Żarnik xenon jaki polecacie
-
keybet
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Żarnik xenon jaki polecacie
Witam, właśnie dokończył żywota jeden żarnik,a że wcześniej nie miałem do czynienia z xenonami proszę was o pomoc i poradę, jaki żarnik kupić, widzę że na Allegro zaczynają się ceny od 55 zł (brak nazwy), kolejny to 85 zł PHILIPS 85122+ (co dziwniejsze u innych sprzedawców są po 149 zł. Acha mam rozumieć że posiadam typ D2S?
Jeśli ktoś z was wymieniał proszę o pomocną informację oraz zapytam przy okazji czy można samemu sobie wymienić?
Jeśli ktoś z was wymieniał proszę o pomocną informację oraz zapytam przy okazji czy można samemu sobie wymienić?
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
Są ofercie chińskie podróbki Philipsa i to w tej kwocie (zadzwoń na infolinię Philipsa to wytłumaczą Ci różnicę). Dla mnie oryginały Osrama czy Philipsa kosztują od 200zł.keybet pisze: kolejny to 85 zł PHILIPS 85122+ (co dziwniejsze u innych sprzedawców są po 149 zł. Acha mam rozumieć że posiadam typ D2S?
keybet pisze:że posiadam typ D2S
Jak najbardziej...keybet pisze:czy można samemu sobie wymienić?
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Nie żebym żyłował na samochód ale jak mi padły dwa ksenony po 150 zeta to przeszedłem na te najtańsze . Tak dobrze jak pociąną po pół roku . Tak już założyłem , że do ksenonów nie dokładam .
Wymienić samemu się da ale trzeba trochę wyczucia , bo wiekszości operacji nie widzimy . Tylko zapuszcza sie sprawne chińskie rączki
Wymienić samemu się da ale trzeba trochę wyczucia , bo wiekszości operacji nie widzimy . Tylko zapuszcza sie sprawne chińskie rączki
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Ja jak bym kupował to tylko Osramy, mam Philips-y i kiepsko świecą.
Oryginalnie miałem zamontowane Osramy i świeciły super nawet po 5-6 latach użytkowania autka.
Co do podróbek to tego jest pełno na allegro, z tego co czytałem to barwa światłą jest kiepska, a do tego mogą zepsuć nam przetwornice.
A co do ceny to za oryginalne trzeba dużo dać, ale będziemy mieli załatwioną sprawę na kilka lat.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Oryginalnie miałem zamontowane Osramy i świeciły super nawet po 5-6 latach użytkowania autka.
Co do podróbek to tego jest pełno na allegro, z tego co czytałem to barwa światłą jest kiepska, a do tego mogą zepsuć nam przetwornice.
A co do ceny to za oryginalne trzeba dużo dać, ale będziemy mieli załatwioną sprawę na kilka lat.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
anko1973
- Zaawansowany
- Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
ja kupiłem na allegro w Warszawie sklep - zapewne chińskie - za 55 zeta za sztukę bodajże - odbierałem sam.
kupione w lutym 2011 - sam założyłem - trzeba się namęczyć i uważać aby ci części nie spadły w czasie zamiany ale dzięki instrukcjom kolegi z forum (dzięki raz jeszcze Maciej_F
) dało się założyć.
do dzisiaj chodzą i dwa przeglądy techniczne przeszły - świecą super wziąłem 5000k
zobacz tutaj
http://volkswagen.auto.com.pl/forum/vie ... highlight=
kupione w lutym 2011 - sam założyłem - trzeba się namęczyć i uważać aby ci części nie spadły w czasie zamiany ale dzięki instrukcjom kolegi z forum (dzięki raz jeszcze Maciej_F
do dzisiaj chodzą i dwa przeglądy techniczne przeszły - świecą super wziąłem 5000k
zobacz tutaj
http://volkswagen.auto.com.pl/forum/vie ... highlight=
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
keybet zgadza się, mam w drugim samochodzie (Seat Ibiza Sport z 2005 roku), żarniki są od nowości w samochodzie.
Żarówki xenonowe trochę inne niż w Touranie bo D1S, montowane były oryginalnie Osramy Xenarc, które już nie są produkowane i nie można ich kupić.
Firma Osram wprowadziła inną linie Xenarc i to już nie jest to. Nowsze żarówki maja nalepki a nie druk.
A tak wyglądają te stare żarówki:

Co do trwałości to powinny wytrzymać kilka lat, jeżeli się starzeją to zmienia się barwa świstała na żółtawą i po tym rozpoznajemy że żarówki kończą swój żywot.
Po prostu wypala się (czy coś w tym stylu) gaz ksenon w żarówce.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Żarówki xenonowe trochę inne niż w Touranie bo D1S, montowane były oryginalnie Osramy Xenarc, które już nie są produkowane i nie można ich kupić.
Firma Osram wprowadziła inną linie Xenarc i to już nie jest to. Nowsze żarówki maja nalepki a nie druk.
A tak wyglądają te stare żarówki:

Co do trwałości to powinny wytrzymać kilka lat, jeżeli się starzeją to zmienia się barwa świstała na żółtawą i po tym rozpoznajemy że żarówki kończą swój żywot.
Po prostu wypala się (czy coś w tym stylu) gaz ksenon w żarówce.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
keybet
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
No i tak, żarówki świecą, lecz okazało sie że nie poziomują się światła, lewe świeci jakby na sam dół a prawe normalnie.
kod błędu
Address 55: Xenon Range Labels: 1T0-907-357.lbl
Part No: 1T0 907 357
Component: Dynamische LWR 0001
Coding: 0000001
Shop #: WSC 01324 785 00200
VCID: F4E358E3EB9F
1 Fault Found:
01539 - Headlights Not Adjusted
005 - No or Incorrect Basic Setting / Adaptation
ktoś wie jak się za to zabrać?
kod błędu
Address 55: Xenon Range Labels: 1T0-907-357.lbl
Part No: 1T0 907 357
Component: Dynamische LWR 0001
Coding: 0000001
Shop #: WSC 01324 785 00200
VCID: F4E358E3EB9F
1 Fault Found:
01539 - Headlights Not Adjusted
005 - No or Incorrect Basic Setting / Adaptation
ktoś wie jak się za to zabrać?
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
Może adaptacja pomoże?
Ustawienie podstawowe
Regulacja reflektorów
[Wybierz]
[55 - Zakres Xenon]
[Basic Settings - 04]
Grupa 001
[Idź!]
Uaktywnij ustawienia podstawowego.
[ON / OFF / Dalej]
Do pomiaru. pole bloku pokazuje teraz "Czekaj" i powinna przejść na "Adjust Światła", a następnie (może to potrwać do 10 sekund).
Regulacja reflektorów z wykorzystaniem ich ręczne śruby regulacyjne wymieniony na odpowiedni cel celowania.
[ON / OFF / Dalej]
Regulacja powinna się nauczyć.
[Done, Go Back]
[Close Controller, Go Back - 06]
Ale niech wypowiedzą się Ci, którzy mieli podobny problem po wymianie
Ustawienie podstawowe
Regulacja reflektorów
[Wybierz]
[55 - Zakres Xenon]
[Basic Settings - 04]
Grupa 001
[Idź!]
Uaktywnij ustawienia podstawowego.
[ON / OFF / Dalej]
Do pomiaru. pole bloku pokazuje teraz "Czekaj" i powinna przejść na "Adjust Światła", a następnie (może to potrwać do 10 sekund).
Regulacja reflektorów z wykorzystaniem ich ręczne śruby regulacyjne wymieniony na odpowiedni cel celowania.
[ON / OFF / Dalej]
Regulacja powinna się nauczyć.
[Done, Go Back]
[Close Controller, Go Back - 06]
Ale niech wypowiedzą się Ci, którzy mieli podobny problem po wymianie
-
Damian15
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
W moim Touranie mam spryski reflektorów co wskazywało by na to że mam Xenony ale jak mam zapalone światła to jakoś nie widać żeby to był Xenon. I teraz pytanie jak rozpoznać oprócz barwy światła(z tego co czytam to jak żarnik się wypala to zmienia barwę na żółty)? Jest jakiś prosty sposób? A jeżeli nie mam Xenonów to założenie samego żarnika wystarczy czy trzeba bardziej się grzebać w kabelkach ?
-
Kamel
- Przeglądacz
- Auto:: Jetta A5 BKD 2007
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Damian15 otwórz dekielek z tyłu lampy i będziesz widział czy światłach mijania masz zwykłą żarówkę czy też żarnik D1S z puszeczką startera jak na fotkach powyżej.
Jeśli masz zwykłe lampy to samo wrzucenie żarnika nic nie da. Absolutnie nie idź drogą agrotuningu i nie montuj chińskiego HID-a w zwykłe lampy.
Xenon to nie tylko lampy (z żarnikami, starterami i przetwornicami), ale i reszta osprzętu, tj. układ samopoziomowania złożony z czujników pochyłu montowanych przy kołach, sterownika samopoziomowania, jak i wspomnianych przez Ciebie sprysków lamp.
Jeśli masz zwykłe lampy to samo wrzucenie żarnika nic nie da. Absolutnie nie idź drogą agrotuningu i nie montuj chińskiego HID-a w zwykłe lampy.
Xenon to nie tylko lampy (z żarnikami, starterami i przetwornicami), ale i reszta osprzętu, tj. układ samopoziomowania złożony z czujników pochyłu montowanych przy kołach, sterownika samopoziomowania, jak i wspomnianych przez Ciebie sprysków lamp.