Kamera cofania raz działa raz nie działa

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
MadReaper
Użytkownik
Auto:: 1,9 105KM
Imię:: Łukasz
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Kamera cofania raz działa raz nie działa

Post autor: MadReaper »

Czołem Panowie,
zamontowałem kamerę cofania do radia 2din, dałem zasilanie ze światła wstecznego, masa dobrze przymocowana i kamera raz się załącza a raz nie.
Podejrzewam że problem jest z zasilaniem kabel ma około 1,5m od żarówki.
Wydaje mi się że rozwiązaniem byłby przekaźnik ze stałym zasilaniem. Chciałabym jak najmniej teraz kombinować i tak się zastanawiam czy może dać stałe zasilanie na przekaźnik z zasilania wycieraczki tylnej ? Dobrze obstawiam ?
Kaki
Przeglądacz
Auto:: 1T3 2.0 TDI 2011
Imię:: Kacper
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Kontakt:

Re: Kamera cofania raz działa raz nie działa

Post autor: Kaki »

na dłuższą metę sfajczysz kamerę, jedynie przez przekaźnik...
MadReaper
Użytkownik
Auto:: 1,9 105KM
Imię:: Łukasz
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Kamera cofania raz działa raz nie działa

Post autor: MadReaper »

Nie sfajczyłbym bo ustaliłem że nie ma tam stałego napięcia.
Dla potomnych bo rozwiązałem problem na dwa sposoby gorszy łatwiejszy i lepszy trudniejszy.
Czerwony krótki kabelek który idzie wraz z kablem sygnałowym należy podpisać do plus no od świateł ale to nie wystarczy, po drugiej stronie kabla tej przy radiu też jest taki czerwony krótki kabelek. Ja znalazłem jeden przewód wychodźcy z radia z zasilaniem stałym 3v i podłączenie do niego już rozwiązało problem ALE obraz delikatnie migotał. Może komuś by to nie przeszkadzała ale mnie by irytowało. Zapewne z zakłóceń od świateł cofania LED. Więc zastosowałem drugą trudniejsza opcję. Namierzyłem w bagażniku przewód ze stałym zasilaniem 12v i podłączyłem przez przekaźnik. Wszystko działa i obraz stabilny. Oba rozwiązania działają. Wydaje mi się że po prostu kabel jest na tyle długi co powoduje że radio nie dostaje natychmiast sygnału z kamery i uznaje że nie ma kamery. A jak jest stałe zasilanie z okolicy kamery a nie z żarówki która też dostaje sygnał i zaczyna być zasilana to wtedy wszystko się spina bo radio dostaje natychmiastowy sygnał z kamery.
ODPOWIEDZ