze i wszystko pracuje jak należy jak ustawie temp jaka chce taka jest, ale od strony pasażera niezależnie jaka ustawie temp leci cały czas zimne powietrze z prawej środkowej kratki jak i z prawego nawiewu. Robiłem test klapek bo znalazłem na yt taka opcje, ale nic to nie pomogło niestety gdy załącze klime to też nie ma żadnej reakcji na ustawienie temp. wyciągnąłem schowek z prawej strony bo obstawialem silniczek, ale ten co mi sie ukazał to był od ustawienia klapki na nawiew szyby, na środek czy na nogi bo wtedy gdy przełączałem nawiewy ten silniczek pracował natomiast nigdzie nic nie mogłem znależć by pracowało gdy zmienialem temp, a z lewej strony gdy zmieniam temp słychać wyraznie jak sie klapka zamyka na ciepłe czy zimne powietrze, ale z prawej już kompletnie nic. Czy to może być wina przepuszczającego termostatu pomimo że auto bez problemu sie dogrzewa czy to może być problem z nagrzewnica że bedzie już zapchana ? Dodam jeszcze tylko że na tylne siedzenia nadmuchy działają poprawnie z lewej jak i z prawej strony tylko z przodu występuje problem czy to na szybe jak idzie nadmuch czy na srodek i nogi. Nie mam możliwości podpiąć auto pod kompa niestety może ktoś z was będzie wiedział gdzie może być schowany taki silniczek od sterowania temp ? Dzieki za pomoc i pozdrawiam.
- wojtek2626
- Zaawansowany
- Auto:: Touran
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Re: Nie grzeje strona od pasażera
Wygląda to na problem z silniczkiem klapy ale zawsze najpewniej jest podpiąć pod kompa i zrobic test elementów wykonawczych
Diagnostyka/kodowanie i naprawa grupa VW/Audi tel.888659640
Czyszczenie DPF bez użycia chemii
Jelenia Góra
Czyszczenie DPF bez użycia chemii
Jelenia Góra

Re: Nie grzeje strona od pasażera
Udało się znależć ten nieszczęsny silniczek. Nie dość że silniczek szlag trafil to jakims cudem na zębatce przeskoczyło i zablokował się duży ząbek który powinien idealnie wchodzic w szczeline dużej zębatki. Pomimo tego że sciągałem cały schowek i ściągnąłem boczek tunelu to tak na prawde robiłem na darmo bo sie okazało że ten silniczek od sterowania klapy nagrzewnicy znajduje sie jeszcze dalej za schowkiem, a dokladniej za tunelami odmuchu na nogi wystarczy ściągnąć osłone wygłuszającą za schowkiem i ukazuje się własnie silniczek od regulacji temperatury troche gimnastyki mała grzechotka i troche cierpliwosci i silniczek wyciągniety jeszcze dla pewnosci na wyciągnietym sprawdziłem czy pracuje w ogole, ale jest tak zmeczony próbami ustawienia klapy że jest tylko delikatny ruch silniczka dlatego wjedzie nowy i powinno wszystko grać recznie ustawilem klape temperatury odmuchu i wieje przyjemnym ciepłym powietrzem
tutaj zdjęcie daje silniczka który jest po zdjęciu schowka i strzałke która pokazuje mniej wiececj gdzie znajduje się silniczek od sterowania klap temperatury jest mniej wiecej za, albo pod filtrem kabinowym. Tak czy tak dzieki za miłe chęci w pomocy choć mało kto się udzielił
https://zapodaj.net/949b35bc52dbf.jpg.html