Dzisiaj napełniłem klimę. Nacieszyłem się nią 2 godziny. Po podłączeniu VCDS-a przy klimatyzacji wyskoczył mi taki błąd:
00819-Czujnik wysokiego ciśnienia (G65)
009 - Przerwa/Zwarcie z masą
Poradźcie co robić.
Skoro przerwa / zwarcie z masą to albo się mu padło albo jest uszkodzony. Sprawdz jak szybko powraca bład po wykasowaniu, czy czujnik ficyznie nie jest rozłaczony, ew VAG-iem sprawdz jakie cisnienie wykrywa w klimatyzacji. Moze zbyt duze cisnienie go dobiło choc błędu o wysokiej wartosci ciśnienia nie ma
Sprawdzałem dzisiaj wtyczkę. Była dobrze włożona tylko na jednym pinie jakby śniedź była. Błędu nie idzie wykasować. Pewnie zdechł czujnik . Widziałem jak nabijali. Wybrali na maszynie moje auto i wszystko się odbywało automatycznie.
peterb pisze:A czujnik to dam radę sam wymienić. Nie ucieknie czynnik chłodzący. Bo z dojściem to widziałem że ciężko będzie.
wymienisz bez problemu,czynnik nie ucieknie,wymieniałem ostatnio u siebie,najlepiej jest odkręcic osłone silnika i od spodu sie dostaniesz,z góry też da rade,ale trzeba duuuzo gimnastyki i wąską rękę
Jakie jest prawidłowe ciśnienie gazu w klimatyzacji?
chodzi o to ze klima nie działa mi poprawnie a VAG pokazał ze ciśnienie czynnika chłodzącego wynosi 3.2bar . chciałem sie dowiedziec jakie jest minimum aby klima sprawnie funkcjonowała.
Podepnę się z pytaniem. Ile czynnika chłodzącego wchodzi do układu klimy w naszych Turankach? Chcę sprawdzić na serwisie czy jest tyle ile być powinno. Nie znalazłem tej informacj na forum.
WJ jak dobrze pamiętam to ta informacja jest zapisana na tabliczkach przyklejonych do plastyku pod maską, tuż obok informacji nt. dogrzewacza WEBASTO.
Przychylam się do informacji Dodi'ego... chyba 600g
rock4 pisze:WJ jak dobrze pamiętam to ta informacja jest zapisana na tabliczkach przyklejonych do plastyku pod maską, tuż obok informacji nt. dogrzewacza WEBASTO.
Przychylam się do informacji Dodi'ego... chyba 600g
Jest dokładnie tak jak mówisz rock4 z tym że u siebie nie mam tej naklejki właśnie (jest tylko webasto) i stąd moje pytanie.
W Passku B5 miałem 650g, tutaj nie wiem.