Pacjent: Touran Highline 1T1 1.9 TDI 105KM z 2006 roku.
Od jakiegoś czasu borykam się z problemem silnikowym. Początkowo tylko na rozgrzanym silniku drgało na biegu jałowym, kopcił białym dymem i spod maski było słychać jak wypada zapłon (3 cylinder, OBD pokazało parametry w wysokości 2.15/2.30 na pompowtryskiwaczu). Aktualnie nawet na zimnym silniku bardzo się trzęsie. Czy jest to już sygnał że pompowtryskiwacze wymagają wymiany bądź regeneracji czy może jest na to jakiś tańszy i lepszy sposób?
1.9 TDI 105KM Wypadający zapłon
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Re: 1.9 TDI 105KM Wypadający zapłon
No tak wtrysk do roboty lub wymiana, starczy jeden ten trzeci a tak pisze bo nie podałeś wyników pozostałych 3 chyba że to tajemnica to sorry.
- natsitarz
- Auto:: Touran 2006 1.9 TDI 105KM
- Imię:: Nataniel
- Podziękował: 1 raz
Niestety nie mam zrzutu ekranu z odczytywania wartości i nie pamiętam ile dokładnie tam było ale chyba pozostałe 3 były na minusie (w granicach od -1 do 0).Dziadek13 pisze:No tak wtrysk do roboty lub wymiana, starczy jeden ten trzeci a tak pisze bo nie podałeś wyników pozostałych 3 chyba że to tajemnica to sorry.
100% wtrysk bezpośredni. Chyba że mówimy o 1 kwietniamiki55 pisze:Ten Common Rail to jakiś chyba prototyp. Coś ci się chyba pomyliło.

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Common Rail to nie oznacza wtrysk bezpośredni tylko z tłumaczenia wspólna szyna. A wtrysk bezpośredni był od kiedy powstał pierwszy tdi czyli już te na pompie wtryskowej były z bezpośrednim.wtryskiem. Potem. Były pompowtryski i od około 2009 r już common Rail.
A po mojemu to ci nie łączy wtyczka z wiązki na ten pompowtryski ale jak wolisz wymieniać pompowtryski to twoja sprawa. Ja ostatnio to koledze w pracy załatwiłem w ciągu 20 minut też w touranie 1t2 1.9 tdi.
A po mojemu to ci nie łączy wtyczka z wiązki na ten pompowtryski ale jak wolisz wymieniać pompowtryski to twoja sprawa. Ja ostatnio to koledze w pracy załatwiłem w ciągu 20 minut też w touranie 1t2 1.9 tdi.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- natsitarz
- Auto:: Touran 2006 1.9 TDI 105KM
- Imię:: Nataniel
- Podziękował: 1 raz
Dziękuję, dobrze wiedzieć!wesol pisze:Common Rail to nie oznacza wtrysk bezpośredni tylko z tłumaczenia wspólna szyna. A wtrysk bezpośredni był od kiedy powstał pierwszy tdi czyli już te na pompie wtryskowej były z bezpośrednim.wtryskiem. Potem. Były pompowtryski i od około 2009 r już common Rail.
Czyli zanim zabiorę się za wymianę to sprawdzę tą wtyczkę i wiązkę. Dzięki!wesol pisze: A po mojemu to ci nie łączy wtyczka z wiązki na ten pompowtryski ale jak wolisz wymieniać pompowtryski to twoja sprawa. Ja ostatnio to koledze w pracy załatwiłem w ciągu 20 minut też w touranie 1t2 1.9 tdi.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Pofoginaj wsowki w tych wtyczkach w listwie i moim zdaniem będzie to śmigać.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC