DSG a zużyta dwumasa
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
- Imię:: Błażej
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
DSG a zużyta dwumasa
W moim Turanku niestety pada dwumasa,słychać to przy uruchamianiu i jak jadę na wolnych obrotach coś dziwnie szumi(coś takiego jak grzechotka ).DSG biegi zmienia płynnie tylko czasem między 3 a 4 jest taki dziwny przeskok zanim zmieni bieg.Zastanawia mnie przypadkiem czy to nie wina dwumasy i czy dwumasa zużyta ma jakiś wpływ na działanie czy np.płynność zmiany biegów w skrzyni.Skrzynia jest świeżo po wymianie oleju w ASO,a dwumasa na bank pada bo i mi mechanik w serwisie powiedział że się odzywa
- kowet
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
- Imię:: Tomek
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Dwumasa ma za zadanie m.in. niwelowanie wszystkich drgań aby lepiej wyważyć silnik i podzespoły więc jeśli jest do wymiany to może mieć to wpływ na pracę DSG choć u siebie nie zauważyłem takiego objawu. Co mogę Ci poradzić to daruj sobie regenerowane dwumasy kup nową - są już zamienniki z LUKa - trochę tańsze od oryginały VW.
Już nie Touran
ale Sharan...

-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
- Imię:: Błażej
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
To się zgadza,rozmawiałem z kolegą z ASO w Białymstoku,i mówił że normalnie zakładają LUK bez żadnych znaczków VW i kasują 4000,gdzie koło kupują za 2300,a ja osobiście mam człowieka w Białymstoku który mi to koło nowe LUK sprzeda za 1600 PLN,także cena chyba dobrajeżu pisze:A Luk je robi dl Vw na pierwszy montaż i dlatego te same są już w sklepach/hurtowniach...są już zamienniki z LUKa - trochę tańsze od oryginały VW.