Brak nawiewu z kratek
-
- Początkujący
- Auto:: TOURAN 1.9 TDI AVQ 2003
- Imię:: KAROL
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Brak nawiewu z kratek
Witam, w turku żony z 2003r dzieją się dziwne rzeczy z nawiewami/klima. Teraz jest trochę gorąco wiec po zapodaniu na panelu np 18 stopni z nawiewów wieje przyjemny chłodek ale tylko przez chwile, potem słychać tylko ze wentylator działa ale z kratek nic nie leci. Można zwiększać moc wiania ,ustawiać ręcznie nic się nie dzieje. Dopiero jak zwiększę temp do ok 23 stopni zaczyna znowu wiać z kratek i to zimne powietrze. Ale tez nie za długo bo znowu trzeba temperaturami się bawić żeby cos wiało. Błędów na silniczkach od klap nie ma. Podmieniłem panel klimy na taki jaki powinien być w tym modelu bo był inny. Wstawiłem 1K0907044BN. Za bardzo nic się nie poprawiło. Co może być nie tak?
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Re: Brak nawiewu z kratek
Przeprowadź adaptacje klap vcdsem i sprawdź.
Wejdź przez VCDS do kanału od klimatyzacji chyba kanał 8, następnie Basic Settings i w grupie pierwszej masz nastawy klap.
[Wybierz]
[08 - Ogrzewanie/Klimatyzacja]
[Ustawienia podstawowe - 04]
Wybierz IDE01546-POL167462 "Dostosuj ograniczniki krańcowe klap" z rozwijanej listy
[Go!]
Ustawienie podstawowe trwa około 20 sekund.
Zakończono Poprawnie powinno zostać wyświetlone
[Stop]
[Gotowe, wróć]
[Zamknij kontroler, wróć - 06]
Będą migać diody na panelu jak skończy to zgasną.
Wejdź przez VCDS do kanału od klimatyzacji chyba kanał 8, następnie Basic Settings i w grupie pierwszej masz nastawy klap.
[Wybierz]
[08 - Ogrzewanie/Klimatyzacja]
[Ustawienia podstawowe - 04]
Wybierz IDE01546-POL167462 "Dostosuj ograniczniki krańcowe klap" z rozwijanej listy
[Go!]
Ustawienie podstawowe trwa około 20 sekund.
Zakończono Poprawnie powinno zostać wyświetlone
[Stop]
[Gotowe, wróć]
[Zamknij kontroler, wróć - 06]
Będą migać diody na panelu jak skończy to zgasną.
-
- Początkujący
- Auto:: TOURAN 1.9 TDI AVQ 2003
- Imię:: KAROL
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Brak nawiewu z kratek
Adaptacja nic nie pomogła. okazało sie ze silnik klapy v71 pomimo ze nie wywalał błędu to nie pracował w pełnym swoim zakresie a do tego pomalutku przechodził z wartości max ( otwarcie) na wartość min ( zamkniecie ) i dlatego przestawało wiać z kratek. Wymieniłem potencjometr zrobiłem adaptacje i zaczęło wszystko śmigać.