Manual: Montaż czujników cofania 1K0 054 630 B

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Manual: Montaż czujników cofania 1K0 054 630 B

Post autor: Tomasz_W-wa »

W końcu wziąłem się za montaż czujników parkowania.
Chociaż że już istnieje jeden opis montażu czujników napisany przez andrz3j z którego korzystałem, postanowiłem jednak zrobić manual, ponieważ mój zestaw jest inny niż miał andrz3j i inaczej go się ustawia, a po drugie pokaże kilka rzeczy czego nie było w opisie kolegi, ale również kilka rzeczy nie będę opisywał bo jest to w opisie andrz3j (np. rozpinanie plastików).

Zestaw czujników z centralką i okablowaniem to oryginalny zestaw doposażenia o numerze 1K0 054 630 B do następujących samochodów:
- Touran (Cross) 2003-2012
- Golf (Plus/Cross) 2005 ->
- Jetta 2005 ->
- Scirocco 2009 ->
- Tiguan 2007 ->

Obrazek Obrazek Obrazek

Zestaw składa się z:
- centralka Votex GmbH, numer części: 000 054 639
- czujniki ultradźwiękowe, numer części: 000 054 635
- wiązka do czujników, numer części: 000 054 636
- wiązka podłączenia centralki do wiązki w samochodzie (wiązka zasilająca), numer części: 000 054 638
- głośniczek, numer części: 000 054 637
- adaptery do czujników w przypadku montażu w Tiguan-ie (bez nich czujniki były by za bardzo nachylone), numer części: ?????
- spinki, taśma filcowa dwustronnie przyklejana itp.

Oprócz zestawu potrzebujemy wiertełko do wywiercenia otworów pod czujniki, którego nie ma w zestawie i jak będziemy chcieli pomalować czujniki pod kolor nadwozia odpowiedni lakier.

Czas montażu w moim przypadku to 5 godzin.

Przed montażem wszystkiego w autku zabieramy się za przyszykowanie czujników.
Jeżeli chcemy je pomalować potrzebować będziemy lakier, taki sam jak nasze autko.
Taki lakier możemy kupić w ASO VW podając nasz Vin, najlepiej kupić lakier w spreju.
W moim przypadku kolor lakieru na samochodzie to: Black-Magic-Perlisty czyli LC9Z.
Zestaw lakieru z ASO VW składa się z farby bazowej i lakieru bezbarwnego, w moim przypadku taki zestaw ma numer: LLS 0P6 C9Z.

Obrazek

Przed pomalowaniem czujników trzeba je odtłuścić jakimś mało inwazyjnym alkoholem.
Zakładamy z zestawu specjalne oringi, które zasłaniają nam do malowania membranę sensora.

Obrazek

Czujniki po lewej stronie z nałożonymi oringami, po prawej bez.

Obrazek

Czujniki wpięte są w specjalne pudełko i na nim malujemy czujniki.
Nanosimy cieniutką warstwę lakierem bazowym i czekamy aż wyschną, następnie malujemy lakierem bezbarwnym dla zabezpieczenia.
Bardzo ważne, żeby oringi zdejmować tuż po pomalowaniu jak farba jest jeszcze nie wyschnięta.

Obrazek

Jak już mamy przyszykowane czujniki zabieramy się za montaż.
Najpierw trzeba wymontować podłogę bagażnika, w moim przypadku była to „niska podłoga”.
Pod dywanem bagażnika znajduje się klapa, którą wypinamy poprzez postawienie jej pionowo i pociągnięcie do góry.
Wyjmujemy wytłoczkę styropianową z zestawem naprawczym koło i zabieramy się za demontaż całej obudowy bagażnika. Przykręcona jest ona 8 sztukami plastikowych nakrętek.

Obrazek Obrazek

Po odkręceniu wszystkich śrub wyjmujemy całą obudowę.

Obrazek

Zdejmujemy listwę plastikową, która zakrywa próg załadunkowy i rozkręcamy lewy boczek, możemy całego nie rozpinać, tak, żebyśmy mieli dostęp za niego ręką.
Musimy jeszcze zdemontować ramkę na lewarek, który trzyma się na dwóch zapinkach.
Teraz zabieramy się za wymierzenie gdzie będziemy wiercić otwory pod czujniki. Wszystko znajdziemy w opisie andrz3j.

Obrazek Obrazek Obrazek

Jeżeli mamy już wywiercone otwory będziemy musieli zdemontować tylny zderzak, odkręcamy po dwie śruby pod tylnymi lampami, pod dokładką zderzaka odkręcamy 4 śruby i po lewej stronie odkręcamy 4 śruby w nadkolu.
Możemy zostawić cztery śruby w nadkolu po prawej stronie bo nie będziemy zdejmować całego zderzaka bo nie ma po co. Jak śruby już mamy odkręcone łapiemy zderzak skrajnie z lewej strony i odciągamy go w stronę przeciwną niż tył samochodu. Zderzak ma ślizgi w kształcie haczyków tylko poziomo, powinno wszystko się dość łatwo rozpiąć.

Obrazek

Bierzemy się za położenie wiązki od centralki do czujników.
Za ramką na lewarek w dolnej części mamy gumową zaślepkę. Zaślepka ma już przyszykowane specjalne otwory na przepuszczenie przewodów do haka i do czujników.
W moim zestawie była również taka specjalna zaślepka tylko z jednym wyjściem na kabel.
A tu widać jak to wygląda, kolorem czerwonym zaznaczyłem kabel od haka a zielonym otwór do przeciągnięcia wiązki od czujników.

Obrazek

Teraz za pomocą spinek lub opasek zaciskowych mocujemy wiązkę do tylnej belki.

Obrazek

Przez wywiercone otwory przekładamy kable do czujników i zakładamy zderzak na miejsce.
Następnie we wtyczki wpinamy czujniki i naciągamy specjalną gumową osłonę. Czujniki wciskamy w otwory, czujniki mają specjalne wypustki w kształcie trójkątów, które trzymają czujnik na swoim miejscu i uniemożliwiają jego wypadnięcie.

Obrazek Obrazek

Teraz trzeba przymocować centralkę, wybieramy sobie dogodne miejsce za lewym boczkiem bagażnika. W zestawie mamy taką filcową dwustronnie przyklejającą się taśmę. Jedną stronę przyklejamy do tyłu centralki a drugą stronę przyklejamy z centralką do blachy samochodu jednak najlepiej jeszcze np. opaską zaciskową przypiąć centralkę.
Teraz wpinamy do centralki kostki z wiązki od czujników (4 kostki), przyłączamy również kostkę od wiązki zasilającej i ostatnią kostkę od głośniczka (buzera).

Teraz z wiązki zasilającej jeden kabel z okrągłą spinką wpinamy w miejsce gdzie są przykręcone kable koloru brązowego. Drugi kabel z tej wiązki trzeba przeciągną przy ścianie załadunkowej od wewnątrz (można przyczepić to wiązki kabli, które tam są przymocowane) do boczku prawego. Odkręcamy dolną śrubę prawego boczka bagażnika i lekko go odchylamy. Rozpinamy wiązkę z prawej lampy i dolutowujemy ten kabel do jednego z kabli koloru czarno-zielonego. Jak sprawdzić który to dobry kabel patrz opis andrz3j.
Teraz sprawdzamy czy wstępnie działa nasz zamontowany zestaw, włączając wsteczny bieg.
Powinniśmy usłyszeć jedno piknięcie jak włączymy wsteczny bieg, jeżeli go nie usłyszymy lub będą wydobywać się z głośnika pikania w większej ilości, coś zrobiliśmy nie tak.
Nie przejmujmy się, że nasze czujniki jeszcze nic nie wykrywają, trzeba je skalibrować.
Musimy podjechać do ściany na odległość 50 cm, nie może to być ściana z metalu (np. drzwi od garażu).
Jeżeli jesteśmy sami wyłączamy silnik ale zostawiamy przekręcony kluczy w pozycji w której będziemy mieli zapalony licznik (palą się kontrolki na liczniku), włączamy wsteczny bieg i czekamy chwilę, aż z głośniczka będzie się wydobywał ciągły pisk. W tym momencie musimy się dostać do centralki i przy kostce z wiązki zasilającej przeciąć wystający kabel koloru niebieskiego dwie końcówki izolujemy.
Od tej pory mamy skalibrowane urządzenie.
Jeżeli coś pójdzie nie tak, możemy powtórzyć czynność kalibrowania, poprzez złączenie kabli i powtórzenie dojazdu do ściany na odległość 50 cm i rozłączeniu kabli jak z głośnika będzie się wydobywał ciągły dźwięk.

Teraz możemy cieszyć się już działającymi czujnikami parkowania, radze na początku kilkakrotnie podjechać blisko pod coś i sobie zobaczyć jaka jest odległość przy danej częstotliwości wydobywającego się dźwięku z głośnika.

Obrazek

Myślę, że opis w miarę zrozumiały.
Wszystkie prawa zastrzeżone przez Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Fajny opis, natomiast brakuje jeszcze opisu montażu głośniczka, wpięcia do radia, położenia wiązki zasilającej.. :piwo:
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: gsmfun »

no i co najważniejsze koszty zapewne większe od czujników andrz3j ?
;)
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

niko02 co do głośnika to nie pokazywałem przymocowania jego bo to banalna sprawa, dwie opaski zaciskowe i już po sprawie. Z głośnika wychodzi kabelek z wtyczką, którą wpinamy do centralki.
Centralka ma opisane wszystkie wejścia na wtyczki i do tego są różnej wielkości czyli źle nie podłączymy wszystkich kabli z wtyczki do centralki.
Mój głośniczek na razie jest zamocowany za lewym boczkiem bagażnika, ale moim zdaniem to kiepskie miejsce.
Głośniczek jest dość głośny, ale jak mam włączone radio jednak trochę nam dźwięk z niego niknie (czytaj zostaje zagłuszony przez radio).
Jak będę miał trochę wolnego czasu to przełożę go w konsole środkową mniej więcej gdzieś nad radiem, tak widziałem (słyszałem) np. w Skodzie.
Co do wiązki zasilającej to napisane jest, z jednej strony jest wtyczka, którą wpinamy w centralkę, a z drugiej strony mamy dwa kable, jeden z takim oczkiem metalowym, które podpinamy do punktu zbiorczego z brązowymi kablami (-)
A drugi kabel przeciągnięty do prawego boczka i tam wpinamy w instalację, która idzie do lampy tak jak opisał andrz3j (kabel czarno-zielony (+)).
Co do podłączenia do radia, to tego zestawu nie da się podpiąć. Jest to zestaw doposażenia i ASO montują go jeżeli ktoś już przyjedzie autkiem i chciałby sobie założyć czujniki parkowania.
Dla przeciętnego użytkowania taki zestaw w zupełności wystarczy nie musi mieć wizualizacji np. w radiu.

gsmfun
Co do zestawu mojego i andrz3j myśle, że koszty zbliżone. Tylko.......
Ja swój zestaw wychaczyłem na alledro w cenie 299 zł, ale normalnie w ASO VW kosztuje on 1231.76 zł i tu już różnica jest dość spora.

Jeżeli są jakieś jeszcze pytania to zapraszam.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

Szukam zestawu, który będzie miał wizualizację na RCD310. Jak by ktoś miał jakiś namiar, to bardzo proszę o info.
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Tomasz_W-wa, dobra robota :)
GiN
Kandydat
Imię::
Podziękował: 1 raz

Re: Manual: Montaż czujników cofania 1K0 054 630 B

Post autor: GiN »

Witaj Tomek Waw

Mam pyatnie związne z montażem oryginalnego zestawu czujników.
Czy nie można zamiast ciągnąć kbel do prawej lampy zamocować go do lewej, jak już wszystko tam mocujemy?
Czy Twoim zdaniem zestaw ten jest lepszy niż np: Amerwox? Pomijam kwestię ceny.

Pozdrawiam
GiN
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Re:

Post autor: Turanek »

Tomasz_W-wa pisze:...Jak będę miał trochę wolnego czasu to przełożę go w konsole środkową mniej więcej gdzieś nad radiem, tak widziałem (słyszałem) np. w Skodzie...
Proponuję zamontować go przy kratce wentylacyjnej boczka (obszar u dołu tylnej bocznej szyby)
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
sublime
Użytkownik
Auto:: BKD 2.0 TDI 2006r
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: sublime »

Niko2 czy dowiedziałeś się może,jakie czujniki dają wizualizację na radiu?

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

Chwilowo odpuściłem temat, bo w planach jest inne radio.
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sublime
Użytkownik

Rozumiem.Ja zakupiłem rcd510 i chciałbym zamontować czujniki z wizualizacją. Niestety nie dogrzebałem się jeszcze co muszę dokupić,jaki komplet,żeby się za to zabrac.!?W tej chwili nie posiadam żadnych czujników i nie wiem jak się za to zabrać.

Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

ja kupiłem takie czujniki i centralkę z wizualizacją na radiu jak znajdę czas to podam gdzie i jakie kupiłem w zbieraniu gratów pomagali mi pomagał mi w tym sobek187 i spacewalker oraz Tomasz_W-wa myślę że w tym miesiącu je założę gdyż na razie muszę powalczyć z ubezpieczalnią i zlikwidować szkodę
a więc centralkę mam na 8K nr 5K0 919 475 E inna jest do samego tyłu
czujniki kupiłem nowe przód i tył tu http://allegro.pl/czujniki-parkowania-t ... 71555.html
do tego jeszcze głośniczki i kable,kostki,piny i najważniejsze schemat
Awatar użytkownika
sublime
Użytkownik

Dzieki za namiar.Nie sądziłem,że taka fajna cena będzie.Chodzi mi tylko o czujniki na tył.Jeszcze jedno pytanie.Czy muszę mieć zderzak z oryginalnymi mocowaniami na czujki?

Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

mocowania są w komplecie z wiązką i czujnikami
Awatar użytkownika
sublime
Użytkownik

No to jestem na dobrej drodze :) dzięki. Oczywiście jak znalazłbyś czas to poproszę o nr pozostałych części.Wielkie dzięki

ODPOWIEDZ