Znacie może jakieś coś, co skutecznie wytępi smród? Może coś grzybobójczego a'la odgrzybiacz do klimatyzacji? Ktoś przerabiał podobny temat?
jak pozbyc sie smrodu
- artblue
- ____________________

- Auto:: 1T 2.0 BMM DSG 2006
- Imię:: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
jak pozbyc sie smrodu
Wracając z urlopu w bagażniku powolutku opróżniał nam sie baniak z wodą
Wracaliśmy ładnych parę godzin, po powrocie zostawiliśmy auto na noc. Na drugi dzień był upał więc na rozpakowywanie jakoś nie było sił :p Tak więc po paru godzinach wziałem się za rozbebeszanie auta i po otwarciu drzwi zabił mnie smród
Woda sobie ciekła i wsiakała w koc który leżał na podłodze w bagażniku. W kole zapasowym powódź. Wytargałem cały schowek z bagażnika i najpierw wypłukałem wodą, potem wyprałem jakimś środkiem do tapicerek, potem znowu płukanie wodą i na koniec pianka aktywna do dywanów. Efekt - żaden. Smród jak był tak jest.
Znacie może jakieś coś, co skutecznie wytępi smród? Może coś grzybobójczego a'la odgrzybiacz do klimatyzacji? Ktoś przerabiał podobny temat?
-
anko1973
- Zaawansowany
- Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
ja przerabiam temat smrodu a aucie zonki bmw e 36 compact; okazało się, że niemiec jeździł autem polach i woził zboże w bagażniku (znazłem ziarna pod wykładzina bagażnika) i też cos było wylane w bagażniku - wywaliłem wszystko poza podsufiktą, i chodnikami z przodu; prawnie wszystkiego łącnzie z podsufiktą i chodnikami, kórych nie zdjałem i czyszczenie blachy cifem pomogło w jakiś 80% - 90% - czuć zaduch (od pyłu podejrzewam bo pył z dróg polnych był nawet w kolszach lamp tylnych) nadal - mniejszy ale czuć.
skoro u ciebie sprawa jest "wodna" i "zapach" jest cały czas a pranie nie pomogło spróbuj ozonowania bo ono jest właśnie dobre na eliminację różnego rodzaju zapachów - tylko poczytaj w necie, ozonowanie musi byc dobrze zrobione - czyli odpowiednio długo (30 min to myslę min) i odpowiednio mocno. no i ma sens jak mechnaicznie zabrudzenia najpierw usuniesz - czyli porządne pranie ale to jak piszczesz juz masz za sobą. po ozonowaniu możesz dac srodek do "dezyfekcji/odswieżania" nawiewów.
aha prałes odkurzaczem czy ręcznie - bo jak ręcznie to moim zdaniem niewiele Ci to da.
trzymam kciuki aby pomogło
skoro u ciebie sprawa jest "wodna" i "zapach" jest cały czas a pranie nie pomogło spróbuj ozonowania bo ono jest właśnie dobre na eliminację różnego rodzaju zapachów - tylko poczytaj w necie, ozonowanie musi byc dobrze zrobione - czyli odpowiednio długo (30 min to myslę min) i odpowiednio mocno. no i ma sens jak mechnaicznie zabrudzenia najpierw usuniesz - czyli porządne pranie ale to jak piszczesz juz masz za sobą. po ozonowaniu możesz dac srodek do "dezyfekcji/odswieżania" nawiewów.
aha prałes odkurzaczem czy ręcznie - bo jak ręcznie to moim zdaniem niewiele Ci to da.
trzymam kciuki aby pomogło
- artblue
- ____________________

Źródłem jest wykładzina od schowków w bagażniku. Wyciągnąłem cały ten schowek, przeprałem go i dalej śmierdzi (poza samochodem). W samochodzie nic już nie śmierdzi więc zostaje tylko ten schowek a raczej jego wieka z materiałem. Być może poprzedniemu właścicielowi rozlało się coś innego i teraz od zwykłej wody zaczęło śmierdzieć. Wcześniej nie było żadnych aromatów w aucie.ten smród ma gdzieś swoje źródło... coś jeszcze nasiąknięte... nie wiem... tak jak wylejesz mleko na wykładzine... juz nigdy sie tego mleka z wykładziny nie pozbedziesz... tylko wymiana...
Ręcznie szczotką. Nie mam niestety dostępu do odkurzacza piorącego.
A nie wiecie czy środki typu spray do butów coś by pomogły?
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
jeżeli smrodek bedzie sie nadal utrzymywał pozostanie tylko wymiana tych elementów...artblue pisze:Źródłem jest wykładzina od schowków w bagażniku. Wyciągnąłem cały ten schowek, przeprałem go i dalej śmierdzi (poza samochodem). W samochodzie nic już nie śmierdzi więc zostaje tylko ten schowek a raczej jego wieka z materiałem. Być może poprzedniemu właścicielowi rozlało się coś innego i teraz od zwykłej wody zaczęło śmierdzieć. Wcześniej nie było żadnych aromatów w aucie.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
artblue,
wykładzinę nie przeprać ale dokładnie wyprać.
Możesz spróbować proszkiem do prania i szczotką, dokładne płukanie, suszenie jeżeli to nie pomoże to możesz spróbować środek np eliminator zapachów np odour elminator autoglym.
Możemy się umowić i jak będziesz w środę w okolicach placu bankowego to wezmę do pracy uniwersalny środek do czyszczenia środka jak tapicerka, wykładzina, który też eliminuje zapachy, a jak to nie pomoże to będziesz musiał kupić mocniejszy środek jak pisałem wyżej, a w ostateczności to czeka Cię wymiana wykładziny.
Daj znać na PW jak będziesz chciał trochę środka do wnętrza (weź jakiś pojemnik) Środek to oczywiście marki autoglym.
wykładzinę nie przeprać ale dokładnie wyprać.
Możesz spróbować proszkiem do prania i szczotką, dokładne płukanie, suszenie jeżeli to nie pomoże to możesz spróbować środek np eliminator zapachów np odour elminator autoglym.
Możemy się umowić i jak będziesz w środę w okolicach placu bankowego to wezmę do pracy uniwersalny środek do czyszczenia środka jak tapicerka, wykładzina, który też eliminuje zapachy, a jak to nie pomoże to będziesz musiał kupić mocniejszy środek jak pisałem wyżej, a w ostateczności to czeka Cię wymiana wykładziny.
Daj znać na PW jak będziesz chciał trochę środka do wnętrza (weź jakiś pojemnik) Środek to oczywiście marki autoglym.
- artblue
- ____________________

Dzięki za rady. Schowek porządnie (przynajmniej w miarę moich możliwości sprzętowych) wyprałem i dobrze przesuszyłem na słońcu. W aucie było jeszcze czuć przez 3-4 dni ale po kilku wietrzeniach całonocnych i całodziennych jak narazie smrodek odszedł. Podejrzewam, że do czasu kiedy nie będzie jakiejś wilgoci w aucie bądź nawet w powietrzu no ale to sie przekonam o tym jak będą bardziej deszczowe dni.
Cheles dzięki za propozycję pomocy. Narazie nie wybieram się do Wawy bo walcze z drugim autem. No i smrodek narazie zniknął więc może nie będę kombinował. Na dniach będe chciał kupić myjkę to może wtedy jeszce spróbuję porządnie przeprać ciśnieniem wykłądzinę.
Cheles dzięki za propozycję pomocy. Narazie nie wybieram się do Wawy bo walcze z drugim autem. No i smrodek narazie zniknął więc może nie będę kombinował. Na dniach będe chciał kupić myjkę to może wtedy jeszce spróbuję porządnie przeprać ciśnieniem wykłądzinę.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
artblue, Dodi, jest już sposób na rozlane mleko,wymioty(to przy dzieciach ważne). Valetpro zrobił produkt,ktory usuwa organiczne źródła zapachu.
http://www.excede.pl/valetpro-enzyme-od ... l-p24.html
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
seba244
- Expert
- Auto:: Touran
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Próbował ktoś--jest to sprawdzony produkt?Muti pisze:artblue, Dodi, jest już sposób na rozlane mleko,wymioty(to przy dzieciach ważne). Valetpro zrobił produkt,ktory usuwa organiczne źródła zapachu.