1,9 TDI BLS co to za pufanie? Panewka, wtrysk, wałek?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
Awatar użytkownika
filipozz
Auto:: VW Touran, 1,9TDI, 2008
Imię:: Filip

1,9 TDI BLS co to za pufanie? Panewka, wtrysk, wałek?

Post autor: filipozz »

Jak trwoga to do Boga… to mój pierwszy post (poza powitalnią), więc postaram się opisać mój przypadek dokładnie. Jestem posiadaczem Tourana z 2008 roku, 1.9 TDI oznaczenie BLS, z informacji dodatkowych jakie mam, to poprzedni właściciel: zlikwidował dwumas oraz DPF (ale jak nie pytajcie, bo nie wiem).
Otóż, od kilku dni zmagam się z takim problemem – auto wydaje dziwne dźwięki, coś jak „pufanie”. Nie ma znaczenia czy na zimnym czy na ciepłym, raz dźwięk jest słyszalny, a raz nie. Pomyślałem o tym, że może być padnięty wtrysk, niewiele myśląc zajechałem na stacje i kupiłem jakieś badziewie STP do czyszczenia wtrysków w dieslu. Po zalaniu i przejechaniu jakiś 20-30 km dźwięk ustał. Przejechałem ok 300 km, a tych strasznych dźwięków nadal nie było. Trochę się uspokoiłem. Do czasu. Wyjeżdżam z rana odpalam auto znowu napierd…
Koło domu mam warsztat, zajechałem tam pierwszy raz. Wyszedł obcokrajowiec (więc już stwierdziłem, że i tak się nie dogadam- chociaż nie było tak źle), odpiął rurę i zaczęło jeszcze bardziej napieprzać. Owy mechanik stwierdził, iż może to być panewka, wytarty wałek lub dziurawy popychacz, a może być wszystko na raz, więc najlepiej przyjechać z drugim silnikiem… Załamałem się kolejny raz. Wyjechałem od niego i po kilku km dźwięk ustał, a ja zrobiłem bezproblemowo kilkadziesiąt km.

Wiem, że jest tu sporo magików na forum, może ktoś coś usłyszy z tego filmu ? Dajcie znać proszę.

Link do filmu -> https://www.youtube.com/shorts/gWjhW6jp3Gk
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: 1,9 TDI BLS co to za pufanie? Panewka, wtrysk, wałek?

Post autor: wesol »

Ostatnio to przerabiałem w ojca bls. Wytarta szklanka tak że dziurka się zrobiła i nie kasowalo luzu na zaworze. Zawór nie otwierał się za bardzo i spaliny się cofaly w dolot. Jak zimny lipa. Na wolnych obrotach i lekko podniesionych też lipa. Na wyższych i po przejechaniu z 10 km juz w miarę okej. Ściągaj pokrywę bo to 10 minut roboty i śrubokrętem wduszaj szklanki. Ja w dwie godziny naprawiłem auto. Lekko podarte dwie krzywki na walku ale minimalnie były. Miałem jakieś szklanki w zapasie to rozpisałem rozrząd, uniosłem wałek i wymieniłem dwie wadliwe szklanki. Auto jezdzi bez problemów juz parę miechów.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
pilKOZAK
Przeglądacz
Auto:: 5T1, 1.8TSI 180KM, 2018
Imię:: Bartholomew
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: pilKOZAK »

a może po prostu "wypierdziało" uszczelnienie któregoś wtrysku...
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

To się raczej w PD nie zdarza a nawet jakby to by waliło powietrze w układ paliwowy i miałby mega problem z odpalaniem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ