Brak podświetlania zegarów i przycisków
-
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,9 tdi 2003 AVQ
- Imię:: Kacper
Brak podświetlania zegarów i przycisków
Witam, ma ktoś jakiś pomysł gdzie można jeszcze szukać przyczyny, że podświetlenie zegarów i wszystkich przycisków wraz z radiem po włączeniu świateł gasną po 3 sekundach. Wszystkie żarówki świecą, żaróweczka od zapalniczki również wymieniona i to nie pomogło, tak samo założony nowy włącznik od świateł i również nic to nie dało. Po 3s wyłącza ale światła świecą zewnętrzne.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Re: Brak podświetlania zegarów i przycisków
Kiedyś miałem taki przypadek że w suficie przy oświetleniu kabiny wiązka kabli była niefortunnie przez kogoś przyciśnie ta do blacharki dachu czyli do masy. Lekko to zawierało do masy i układ wykrywal taki stan i właśnie zapalał się podświetlania kiery i guzików w drzwiach itp na sekundę czy dwie i gasło. Gasło bo system to rozłączał. Coś jak w żarówkach rejestracji itp jak wstawisz Ledy.
Ja bym na początek odpiął np radio i testował względnie wtyczki od trąby słonia w drzwiach. I tak szukał przyczyny.
Ja bym na początek odpiął np radio i testował względnie wtyczki od trąby słonia w drzwiach. I tak szukał przyczyny.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Kandydat
Sprawdzę to ale wątpię żeby tam był problem, gdyż nic nie było w podsufitce grzebane
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Ja miałem tak że od nowości był przygnieciony i dopiero po czasie zaczęło przebijać do karoserii. Wyprulem instalacje i podawałem z bateryjki prąd to świeciło podświetlanie a z auta mogło i koniec. Wykrywalo przeciążenie i rozłączało. Z przepalona żarówka od zapalniczki jest odwrotnie bo tam wykrywa za małe obciążenie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Kandydat
A wymieniał ktoś te pokrętła od regulacji wysokości świateł i regulacji jasności podświetlenia albo ma namiary gdzie można dostać?
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 675 razy
Dla testu: Podłącz żaróweczkę np W5W/W3W pod terminal 58d (podświetlenie) i masę i zobacz czy podświetlenie będzie gasło po 3 sek....
Zacisk 58d masz np na włączniku świateł na pin10 lub u żródła czyli bordnetz wtyczka B pin12 przewód kolor szaro/niebieski
Zacisk 58d masz np na włączniku świateł na pin10 lub u żródła czyli bordnetz wtyczka B pin12 przewód kolor szaro/niebieski