Jaka wysokosc opon ?
- Levvy
- Przeglądacz
- Auto:: 1.9 Bkc'08trendline
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Jaka wysokosc opon ?
Witam kolegów. Jako ze moje standardowe 16tki opony zimowr kończą się, chcial bym kypic nowe. Wiekszosc jezdze po wertepach i zimą przydaly by mi sie wyzsze opony aby nie szurac podwoziem. Pytanie brzmi jaka wysokosc opony 16 cali o szerokosci 205 wejdzie w nadkole? Mam swiadomosc ze wyzsze opony są dedykowane do busów.
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: Jaka wysokosc opon ?
chwilowo miałem awaryjnie założone 205/60/16 i nie zauważyłem wielkiej różnicy, lecz jechałem autem niedociążonym - a wtedy tak naprawdę wychodzą takie kwiatki.
+ jeśli masz AC, nie radzę. pierwsze na co popatrzy ubezpieczyciel to właśnie opony - czy dostosowane do warunków pogodowych i czy zgodne z homologacją.
+ jeśli masz AC, nie radzę. pierwsze na co popatrzy ubezpieczyciel to właśnie opony - czy dostosowane do warunków pogodowych i czy zgodne z homologacją.
- Levvy
- Przeglądacz
- Auto:: 1.9 Bkc'08trendline
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Aha. Dobrze wiedziec. Myslalem nawet o rozmiarze 205/70/16 ale tak jak mowisz mogą byc potem problemy. Ewentualnie przejde na 15stki
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
ale to Ci auta nie podniesie. jak 15 to będziesz musiał założyć 195/65 (felga 6Jx15 ET47) wiec wyjdzie to samo, chyba że zależy Ci na większym balonie opony tylko.Levvy pisze:Ewentualnie przejde na 15stki