Czujnik klapy

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Maniek91
Kandydat
Auto:: Touran 2004 1.6fsi
Imię:: Mariusz

Czujnik klapy

Post autor: Maniek91 »

Witam ,

Ostatnio pojawił mi się problem z czujnikiem tylnej klapy ,z zamiarem robienia izolacji ściągnęłam plastiki bagażnika co prawda izolacji jeszcze nie robiłem tylko jeździłam bez plastików klapy i po jakiś 2 dniach jazdy podczas wracania z pracy włączyła sie kontrolka klapy bagażnika ,jak dojechałem do domu sprawdziłem i była domknięta.

Auto stało dwa dni i rozładował się akumulator ,naladowalem akumulator podłączyłem dalej pokazywało ze klapa jest nie zamknięta ,myślałem ze akumulator rozładowała lampka na podsufitce wyłączyłem zostawiłem auto na noc sprawdziłem ,kontrolka w bagażniku sie nie świeciła ,na drugi dzien to samo akumulator pusty.

Jak otwieram bagaznik i naciskam przycisk to lampka gaśnie a kontrolka dalej świeci na desce nie wiem czy zamek do wymiany ,próbowałem odpiąć i ponownie podpiac zamek ale nic nie dało sprawdzalem bezpieczniki oraz wiązkę tam gdzie plastikibsciagalem wszystko Ok nie ma przerwanego kabla .

Może ktoś miał podobny problem i jedyne stanie pomoc ,nie wiem czy przez to ze wywala błąd niedomkniętej klapy nie mogę użyć tylnej wycieraczki
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Re: Czujnik klapy

Post autor: wesol »

W zamku masz dwa mikrowlaczniki. Innymi słowy zamek ma wtyczkę z czterema pinami elektrycznymi. Jeden to masa drugi to pin na silniczek od otwierania zamka. Trzeci pin to na światełko a czwarty to pin na sygnalizowanie otwarcia klapy na szafę. Jak otwarta klapa to wycieraczka śmigać nie będzie oraz spryskiwacz coś jak na przednich wycieraczkach gdy maska silnika otwarta to też wycieraczki nie działają.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Maniek91
Kandydat
Auto:: Touran 2004 1.6fsi
Imię:: Mariusz

Re: Czujnik klapy

Post autor: Maniek91 »

Zauważyłem ze na lini zamka jest kabelek co dostarcza płyn spryskiwaczy moja hipoteza ze po ściągnięciu plastiku nie było zasłonki płyn dostał się do zamka

-- N lis 27, 2022 19:20 --

Skoro zamek działa jak otwieram kluczykiem albo po przez przycisk ,lampka gaśnie po zamknięciu klapy Czyi czwarty pin czujnik ,ale czemu akumulator mi akumulator ??

-- N lis 27, 2022 19:21 --

Miało być akumulator mi rozładowało

-- Pt gru 02, 2022 18:07 --

Sprawdzalem kostki ,wiązkę i nic nie znalazmlem ,przyszedł nowy zamek i to samo działa wszystko tylko nie czujnik kable w gumowej obudowie co idą z klapy do budy wydają się Ok ,jedyny pomysł co mi został to przeczyścić styki alko i szczoteczka może coś to da

-- Pt maja 12, 2023 11:05 --

Maly update mailem zalany moduł komfortu ,wyczyściłem i po problemie.
ODPOWIEDZ