Witajcie , moze ktoś się z tym już spotkał. Rozepchało mi chłodnicę , dosłownie . Wymieniłam na nową ale, górny i dolny wąż przy chłodnicy puchnie przy wyższych obrotach , dwa warsztaty rozkładają ręce . Głowica ponoć cała , turbina też . chciałam dodać zdjęcia ale coś mi siadło . Wygląda to tak że dolna i górna część chłodnicy po prostu jest napęczniała ,środek ok . Skutkiem tego pękła postaram się wrzucić fotki . ktoś już coś takiego widział ?????????????
Mnie swego czasu rozpęczniała chłodnica i ja rozwaliło w Mercedesie.
Przyczyna tego było to, że się zagotowało w niej z powodu awarii sprzęgła wiskozowego.
Co może byc przyczyna tutaj to niestety nie mam pojęcia
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO "Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
hmm to może jakaś akcja serwisowa jest skoro tak zasłyszane, proponuje zadzwonić na serwis vw ASO i popytać/pogadać co może być takową przyczyną i może coś podpowiedzą 'bez' widzenia autka i skasowania tysiąca za powiedzenie 'dzień dobry'...
Pytałem kolegi z ASO, jak na te objawy co piszesz to może być uszczelka pod głowicą,zajrzyj do zbiorniczka z płynem chłodzącym czy na ściankach nie ma sadzy
no właśnie nie ma sadzy na warsztacie robili test ze zbiorniczkami z jakimś płynem to wciskali do zbiornika i tak autko chodziło ,co jakiś czas dodawał gazu powyżej 3 tyś obrotów i nic ,płyny też czyste jutro mam postawić jeszcze do innego warsztatu -5 ty z kolei i może gościu coś wykmini ,ponoć zęby na silnikach zjadł . Jakiś koszmar .
no problem w tym ,że praktycznie nie ma za dużego ciśnienia w zbiorniczku i nawet przy odkręconym zaworku puchną gumy. Tak jakby coś pchało ciśnienie w stronę chłodnicy a nie odbijało ciśnienia do zbiorniczka i czemu węże nie strzeliły tylko chłodnica ????????????? przeczyścili , przedmuchali cały układ i wszystko drożne .
Kami a wskazania temperatury, widziałaś wzrost? Włączenie wentylatora/ów miało miejsce?
Przedmuchać mogli, ale to nie pokaże jaki jest przepływ, może doszło do zatkania kanałów chłodnicy...
Ponownie podpytałem kolegi z ASO.Jaką silnik ma temperaturę? Za nim ściągniesz głowicę niech twój mechanik zobaczy pompe wody,czy nie wytarły się zęby,być może ona pcha powietrze w układ