Instalacja aktywnego tempomatu ACC dla PQ35 (Touran , Caddy)

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Instalacja aktywnego tempomatu ACC dla PQ35 (Touran , Caddy)

Post autor: spacewalker »

W podziękowaniu dla:
!!!!Ruben, Michał!!!

Proszę pamięć, robisz to na własną odpowiedzialność, to nie PDC które jak nie zadziała, to wysiądziesz z auta by sprawdzić czy walnąłeś już w słupek czy nie, tu mowa o prędkości 100 czy 150km/h , nie trzeba chyba tłumaczyć .......... że pierwszy rok to jeździłem z duszą na ramieniu.
Obrazek

https://youtu.be/ue7BobM9-8Y - jak ktoś umie zrobic link do YT tak by mozna było odtwarzac film w tym poscie, prosze o info ,,bo mnie zaraz cos trafi

Co należy mieć:
1- sterownik silnika obsługuje ACC
2- ABS z obsługą kodowania dla ACC
3- Obsługa ACC (manetka lub kierownica multi)
4- Licznika z MFA
5- kompatybilny radar / odblokowany radar
6- okablowanie

Ad punkt 1:
Okazuje się ze prawie każdy sterownik przyjmie kodowanie dla ACC, ale jego nie obsłuży poprawnie
Obrazek

Jeżeli ECU po zakodowaniu ACC zgłosi błąd :
-> sprawdź kodowanie sterowników w magistrali Power Train - niestety - ECU nie obsługuje ACC i trzeba modyfikować SW (zapraszam na PW )
-> Brak komunikacji ze sterownikiem Front assistane J428 - jest ok, ale należy to rozbić na 2 rodzaje ACC:
-1- jeżeli mamy auto bez Start Stop - zadziała radar 3AA 907 567 TRW- taki jak w passat B7
-2- lub po modyfikacji SW zadziała radar MRREvo14 Bosch taki jak Sharan, caddy T6 itp

Sterowniki jakie można edytować do poprawnej pracy z ACC to:
EDC17xx ,
EDC16 jest już częściowo rozwiany , ale nadal nie można tego zakończyć
Continetal PCR 2.1 silniki typu CAY* nie jest mi znany i nie wypowiem się w tej kwestii

Ad punkt 2:
dla platformy PQ - jedyna słuszna pompa ABS to 1k0 907 379 CC ,można pompę BJ , BL sflashowac na CC
ACC działa wtedy od 20km/h do 160/210 - w zależności od posiadanego radaru
od 0-do 20km/h utrzymuje jakiś dystans w korku, tzn. nie przyspiesza choć ma chęć, ale blisko auta ostrzeże "naciśnij hamulec",
Obrazek

Ad punk3 :
-> kompatybilne moduły to 1K0 i manetka 1K0953503HB
Obrazek
-> modułu 5K0 i manetek z obsługa ACC np : 3C5953502E + obudowa kierownicy 1T0858559B
-> Kierownicy Multi z obsługą ACC dopasowana do auta

Ad punkt 4:
Tu akurat w przypadku Tourana licznik musi być na BAP - czyli czarnobiałe lub kolorowe

Ad punkt 5:
Dla platformy PQ - bo na tej się skupami tylko, można z powodzeniem zakładać radary takie jak
-1- radary TWR z platformy PQ47 3AA907567*, 3C0907567*, lub Platforma PL7x 7L6907567, lub PL6x 3D0907567 - te można flaszować i działać samemu
na takim radarze jeździłem kilka lat.
-2- są 2 rodzaje radarów RB8 Bosch MRevo14 - 2K5907561 *, 7E0907561*, 7N0907561* po odblokowaniu CP i aktywacji kodu swap , parametrów typu jak wysoko jest radar zamocowany (zapraszam na PW)
-> takie które pracują bezpośrednio z otoczeniem (mocowane zazwyczaj poniżej tablicy rejestracyjnej , maja element podgrzewający do pracy w zimie)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

-> takie które pracują za znaczkiem (nie mają wtedy elementu grzejnego, nie zalecam do pracy bezpośredniej bo błoto i śnieg trzymają się tego idealnie a wtedy mamy brak ACC :)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Ad punkt 6:
radar 3AA TWR wymaga CAN extendent + kabel CCS + zasilanie Kl15 (wtyczka 1J0973715)
radar RB8 MrEvo wymaga tylko CAN Extendent + zasilanie Kl15 (nie jest wymagany kabel CCS) (wtyczka 4F0 972 708)

Mocowanie sprawdzone - takie jak poniżej, inne - są Ci co mocowali za znaczkiem + znaczek (koszt takiego znaczą ok 200zł , a jest ich kilka rozmiarów i nie bardzo to pasuje w grill od tourana)
Co mogę powiedzieć, mocowanie aluminiowe , pomalowane farbą typu baranek na podwozie , śruby zalecam użyć nierdzewne, dobrze zakonserwować
ObrazekObrazek

radar TRW miałem pomalowany farbą typu baranek + obudowa z golfa 7 , wszystko zaklejone i działało jak trzeba przez parę lat
ObrazekObrazek

przesiadka na radar Rb8 - to dla mnie dorobienie nowego mocowania pod aktualne + nowa wiązka
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
zdjęcie z kalibracji na postoju, z racji iż auto stało ok 1.5st do góry, ustawiłem radar lekko w górę, ale i tak trzeba poprawić w czasie jazdy

No i cała masa osłon / blend
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Rozwijamy temat, proszę pisać , będziemy scalać pytania do postu pierwszego
Ostatnio zmieniony ndz mar 06, 2022 14:34 przez spacewalker, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Re: Instalacja aktywnego tempomatu ACC dla PQ35 (Touran , Ca

Post autor: JEDARO »

Marcin prawdziwy mistrz z Ciebie super, że dalej walczysz z tematem nooo i dzięki Tobie coś znowu się zaczyna dziać na tym forum bo tak to tylko umieralnia :mrgreen:

:piwo: :brawa: :super: :oki:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ue7BobM9-8Y[/youtube]
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
radekrp90
Przeglądacz
Auto:: Passat B6 1.4TSI '09
Imię:: Radek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: radekrp90 »

Dawno nie byłem na forum i widzę, że temat się ruszył.
Wiem, że odsyłasz po szczegóły na PW ale mam kilka pytań, które raczej nie wiążą się z podawaniem "komercyjnych" szczegółów.

Jak już kiedyś pisałem, ruskie modyfikują również sterowniki silników benzynowych, w przeciągu miesiąca będą miał Abritesa, więc wymiana ECU nie będzie już takim problemem i mam plan zaadaptować do siebie ECU z Passata B7 z S&S (rozwiąże to kilka wad mojego sterownika w połączeniu z elektryką z B7, bo to ostatni element układanki).

Rozważam wtedy montaż radaru 7N0 ale tu pojawia się problem komunikacji (na drive2 nazywają to komunikatami Motor10, cokolwiek to oznacza).

Moje pytania:
1. Czy aby zdjąć CP muszę mieć VIN z Sharana z obsługą ACC (z tego co się dowiedziałem, nie ma innej opcji na pobranie kodów SWAP czy jak to się tam zwie)
2. Czy radar 7N0 zadziała na sterowniku z 1.4 TSI z obsługą S&S (MED 17.5.5)
3. ECU dla CAXA w B7 ma wyłączoną maskę kodowania ACC, czy masz wiedzę jak można to zmodyfikować i czy da się to później wgrać jako plik SGO lub przytoczonym już Abritesem?
4. Czy dla radarów z Phaetona muszą być te nowsze radary, czy ten z pierwszej serii też zadziała?

Wiem, że w manualnej skrzyni to przerost formy nad treścią, nie wiem sam nadal nie prędzej go nie sprzedam niż to skończę ale jednak ten temat ponownie rozbudził moje pytania :D
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

radekrp90 pisze: Moje pytania:
1. Czy aby zdjąć CP muszę mieć VIN z Sharana z obsługą ACC (z tego co się dowiedziałem, nie ma innej opcji na pobranie kodów SWAP czy jak to się tam zwie)
2. Czy radar 7N0 zadziała na sterowniku z 1.4 TSI z obsługą S&S (MED 17.5.5)
3. ECU dla CAXA w B7 ma wyłączoną maskę kodowania ACC, czy masz wiedzę jak można to zmodyfikować i czy da się to później wgrać jako plik SGO lub przytoczonym już Abritesem?
4. Czy dla radarów z Phaetona muszą być te nowsze radary, czy ten z pierwszej serii też zadziała?

Wiem, że w manualnej skrzyni to przerost formy nad treścią, nie wiem sam nadal nie prędzej go nie sprzedam niż to skończę ale jednak ten temat ponownie rozbudził moje pytania :D
Motor10- jak wiesz gdzie aktywowac w ECU, wtedy po problemie.
Co do manualu, w nowszych ecu, t6, caddy, czy mqb manual...ccs/acc dziala tak jak w dsg, tylko musisz biegi zmieniac, bo acc, czy ccs nie deaktywuje się już za kazdym naciśnięciem sprzęgla tylko czeka az rozpozna bieg

Co do pytań:
1- temat nie jest o zdejmowaniu CP, kazdy kto wie jak usunąc CP to wie i wie tez ze usunięcie CP to połowa drogi dopiero
2- zadziala w takich co obsluguje ACC i info o motor10 idzie w CAN
3-pytaj sprzedawcy Abritesa, temat nie dotyczy tego
4-osobiscie sprawdzalem 3D0907567L, innych nie znam, musisz kupić i sprawdzić lub kupic dedykowany do Passata, tez macie u siebie na forum temay o aktywacji acc.
radekrp90
Przeglądacz

To może uzupełnię pytania, aby być bardziej precyzyjnym.
1. Nie zależy mi nielegelanym usprawnianiu CP. Będę miał i tak dostępy do Geko ale nic mi po tym jeśli mam VIN z Passata B6. Nawet jeśli zdejmę CP nie dodam SWAP (przynajmniej nikt mi tego nie potwierdził). Stąd pytanie jak to rozwiązałeś.
2. Jak sprawdzić czy są takie komunikaty? Tylko canlogger? Nie mam pojęcia o modyfikacji oprogramowania ECU stąd może pytania o zagadnienia oczywiste.
3. Pytam o to czy modyfikując oprogramowanie ECU można moda wgrać jako sgo czy tylko bench. To czy to Ty ogarniesz czy iksiński to inna para kaloszy.
4. Czy TRW 20ka jak w B6/B7. Tu się spodziewałem że zadziała.

Tak czy inaczej dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

radekrp90 pisze:To może uzupełnię pytania, aby być bardziej precyzyjnym.
1. Nie zależy mi nielegelanym usprawnianiu CP. Będę miał i tak dostępy do Geko ale nic mi po tym jeśli mam VIN z Passata B6. Nawet jeśli zdejmę CP nie dodam SWAP (przynajmniej nikt mi tego nie potwierdził). Stąd pytanie jak to rozwiązałeś.
2. Jak sprawdzić czy są takie komunikaty? Tylko canlogger? Nie mam pojęcia o modyfikacji oprogramowania ECU stąd może pytania o zagadnienia oczywiste.
3. Pytam o to czy modyfikując oprogramowanie ECU można moda wgrać jako sgo czy tylko bench. To czy to Ty ogarniesz czy iksiński to inna para kaloszy.
4. Czy TRW 20ka jak w B6/B7. Tu się spodziewałem że zadziała.

Tak czy inaczej dzięki za odpowiedzi.
1) Dokładnie.....nic Ci po geko jak masz auto ktore nie wspieralo CP,
2) can loger, albo plik Damos o ile posiada opis dla tej funkcji i po odczycie BIN sprawdzisz czy funkcja jest aktywna czy nieaktywna
3) SGO to format skompresowany, a ty pracuje sie na BIN, wiec musisz zdekodowac SGO na BIN, zmienic dane, zakodowac BIN na SGO i wgrac po obd, albo odczytaj BIN, zmień i wgraj
4) touran i cała platforma PQ35 nie ma takich pomp, więc nie zaśmiecaj tego tematu swoimi przygodami z B6/B7, macie wątek od acc na swoim forum.
radekrp90
Przeglądacz

TRW AC20 to typ radaru (jak w Phaetonie FL, Passatach). AC10 to pierwszy typ z Phaetona, duży klocek.

Oczywiście mamy, i tam nikt nic nie wie, ale to wiesz bo sam z niego korzystasz jeśli dobrze kojarzę ;)
kot
Auto:: Touran, 1T3, 2014
Imię:: Mateusz Lonski
Podziękował: 1 raz

Post autor: kot »

Czy można zamontować do auta z gateway bez extended can? Czy trzeba zmienić gateway?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

kot pisze:Czy można zamontować do auta z gateway bez extended can? Czy trzeba zmienić gateway?
Zalezy jaki radar
Pierwsze TRW chodzily chyba na Power Train, potem nowsze SW i Bosch na Power Train.

Gw to najmniejsze zmartwienie
kot
Auto:: Touran, 1T3, 2014
Imię:: Mateusz Lonski
Podziękował: 1 raz

Post autor: kot »

potem nowsze SW i Bosch na Power Train.
Prawdopodobnie miałeś na myśli Extended CAN?
Gw to najmniejsze zmartwienie
Czy gateway nie ma CP?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

kot pisze: Prawdopodobnie miałeś na myśli Extended CAN?
Tak, popatrz sobie w Elsie na jakich CAN-ach chodziły radary

kot pisze: Czy gateway nie ma CP?
Nie, CP jest tylko w szafie
Robert-VW
Auto:: T6
Imię:: Robert
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Robert-VW »

Ad 1.
Błąd (sprawdź kodowanie sterowników w magistrali Power Train) nie musi oznaczać, że definitywnie ACC jest nieobsługiwane przez ECU.

Ad 5.
Cieszę się Marcin, że moje zdjęcie się przydało :uklon:
Premo
Początkujący
Auto:: Golf VI R 2.0 CDLF
Imię:: Wacław

Post autor: Premo »

Takie pytanie mam do autora tematu. Który radar zakładałeś, że pasował pod obudowę z Golfa 7 w środkową kratkę? 7E0907561* ? Radar od Caddy i Sharana był w znaczku i ten przód jest inny. A może flash z radaru 5Q0 ?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Premo pisze:Takie pytanie mam do autora tematu. Który radar zakładałeś, że pasował pod obudowę z Golfa 7 w środkową kratkę? 7E0907561* ? Radar od Caddy i Sharana był w znaczku i ten przód jest inny. A może flash z radaru 5Q0 ?
pod obudowe z golfa 7 podchodził w miare dobrze TRW z B7
ale przy mozliwosciach MRevo14 nie pchał bym się juz w niego, bo ra ze drogi, dwa ze ich niema, a trzy ze zawsze był błąd w ABS.
z MRevo14 nie ma problemu i pasuje kazda blenda
Premo
Początkujący
Auto:: Golf VI R 2.0 CDLF
Imię:: Wacław

Post autor: Premo »

Radaru z 3AA z Passata B7 w ogóle nie biorę pod uwagę. Interesuje mnie tylko MRevo14 tym bardziej, że mam już działającą kamerkę 3Q0 z którą wchodzi w fuzję. Chodzi mi tylko o to jaki radar MRevo14 masz bo są dwa rodzaje frontów tak zauważyłem. Radary 7N0 i 2K5 patrząc po etce były instalowane za znaczkiem i ich front nie jest przystosowany pod osłonę np. Golfa 7 i instalację w środkową kratkę zderzaka by podczas śniegu itp element grzejący mógł robić swoje (tak właśnie chcę u siebie zrobić). Radary 7E0 i 5Q0 mają przystosowany front pod montaż i obudowę w środkową kratkę zderzaka. Po prostu nie wiem i zastanawiam się... może zamieniłeś te fronty bo miałeś pod ręką taki i taki radar, albo sfleshowałeś soft Po tych screenach z pierwszego postu Tobie pasuje wszystko jak z fabryki w Golf 7. I tak pewnie poprosiłbym Cię o pomoc w odblokowaniu tego radaru i wysłał go tylko najpierw muszę wiedzieć jaki kupić żeby wszystko ładnie pasowało potem.

Obrazek
ODPOWIEDZ