Zapach benzyny w kabinie, kontrolka EPC, paliwo w komorze si

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
e2e4
Auto:: Turan 1,4 2018
Imię:: Andy

Zapach benzyny w kabinie, kontrolka EPC, paliwo w komorze si

Post autor: e2e4 »

Dzień dobry.
VV Touran 2018, 1,4 TSI 150KM DSG.
Przebieg nieco ponad 40 tyś km, używany głównie w mieście, czteroletnia gwarancja skończyła się pół roku temu.
A było to tak:
Dziś, wyjątkowo, przejechałem około 40 km, czyli tak ze cztery razy więcej niż normalnie w ciągu dnia pracy. Przedszkole i do biura to jakieś to jakieś 23 km po obwodnicy autostradowej, bez problemów. 4 godziny w biurze i 10 km do klienta bez problemów. 1,5 godziny u klienta, odpalam i jadę. Klikaset metrów i czuć zapach benzyny w kabinie. Stoję w korku, ale auto z przodu wygąda ok, a zapach benzyny jest zdecydowany. Podkręcam wentylację opuszczam szyby, jadę, zapach się utrzymuje. Nagle zauważam że świeci się EPC. Żadnego spadku mocy, żadnych innych objawów, tylko zapach i EPC.
Zatrzymałem się, i jak w dowcipie o komputerowcach, wyłączyłem silnik, zamknąłem samochód, poczekałem aż wszystko zgaśnie. Ale zanim wszystko zgasło, tzn.: tuż po wyłączeniu silnika na ekranie pojawił się komunikat o usterce systemu start stop. Restart pomógł na chwilę, czyli zapach nie zniknął, silnik się uruchomił bez żółtej kontrolki EPC. Ruszyłem przejechałem kilkaset metrów, EPC się zaświeciło, silnik zgasł. Ponowne uruchomienie silnika, EPC i check engine, wyraźny brak mocy ale auto jedzie. Kiedy zdejmuje nogę z gazu silnik gaśnie. Komunikat uruchom silnik ręcznie, wyłączam zapłon, włączam zapłon silnik odpala, wyłączam start stop, na ekranie komunikat o usterce systemu start stop.
Przejechałem tak około 2 km, jadę na parking, parkuję, sprawdzam status samochodu, brak komunikatów o problemach, wyłączam wszystko, otwieram maskę.
Czuć wyraźnie zapach benzyny, ciemno, odpalam latarkę. Nie widzę nic szczególnego, kurz na silniku. Ale podłoga komory silnikowej ewidentnie mokra.
A od dwóch dni nie padało, to nie może być woda.
Z lewej strony jakby bardziej, jakby to tam był wyciek.

Czy ktoś moze miał podobny przypadek i może go opisać?
Ja będę informował.
Dziękuję,
natenczas, e2e4.
Awatar użytkownika
pilKOZAK
Przeglądacz
Auto:: 5T1, 1.8TSI 180KM, 2018
Imię:: Bartholomew
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Re: Zapach benzyny w kabinie, kontrolka EPC, paliwo w komorz

Post autor: pilKOZAK »

odczytaj kod błędu co zapisał sterownik, możliwe że uszkodziła się / rozszczelniła pompa paliwa wysokiego ciśnienia.
jakiś kunolis przegryzł przewody paliwowe/elektryczne...?
e2e4
Auto:: Turan 1,4 2018
Imię:: Andy

Post autor: e2e4 »

Dzień dobry.
Już po naprawie.
Pękła śruba, urwał się jej łeb. Śruba mocująca kolektor ssący, dolotowy
w okolicach cylindra nr 4. Wybracje kolektora spowodowały uszkodzenie
uszczelniacza wtryskiwacza, i paliwo sobie ciekło.
Demontaż, wymiana czterch kompletów uszczelniaczy, montaż, diagnostyka,jazda jestowa, mycie komory silnika. Wszystkie kontrolki, komunikaty wynikały
z tego wycieku.
Taką mniej więcej historię opowiedział mechanik.
Doba w warsztacie, 14 stówek w kieszeni mniej.
Auto jeździ jak zwykle.
Powodzenia,
natenczas, e2e4.
Spirit
Auto:: Touran, 1.4, 2018
Imię:: Paweł

Post autor: Spirit »

Dzięki za ten wpis. U mnie w dokładnie tym samym silniku i w tym samym roczniku wystąpił dokładnie ten sam problem.
Jedynie przebieg inny, bo 127 tys.
ODPOWIEDZ