chwilowe spalanie na biegu jałowym 0.2??
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
chwilowe spalanie na biegu jałowym 0.2??
witam!moj turan pokazuje chwilowe spalanie na biegu jałowym 0.2!na moje oko uwazam ze troszke mało,czy to mozliwe?!i jeszce jeden problem, czuje islysze ze silnik na luzie przerywa !
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
-
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
U mnie wedlug logow pompki sa ok takze mysle czy czasem nie jest to wina egrcapsell pisze:dokładnie,mam takie same objawy!spalanie cay czas takie same,a z tym zapłonem to sporadycznie, od czasu do czsu!cos mi sie wydaje kolego ze któraś pompka nam siada!ja dopiero w czwartek daje auto do mechanika!jakbyś był szybszy to daj znac!jak ja bede coś wiedzial to tez napisze!
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Pisałem o moim przypadku w innym poście, silnikiem co jakiś czas telepało tak 2-3 razy i później normalnie i znowu to samo. Do tego nie raz trochę ciężko palił, kręcić jak szalony ale nie chciał za pierwszym razem załapać.
Jak się nie mylę spalanie też mi chyba pokazywał delikatnie wyższe, tak ok. 0,6-0,7, żebym miał 0,5 to silnik musiał być mocno nagrzany.
Mój mechanik sprawdził pompki czy są OK i do tego świece, potem powiedział żebym zmienił uszczelniacze pompek i po zmianie jak ręką odjął.
Teraz delikatnie trzęsie ale to koło dwumasowe, które będę zmieniał za 10 dni.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Jak się nie mylę spalanie też mi chyba pokazywał delikatnie wyższe, tak ok. 0,6-0,7, żebym miał 0,5 to silnik musiał być mocno nagrzany.
Mój mechanik sprawdził pompki czy są OK i do tego świece, potem powiedział żebym zmienił uszczelniacze pompek i po zmianie jak ręką odjął.
Teraz delikatnie trzęsie ale to koło dwumasowe, które będę zmieniał za 10 dni.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Przemek_85
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Przemek_85 koszt zestawu naprawczego to ok. 30-40 zł za jeden (np. firmy Bosch), oryginalne zestawy sam wychaczyłem na alledro za 49 zł/sztuka, cena w ASO VW to 133.86 zł/sztuka (numer części: 038198051C), te oryginale mają śrubę regulacyjną w np. Bosch-owskich jej nie ma, ale czy ją się wymiana to nie potrafie powiedzieć.
Co do kosztów wymiany to mój mechanik wzioł mi 40 zł od popki, do tego może być potrzebna uszczelka pokrywy zaworów, ale nie koniecznie, u mnie uszczelka była w świetnym stanie i została założona jeszcze raz.
Jak widać przez to że wymieniamy 4 sztuki koszt nie jest taki mały, należy za jednym razem zmienić wszystkie.
Żeby nie było, że oszukuje, właśnie zrobiłem zdjęcie jak czekałem na światłach, silnik jeszcze się nie rozgrzał (czytaj nie miał 90 stopni), spalanie 0,5 na biegu jałowym:

Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Co do kosztów wymiany to mój mechanik wzioł mi 40 zł od popki, do tego może być potrzebna uszczelka pokrywy zaworów, ale nie koniecznie, u mnie uszczelka była w świetnym stanie i została założona jeszcze raz.
Jak widać przez to że wymieniamy 4 sztuki koszt nie jest taki mały, należy za jednym razem zmienić wszystkie.
Żeby nie było, że oszukuje, właśnie zrobiłem zdjęcie jak czekałem na światłach, silnik jeszcze się nie rozgrzał (czytaj nie miał 90 stopni), spalanie 0,5 na biegu jałowym:

Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
- Kandydat
- Auto:: 1.9 105KM 2010rok
- Imię:: Adam
Witam. Koledzy mam podobny problem. Touran 1,9 105KM 2006 rok. Spalanie na rozgrzanym w pełni silniku 0,7-0,8. Bez klimy, bez świateł, bez dmuchawy. Natomiast na klimie to 0,9 a czasem wskakuje 1,0. Dodam, że jest świeżo po wymianie turbiny (oryginał), rozrządu, filtrów oraz szklanek. Zostały ustawione wtryski i rozrząd. Wszystko prawidłowo. Spalanie przy jeździe 110-120km/h wychodzi zawsze ponad 7,5 l/100km albo i lepiej. Jedynie co to słychać dmumase. Powiedzcie mi gdzie mam szukać przyczyny tak wysokiego spalania? szczególnie na biegu jałowym. 2 lata temu przy zakupie spalanie było 0,5-0,6 a na klimie max 0,8.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
adam_d105,
Rusz sobie delikatnie rozrządem na fasolkach i będziesz miał jak miałeś.
Druga sprawa to spalanmie na biegu jałowym czy to jest 0,7 czy 0,8 wcale nie swiadczy o uszkodzonych uszczelniaczach.
[ Dodano: Nie Mar 03, 2013 21:56 ]
adam_d105, napisz jeszcze kolego jakie masz koła , jakie opony itd bo to też ma spory wpływ na spalanie. Fak przy 120km/h 7,5l/100km to sporo, ale nikt nie zna Twojej nogi i stylu jazdy.
Ja swoim 1.9tdi przy włączonym tempomacie ustawonym na 120km/h srednie mam 6,2l/100km
Rusz sobie delikatnie rozrządem na fasolkach i będziesz miał jak miałeś.
Druga sprawa to spalanmie na biegu jałowym czy to jest 0,7 czy 0,8 wcale nie swiadczy o uszkodzonych uszczelniaczach.
[ Dodano: Nie Mar 03, 2013 21:56 ]
adam_d105, napisz jeszcze kolego jakie masz koła , jakie opony itd bo to też ma spory wpływ na spalanie. Fak przy 120km/h 7,5l/100km to sporo, ale nikt nie zna Twojej nogi i stylu jazdy.
Ja swoim 1.9tdi przy włączonym tempomacie ustawonym na 120km/h srednie mam 6,2l/100km
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz