osłona przegubu

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

osłona przegubu

Post autor: Maciej_F »

Witam
Znowu będę misiał wymienić osłony przegubów :> ( takie karbowane gumy na półosiach chyba kod 1K0498203A )
Zastanawia mnie ,że roku to to nie przeżyje - przeciera się i smar ucieka .
Będę musiał przycisnąć mojego mechanika co za podruby daje ????
W ASO zestaw kosztuje ok 100 zeta ( w/g Gajosa) .

Macie pomysła co dać by trochę wytrzymało ???
Jakieś pomysły gdzie kupić a dobrze ?
To zawsze jest w zestawie guma , smar , zaciski etc????
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

kup orginały... najdłużej wytrzymają... i w perspektywie taniej Cie to wyjdzie niz co roku zmieniac... a syf bedzie sie dostawał do przegubu...
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 677 razy

Post autor: jeżu »

Spidan/Lobro są w wg najlepsze. (jakościowo) W zestawie smar, opaski i reszta szpejów potrzebna do auta przy wymianie...
Awatar użytkownika
rasta
Zaawansowany
Auto:: Toyota Avensis T27
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy

Post autor: rasta »

i ja się przymierzam..u mnie guma popękała :( ..pewnie trzeba po wymianie ustawić geometrię.....?
collega
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: collega »

rasta pisze:i ja się przymierzam..u mnie guma popękała :( ..pewnie trzeba po wymianie ustawić geometrię.....?
Nie trzeba ustawiac geometrii ale proponuje dokupic smaru bo w zestawie jest go za malo
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: g_b »

tez bym polecil aso, mozna dostac zestaw naprawczy, w komplecie guma, smar, opaski zaciskowe i podkaldki, sruba i pudelko ;) tesc chcial zaoszczedziec i zlalozyl w audi a4 jakas chinsczyzne z vietnamu ;) i za 4 miesiace robil od nowa... tak ze ja bym bral oryginal. wymienialem w poprzednim samochodzie oslone i nie wydaje mi sie zeby smaru bylo malo....
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
collega
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: collega »

No nie wiem ja ostatnio w sharanie jak zalozylem tylko na smarze z kompletu to mi cala buda chodzila przy predkosci 80-100km/h dolozylem i bylo cycus malina
black fury
Początkujący
Auto:: cross BLS 2007
Imię:: Janusz

Post autor: black fury »

Radzę kupic w ASO, kupowałem 2 mies. temu. Kosztował coś koło 8 dych( w komplecie wszystko co potrzebne do wymiany). Podróbek nie zakladaj bo za pare miesięcy czeka Cię kolejna wymiana a przegub bardzo nie lubi kurzu i wody! Sprawdż tylko czy mechanik ma pojęcie jak się zabrac do wymiany. Ja spotkalem takiego co chciał odkręcac piastę od mc persona, po takiej naprawie trzeba jechac na regulację pochylenia koła.
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

A ja wręcz odwrotnie - wymieniałem na oryginały w ASO i zawsze opaski się ześlizgiwały i latały po półosi. Później mechanik powiedział, że mają problem z tymi osłonami (tworzywo z jakiego są zrobione utrudnia mocne zaciśniecie opaski, która z czasem się luzuje) i wymieniłem na jakieś zamienniki i teraz od pewnego czasu jest już OK. Guma trzyma i opaski też są git.
Już nie Touran :( ale Sharan...
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

kowet pisze:wymieniałem na oryginały w ASO i zawsze opaski się ześlizgiwały i latały po półosi.
wymieniałes sam na czesciach z ASO czy odrazu z wymianą miałes?... nie chce nikogo obrażac ale mechanicy w ASO to chłopaki brani z "łapanki" chyba... widomo, że to nie jest regułą ale nierz is eo tym przekonałem...
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mieszkoma »

rasta, W Sulejówku jest zakład, który specjalizuje się tylko w półosiach. Kiedyś był na Kwiatowej, a teraz na Dworcowej. Jak bym miał robić przeguby itp. to właśnie tam.

Ps: z takimi pęknięciami radzę długo nie czekać ponieważ zabrudzenia w przegubach sieją spustoszenie :)
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

Dodi, robiłem poza ASO i to w dwóch różnych zakładach bo sądziłem, że jeden spartolił robotę ale zawsze się to powtarzało, a wyszło na przeglądzie rejestracyjnym. Sam mam znajomych co pracowali w ASO i sami stwierdzili, że mechanicy to już są tam bardzo słabi - pozostali tylko "sami wymieniacze" - nie wszędzie ale jest to coraz częstsza reguła :(
Już nie Touran :( ale Sharan...
Awatar użytkownika
rasta
Zaawansowany
Auto:: Toyota Avensis T27
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy

Post autor: rasta »

Maciej_F pisze:
rasta, W Sulejówku jest zakład, który specjalizuje się tylko w półosiach. Kiedyś był na Kwiatowej, a teraz na Dworcowej. Jak bym miał robić przeguby itp. to właśnie tam.

Ps: z takimi pęknięciami radzę długo nie czekać ponieważ zabrudzenia w przegubach sieją spustoszenie :)
dzwoniłem i zamówiłem w ASO "gajewska" 99zł
w przyszłym tygodniu oddam do mojego mechanika autko na rozrusznik (400zł nowy) i przy okazji wymieni mi osłony :)

.....tu mam znajomego mechanika, nie płacę za robociznę :) i części mam taniej :)
black fury
Początkujący
Auto:: cross BLS 2007
Imię:: Janusz

Post autor: black fury »

Opaski z ASO są wykonane z twardej blachy (ja takie miałem) i jeśli chłopaki nie mają specjalnych narzędzi tylko zrobia to zwykłymi szczypcami to nie bedą się trzymac i może dojśc do sytuacji, że spadną z osłony. Ale to tylko wina złego zaciśnięcia opaski.
Awatar użytkownika
BigBratl12
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0TDI BKD DSG 06r
Imię:: Leszek
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: BigBratl12 »

a ja mam pytanie czy ktoś może wie ( np. Jeżu) czy są jakieś różnice pomiędzy osłonami przegubów wewnętrznych do DSG i do skrzyni ręcznej?

U mnie mechanik kupił i wymienił tą osłonę z lewej strony i przy wymianie opon na zimowe zauważyłem, że jest uszkodzona - wymiana była ponad rok temu i od tego czasu mogłem przejechać ok.12 tyś. km.
Mechanik sam kupił tą osłonę i miała być dobra a wymieniał ją przy mnie tak że nie zauważyłem aby ją uszkodził.
Nasuwa mi się tylko myśl czy nie kupił takiej nie do DSG?.
ODPOWIEDZ