Skrzynia dsg Vw touran 2005r. 2.0 tdi

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Matheolele
Auto:: Touran,2.0tdi+dsg,2005r
Imię:: Mateusz

Skrzynia dsg Vw touran 2005r. 2.0 tdi

Post autor: Matheolele »

Witam,
Podczas ruszania na zimnym silniku auto nie chce ruszyć, zaczynają mrugać kontrolki od biegów (P, R, N, D), pojawia się również check engine. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu auta biegi przestają mrugać i da się normalnie jechać check dalej świeci ( po dłuższej trasie gaśnie ). Problem ten nie występuje na rozgrzanym aucie. Skrzynia po renowacji. Myślicie że wymiana oleju pomoże? Do kogo w okolicy Katowic podjechać z tym?
Pozdrawiam
:20: :tdi:
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Re: Skrzynia dsg Vw touran 2005r. 2.0 tdi

Post autor: wesol »

Nie no wóz na medal. Regeneracja też widać profesjonalna. Gwarancji też żadnej nie masz czy regeneracja robiona dwa lata temu? A tak z ciekawości zapytam co by w tej skrzyni robione, co wymieniane co było regenerowane?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Matheolele
Auto:: Touran,2.0tdi+dsg,2005r
Imię:: Mateusz

Post autor: Matheolele »

Na regenerację gwarancję jeszcze mam, pytam bo nie wiem czy wymieniać olej czy odrazu jechać z reklamacją. Auto kupiłem jeszcze z gwarancją i poprzedni właściciel powiedział, ze gdyby coś się działo to mogę z nim zawsze tam podjechać tylko zalecił mi najpierw wymianę oleju.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

To jeśli chcesz ta gwarancję mieć to lepiej nic nie grzeb tam tylko udaj się na tą reklamację.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Pro_w_roK
Początkujący
Auto:: Touran 2,0 170KM, 2012
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy

Post autor: Pro_w_roK »

A ile auto przejechało od tej regeneracji? Był już zmieniany olej/filtr w DSG od tego czasu?

Próbowałeś przeskanować to VCDSem? Może wyskoczy Ci jakaś podpowiedź?

Masz w książce serwisowej zachowane interwały wymiany oleju w DSG? To się zmienia - tak samo jak w silniku - co określony interwał, łącznie z filtrem.

Sama wymiana oleju DSG jest trochę trudniejsza niż silnikowego, "pod blokiem" może być wyzwanie żeby to ogarnąć. Technicznie nie powinno wpłynąć to na gwarancję samej regeneracji, ale taktycznie zgadzam się z wesol, że jak masz jakieś podejrzenia reklamacyjne to lepiej tam jechać od razu nie odstawiać jakichś swoich sztukaterii.
ODPOWIEDZ