problem z polski vag

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
fokusmok
Przeglądacz
Auto:: 1.9 tdi 105KM 2003r
Imię:: Michal

problem z polski vag

Post autor: fokusmok »

witam
prosze o pomoc z polskim vag mianowicie kupiłem sobie kabelek odbII i mam polski vag 4,5 i 2,5
podpiolem kabelek do kompa ustawilem port zgodnie z instrukcja smigam do samochodu i .... brak komunikacji od czasu do czasu wyskocza jakies błędy silnika nic pozatym poczym sie rozłącza i znów brak komunikacji.. dodam ze system operacyjny to windows 7 64bit z tego co czytałem to ciezko na nim coś uruchomic ale moze ktoś z Was juz ogarnol ten problem z góry dzieki za wszystkie wskazówki

pozdrawiam
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: problem z polski vag

Post autor: cheles »

fokusmok pisze:witam
prosze o pomoc z polskim vag mianowicie kupiłem sobie kabelek odbII i mam polski vag 4,5 i 2,5
podpiolem kabelek do kompa ustawilem port zgodnie z instrukcja smigam do samochodu i .... brak komunikacji od czasu do czasu wyskocza jakies błędy silnika nic pozatym poczym sie rozłącza i znów brak komunikacji.. dodam ze system operacyjny to windows 7 64bit z tego co czytałem to ciezko na nim coś uruchomic ale moze ktoś z Was juz ogarnol ten problem z góry dzieki za wszystkie wskazówki

pozdrawiam
Gdzieś czytałem że należałoby na WIN 7 ustawić wirtualnie sterowniki WIN XP
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: andrz3j »

Tym kabelkiem tylko sprawdzisz błędy silnika. Potrzebujesz kabelek "CAN" aby coś więcej sprawdzić. Na starszych systemach trzeba było w parametrach portu usb zwolnić transmisje danych na 2400 bits/sek. Poszukaj czy win 7 ma takie opcje.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
fokusmok
Przeglądacz

z tego co czytałem trochę to daje radę sprawdzić błędy tym kabelkiem ale problem jest w komunikacji z samochodem. ale podobno da się w jakiś sposób połączyć.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Ja mam angielska wersje VCDS 10.3 i Win7 64bit i żadnych problemów. Wyslij maila albo zadzwon do kolegi jarry on jest expertem w dziedzinie "kabelka" ;)
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

fokusmok pisze:z tego co czytałem trochę to daje radę sprawdzić błędy tym kabelkiem ale problem jest w komunikacji z samochodem. ale podobno da się w jakiś sposób połączyć.
1. Podaj jaki masz kabel KKL czy CAN?
2. Gdzie kupiłeś ten kabel?Masz jakiś opis do niego?Stawiam że to KKL i tak jak pisałem wcześniej sprawdzisz nim błędy ale tylko silnika.
3. Gdzie czytałeś że da radę nim sprawdzić błedy?
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
fokusmok
Przeglądacz

andrz3j widze że mi pomożesz kabelek mam prawdopodobnie kkl CAN sporo kosztuje a ja chciałem takie podstawowe rzeczy ''podglądać''. oczywiście na allegro było opisane że mogę takie rzeczy robić...
powracając do tematu to kabelek nie komunikuje sie z samochodem czasami tak jakby załapał po czym znów wyskakuje okno o komunikacji i poprostu nie wiem czy wyrzuciłem pieniądze w bloto czy da radę coś z tym zrobić...

dzieki za zainteresowanie
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

fokusmok pisze:andrz3j widze że mi pomożesz kabelek mam prawdopodobnie kkl CAN sporo kosztuje a ja chciałem takie podstawowe rzeczy ''podglądać''. oczywiście na allegro było opisane że mogę takie rzeczy robić...
powracając do tematu to kabelek nie komunikuje sie z samochodem czasami tak jakby załapał po czym znów wyskakuje okno o komunikacji i poprostu nie wiem czy wyrzuciłem pieniądze w bloto czy da radę coś z tym zrobić...

dzieki za zainteresowanie
Poszukaj w necie (google) jak w Windows 7 "zmniejszyc predkosc portu USB" w tym jest problem. Lub podłącz pod kompa z Win XP/Win 98 w nich w ustawieniach portu usb masz predkosc standardowo 9600 a zmniejsz na 4800 lub nawet 2400 i wtedy bedzie ok.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
ODPOWIEDZ