Czy to forum umiera jak model Tourana?

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Czy to forum umiera jak model Tourana?

Post autor: Ciapek »

Jestem na tym forum od ponad 11 lat czyli tyle ile mam Tourana 1T (w tym roku odziwo go sprzedaje bo idzie nowe, ale nie VW ;) )
Od kilku miesięcy, a może nawet lat zauważam nie wiem czy olewkę ludzi, czy brak zaangażowania w pomaganie czy po prostu mały ruch na tym forum.
Co się dzieje?
Od dawna wiadomo że Touran zakończył swój żywot to i forum musi kończyć? :(

Smutno bo i poznałem sporo osób z regionu z klubu przez to forum. Fajnie wspominam lata kiedy był po prostu ogień.

Pozdrowienia dla Eljota, Jarrego, Wesola, bdronki, AdamFX, wkpwojtek i kolegi z Torunia który pomagał wymieniać mi kiedyś aku ;)
Jesteście tu jeszcze?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Czy to forum umiera jak model Tourana?

Post autor: wesol »

Ciort wie może covid może juz tez model się trochę wypalił, postarzał. Zawsze stare odchodzi o nowe nadchodzi. Co tam kupiles/kupujesz w zamian turka?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
poaa1hd
Auto:: Touran 2.0TDI CFJB 2014
Imię:: Andrzej
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: poaa1hd »

to nie forum sie konczy tylko powstalo mnustwo grup na facebooku gdzie po prostu wszyscy siedza czy tak czy tak i latwiej tam pytanie zadac niz tu ot cala tajemnica. po cholere tu logowac sie konta tworzyc witac na fejsie juz to wszystko masz.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Maniaków do dłubania juz nie ma ....po co Ci dzis PDC . PLA jak kamera wsteczna zrobi 2 x wiecej
jakies radary , ludzie kupuja Trendline bez grzanych foteli , nawet nie słyszał o MFA czy RCTA
A gimbaza która przychodzi to na pijawe - daj daj , nie chce się nawet poczytać, przywitać , opisać problemu , ... o kablu nie wspomnę
2 lewe ręce jednymi słowy
Ci co mają MQB - co Ty chcesz tam modzić ..uzbierane 60tys przez 5 lat na auto to pewnie i w niedziele się zastanawiją czy odpalać do kościoła czy moze jednak na pieche isć

a jak ktos ma firmowe , to B8 ... i kupuje B8 dla siebie teez ewentualnie

1t1 - 18letnie .... auto warte 8 -12 tys ...wsadzenie radia za 2 tys do auta gdzie koles ma 4 opony różne bo mu szkoda kupic takich po 200zł / sztuka
a o wymianie żarówek w srodku na LED czy wymianie korka wlewu płynu to nie trzeba pisac kolejnego referatu

ja coraz mniej widze touranów na ulicach , nawet i nowszych , 10 lat temu to było tego więcej teraz niz b8 passatów ...
Dla mnie touran jest za mały juz, nawet i nowszy ,a i nie wnosi nic nowego
3 walizki się ledwo mieszczą , jadąc na lotnisko w 4 osoby to nie pojedziesz jednym autem , dlatego B8 wygrywa i wyposażeniem i miejscem i jest wersja Alltrack jak dla mnie

ale i częśći coraz mniej, czasy jakie są takie są ..... mija jakis okres i juz
Miało swoje 5 min, chętnych do pracy bylo, czas był, kasa była na modzenie, komu się chciało pisac to pisaał o modach ... teraz po cichu dla siebie pewnie robi bo to taka choroba w zasadzie :)
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

dokładnie jest tak jak Marcin napisał, sam widzę po swojej firmie ile się kiedyś robiło modów a teraz tego nawet połowy nie ma, w większości to same naprawy i ewentualnie mody jak już trzeba coś wymienić. Samych ogrzewań montowało się od groma teraz jedynie naprawy bo ludzie w starocie nie chcą inwestować nawet w modele 1t3.

Oczywiście jest wąska grupa zapaleńców i tych serdecznie pozdrawiam :piwo:

a kultura i rozwój forum no cóż twórcy i ludzie budujący raczej zaginęli, ja nie mam pretensji do nikogo bo sam od dłuższego okresu nie miałem czasu tu zaglądać.

A nowi to szkoda gadać pokolenie pretensjonalne nic nie chce się im szukać najlepiej podaj na tacy i zrób za nich wszystko to bardzo dobrze widać na tych grupach na fb ciągle te same powielane pytania i bzdury, a i jak nawet się odezwiesz się to zaraz znajdzie się kilku mądrzejszych...
Pamiętam jakąś sytuacje już dawno temu jak ktoś na fb powołał się na moją firmę to drugi wszedł na fb mojej firmy i stwierdził, że jesteśmy "oponiarzami" bo wtedy chyba coś o oponach wrzuciłem typu post jak był na forum "co dziś dla swojego auta zrobiłeś". Dokładanie nie pamiętam bo to bzdura jakaś a my generalnie z oponami nic nie mamy wspólnego nawet sprzętu do tego nie mamy.
Więc po co ma się człowiek produkować jak komuś nie chce się przejrzeć więcej postów.
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

jest dzis nowy post
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=30535
prosze się wypowiedzieć jak ktoś chce , bo mi się scyzoryk otwiera i nie wiem czy się wkur**** czy olać

dołaczył do forum 10:29
napisał posta 10:41
myslę ze 11 min to się zastanawiał czy ma ON czy PB ...jak by to miało znaczenie

moze dodajcie dla nowych zeby mogli pisac dopiero jak ma ileś tam godzin w zalogowaniu ? to 3/4 tu nigdy nie przyjdzie bo zapomni nawet ze tu było
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

eee tam olać nawet nazwy auta nie zna no chyba, że to jakiś chińska albo peruwiańska odmiana "tauron" a może to nowy sposób na reklamę zakładu energetycznego :hahaha:

Właśnie to jest taki typowy przykład aktualnej sytuacji na forum i innych grupach...
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
misiek775
Zaawansowany
Auto:: Touran BSE 2006 LPG
Imię:: Micz
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: misiek775 »

Ja pamiętam jak się zarejestrowałem na forum to ogrom manuali, instrukcji i innej wiedzy po prostu mnie przerósł. Codziennie z czystej ciekawości przeglądałem tematy, później był kolejny krok czyli vcds.
Aktualnie nowi użytkownicy siedzą na grupach na Facebooku. Tam najczęstsze pytania to jaki olej, jakie największe felgi,no i nieśmiertelne po włączeniu świateł gaśnie podświetlenie deski.
Wiadomo że każdy kiedyś zaczynał, ale używalo się opcji szukaj. Teraz jest zasada pytanie i odpowiedź w ciągu paru minut.
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

Dziękuję za odzew!

Spacewalker!! Przepraszam za pominięcie Ciebie. Przecież też Ciebie doskonale pamiętam :)
Jest Was zresztą wielu.

Wątki które poruszyliście to jest temat rzeka.
Nie będę niczego negował bo każdy ma oczywiście racje bo to Wasz punkt widzenia, słuszny i zgadzam się często z tym co czytam.

Co do Facebooka - wg. mnie nie da się prowadzić grup tematycznych z zachowaniem porządku. Facebook na to nie pozwala, Facebook nie lubi starych wątków, odchodzą w zapomnienie. Jest syf, a do tego robisz to publicznie, wszyscy to widzą, nawet Ciocia Zosia i Wujek Zenek bo masz ich w znajomych.
Sam nie wiem czy to lata świetności czegoś jak "forum" minęły? Nie sądzę. Jestem teraz na grupie Toyoty (która będzie moim następnym autem, ale o tym później) i tam dość prężnie to działa i jest ruch na forum. Ludzie doceniają to, ale tu właśnie kłania się sytuacja że Touran/model umiera, starzeje się itd. Chyba ma to duży wpływ.

Nie będę ukrywał, że w moim przypadku brak czasu, trójka dzieci zrobiła swoje, że naturalnie miałem mniej czasu na grzebanie, ale nie zmieniło to ogromnego sentymentu do tego auta które było przy mnie przy najważniejszych momentach życia.

Jakie następne auto? Może najpierw dlaczego nie VW i nie Touran?
Po 1. Nie zapomnę nigdy tego jak potraktowano mnie raz w serwisie i jaki był odzew centrali w Poznaniu.
Po 2. Mocny dylemat czy diesel czy benzyna, inna marka ma doskonałą alternatywę.
Po 3. Bo Touran jest już dla mnie za niski i nie ma napędu na 4 koła. Wiąże to się z moją pracą.
Po 4. Bo rosną mi dzieci i wożę mniej tobołów, najstarszy już z nami rzadko jeździ.

Padło na Toyote RAV4 AWD Hybryda.
Nieazwodna technologia w której Niemcy do dziś nie mogą się ogarnąć i nie mają dla mnie żadnej alternatywy.

Ogromny żal rozstawać się z Touranem który już teraz wiem ma kilka fajnych atutów których będzie mi brakowało w Toyocie. Ale tak już jest - każda marka ma swoje jakieś tam widzi mi się. Nie można mieć wszystkiego :)

Nie wiem co będzie z Touranem, do kogo trafi, za ile sprzedam, czy osobno sprzedawać RNS510? Nie wiem. Zobaczymy.

Wy nadal Turkami jeździcie? Jakie plany?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Ciapek pisze:
Spacewalker!! Przepraszam za pominięcie Ciebie. Przecież też Ciebie doskonale pamiętam :)
Jest Was zresztą wielu.
nic mnie sie nie stało przeciez :piwo:
Ciapek pisze:.... Jestem teraz na grupie Toyoty (która będzie moim następnym autem, ale o tym później) i tam dość prężnie to działa i jest ruch na forum. Ludzie doceniają to, ale tu właśnie kłania się sytuacja że Touran/model umiera, starzeje się itd. Chyba ma to duży wpływ.
no ok, ale co tam się robi ?
w toyocie to mozesz zrobic jedynie updte radia i ECu jak masz TechStream .
jakies kodowania abs , radio to jest jak byłe jaki chińczyk , kamera cofania - tadam . i działa
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

a czy forum polega tylko na modach i manualach? :)
Nie tylko to miałem na myśli.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Ciapek pisze:a czy forum polega tylko na modach i manualach? :)
Nie tylko to miałem na myśli.
no nie, nie polega
są fora gdzie co tydzien widze nowy temat i ten sam co był juz przez 3 ostatnie lata
i moderator nic nie robi, nie scalają , jest i juz
i za 3 dni bedzie kolejny nowy i tak dalej , bo nowi nie mają wglądu do postów jak nie mają powyżej 100 czy jakos tak więc zakładają nowy temat

nie wiem czy bym chciał widzieć post kazdego dnia z zapytaniem jaki olej czy jakie filtry
być moze fora gdzie nie mozna za wiele zrobić przy aucie (byc moze Toyota?) taki temat jest lubiany
i dzieki takim tematowm forum żyje, nie wiem

są moderatorzy co lubią mieć ład i skład , wiedza i posty posegregowane
są tez tacy co lubią miec tylko słupki w Traffic na serwerze , byc może utrzymują sięz reklam, nie wiem

prawda jest taka, Touran nie jest czym super , nie wnosi nic , jest wozidłem
ani nie ma go we flotach , ani nie ma jakis super silników

to nie passat, gdzie kupują dla floty, gdzie była B5 z v6 czy 4.0l W8 czy B6 z R32 czy B8 240 biturbo

gożej chyba tylko ma Golf Sportvan , bo tego to zeświecą szukać :)

tak jak z klasykami
nie kazde auto 20 letnie bedzie klasykiem ,jedne się przyjmą , inne umrą
Awatar użytkownika
tberent
Zaawansowany
Auto::
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: tberent »

W sumie to wszystko napisane wcześniej ale dołożę trochę od siebie.
Większą rodzina to i czas na grzebanie się skurczył.
Leży trochę gratów które można założyć do pq ale i mqb ale obawiam się że zaczekają na nową platformę ( niech tylko te ceny opadną bo żałuję że jak szukałem to nie kupiłem rok temu).

Zgadzam się że powstała era daj daj daj i FCB gdzie młodzież jest zwyczajnie leniwa i czasem z uśmiechem czytam na jakimś FCB jak się trą o wyższości ET nad spojlerem na klapie :)

Forum TKP to fajne miejsce gdzie wielu zostawiło kawał wiedzy ( co innego że po tym porobiło się dziesiątki speców od modów że swoimi kanałami na YT a jak się coś zesra to w PW lub dzwonią i pytają bo manual z forum nie uwzględnia problemów :D ).

I z całym sentymentrm do PQ to niestety ale era tej platformy się skończyła i może gdzieś na Brazylię czy Peru jeszcze się opłaca robić ale dla nas ( wg mnie ) ma już za dużo ograniczeń jak na te czasy.

Generalnie jak ogladam się za mqb to wystarczy żeby były światła porządne a resztę sobie sprawę dołożę bo to zwyczajnie lubię.

A co do "agentów" których widać na forum i po 10 min zakładają temat a nie chcą przeczytać czy poszukać to ja takie tematy olewam i nazywam gównojadami. Przecież jak nie wesol to ten gość od skody nagrali już chyba wszystkie filmy z napraw. Nawet z wymiany gałki lusterek :) więc mogli by poszukać .

Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka
john_doe
Początkujący
Auto:: touran mk2 1.5 tsi 2023
Imię:: arek

Post autor: john_doe »

Odgrzebię trochę wątek.
Piszę to z perspektywy kogoś, kto kompletnie nie ma o touranie pojęcia, a chce się czegoś dowiedzieć (a w sumie to chciał bo już mi się chyba odechciało xd). No i oczywiście jestem kompletnie nowy na forum.

Napisałem posta z laickim pytaniem. W profilu mam uzupełnione dane o aucie (tak, wiem je* literówkę - co za potwarz!)
Na początku pytania dodatkowo podałem info o jaki wóz chodzi.
Btw. - z pracowego doświadczenia wiem, że jak ktoś o coś pyta to fajnie żeby podał tyle danych ile jest w stanie. Wiem też, że ludzie są różni i jedni ogarniają jak poweruserzy, inni lamerzy itd. Jak mam dużo danych to nie muszę robić całego dochodzenia i szybciej jestem w stanie ustalić przyczyny problemu.

Do rzeczy.
W odpowiedzi dostałem strzał na twarz, że w zasadzie to tacy jak ja robią gałę :O
Potem w kolejnych postach stary forumowicz w tonie pasywno-agresywnym potraktował mnie jak debila i roszczeniowca. Na moje delikatne prośby o zluzowanie nie zareagował, a ciągnął te swoje tyrady i obrażanie :(
W sumie na przepychanki poszło dużo niepotrzebnego czasu, a rezultat był taki, że mod zamknął temat.
Tutaj to już było moje mocne zdziwko, bo to nie ja byłem chamem, a mój cały post poleciał do śmietnika :O
Napisałem do moda prośbę o wyjaśnienie.
Post wrócił, a cały syf został posprzątany.
Ugrałem tyle, że udało mi się zadać pytanie.
Została odpowiedź żebym zrobił zrzut z vcds to się zobaczy.
No dobra twarde zasady nie poradzę.

Finalnie rozbawiło mnie to, bo z posta widać, że nie mam pojęcia o co chodzi, a mam odpalić narzędzie diagnostyczne dostępne dla nie wiem - promila właścicieli vw?
Panowie - gdybym miał vcds i o nim pojęcie to bym tu nie przychodził XD

Teraz trafiłem na ten wątek i mi nasuwa się bardzo szybko odpowiedź czemu tak się dzieje, a nie inaczej.
Na pocieszenie tylko dodam, że parę dni temu byłem na vw-club. Tam to dopiero była abstrakcja ale ten post i tak jest już za długi i nie ładnie obgadywać kogoś za jego plecami :)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Niestety ale bez narzędzi w dzisiejszy h autach nie da się zrobić. A autoscan to w zasadzie po pod pięciu vcds do auto jedna zakładka która klikasz i samo się juz robi. Wydaje mi się że mój syn chyba by umiał a ma 10 lat. Sek w tym że co kto nie wpadnie tu to po paru minutach zakłada post z pytaniem a nie ma autoscan czy błędów zapodanych. Jak jyz ktoś coś poda to wytnie połowę a tylko nr błędu zapoda. Nie dziw się że irytuje kogoś pisanie tego samego po raz pięćdziesiąty.
Nie wiem też o jakim innym forum piszesz i co tam cie spotkało bo abstrakcja nie wiele mi mówi w tym kontekscie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ