Rdzewiejące progi i nadkola - namiar na warsztat (DOL)

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
lewap3
Kandydat
Auto:: Touran, 2.0 BMN 170, 2004
Imię:: Paweł

Rdzewiejące progi i nadkola - namiar na warsztat (DOL)

Post autor: lewap3 »

Witam, mam problem z rdzewiejącymi progami i nadkolami. Póki co niewielkie. Chciałbym o porządnie ogarnąć. Możecie polecić jakiś solidny warsztat w Dolnośląskim (okolice Kłodzka lub dalej jeżeli warto...), który specjalizuje się w tego typu naprawach?

Poniżej zdjęcia (link do albumu google):

https://photos.app.goo.gl/7n2Ak9ZUtRarkkoi6
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Rdzewiejące progi i nadkola - namiar na warsztat (DOL)

Post autor: swimmer »

ogarnałeś? mnie też to czeka. jestem z Wrocławia a tutaj ceny blacharzy to połowa wartości auta...
lewap3
Kandydat

tak ogarnąłem tydzień temu :D
rdzy było sporo i trzeba było wstawiać reparaturki progów z tyłu i z przodu
wstępna wycena jakby nie było trzeba robić reperaturek to 600zł za stronę
ale po drodze wyszły reparaturki i jeszcze malowałem drzwi jedna z naprawa rdzy w ogół klamki
zapłaciłem ok 2400 :oki:
dodatkowo ogarnięta została rdza w innych miejscach m. in. w nadkolach z tyłu przy amortyzatorze
podeślę jakieś fotki jak znajdę
mogę tez podać namiar na blacharza, lakiernika gdybyś był zainteresowany, okolice Kłodzka (~90km od Wro)
pamiętaj, że wycena jest raczej indywidualna w zależności od stanu auta
i dodam jeszcze, że większość doświadczonych blacharzy nie lubi takich tematów bo trzeba się narobić a różnie z efektami, jak to mówią "ruda ciężko wygonić", wola naprostować parę podłużnic w autach dla handlarzy i kroić ile wlezie

ps. czeka mnie jeszcze ogarnięcie błotników z przodu, ale ogólnie auto w dobrym stanie technicznym jeżeli chodzi o silnik itp. i mam zamiar nim pojeździć więc zainwestowałem

-- Cz kwi 13, 2023 12:27 --

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

obawiam się, że jak u mnie ściągnie się plastiki i zedrze trochę blachy to może być podobnie.
a jak z lakierowaniem, względnie ok kolor położony? jakieś odcięcia/cieniowania?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Ja już jakiś czas temu w progi napsikalem oleju, snaru w sprayu ale już kupione mam konserwację i będę myślał o jakimś zabezpieczeniu puki jeszcze ruda tam nie szaleje.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
lewap3
Kandydat

wesol pisze:Ja już jakiś czas temu w progi napsikalem oleju, snaru w sprayu ale już kupione mam konserwację i będę myślał o jakimś zabezpieczeniu puki jeszcze ruda tam nie szaleje.
w tym aucie jak pewnie w większości są takie otwory rewizyjne "do wnętrza" progów, wystarczy ściągnąć plastiki progowe z wnętrza auta. I warto tam póki auto zdrowe i w miarę nowe napsikać albo środka do konserwacji profili zamkniętych a najlepiej czegoś mocno tłustego i gęstego, tak aby zabezpieczyć dodatkowo blacharkę od wewnątrz prze dopływem powietrza i ewentualnej wilgoci

-- Pt kwi 14, 2023 11:24 --
swimmer pisze:obawiam się, że jak u mnie ściągnie się plastiki i zedrze trochę blachy to może być podobnie.
a jak z lakierowaniem, względnie ok kolor położony? jakieś odcięcia/cieniowania?
na dole na progach baranek jest więc ciężko się wypowiedzieć a co do drzwi na moje niefachowe ok jest ok, chociaż to trzeba obejrzeć po myjce w słońcu, a nie miałem takiej okazji jeszcze. Drzwi pomalowane w całości.

Ciężko znaleźć dobrego blacharza i lakiernika w jednym miejscu ;)

Chociaż gość ma ponad 10 letnie doświadczenie i przynajmniej mu się chce robić takie tematy.
ODPOWIEDZ