Witam. Od jakiegoś czasu radyjko przestało odbierać stacje radiowe, głównie te o słabszym zasięgu, te o mocniejszym sygnale odbiera dobrze, ale tylko w mieście. Posiadam fabryczne radyjko z navi MFD. Sprawdzałem połączenie z tyłu radia i wszystko wygląda ok. Po przeczytaniu podobnego tematu, zlokalizowałem wzmacniacze antenowe, ukryte nad tylnymi szybami. Po odłączeniu wzmacniacza radio przestało odbierać jakiekolwiek fale. Zamieniłem więc wzmacniacze z lewej na prawą stronę myśląc, że to pomoże, niestety zero poprawy. Czy ktoś wie jaka mogła być przyczyna, że z dnia na dzień radio przestało odbierać?
podłączę się do tematu-mam ten sam problem po wymianie fabrycznego na "niefabryczne". Zamiana wtyków typu "fakra" nic nie daje.odbiera właściwie tylko w mono i często gubi sygnał-nawet w mieście.jest sens montować kolejny wzmacniacz?a może inna antena ?
hagio pisze:podłączę się do tematu-mam ten sam problem po wymianie fabrycznego na "niefabryczne". Zamiana wtyków typu "fakra" nic nie daje.odbiera właściwie tylko w mono i często gubi sygnał-nawet w mieście.jest sens montować kolejny wzmacniacz?a może inna antena ?
Turanek, oryginalna była 300-tka. oczywiście przy wymianie na nieoryginalne zastosowałem separator dokładnie jak ten z aukcji,niebieski kabelek z separatora na stały plus podłączyłem.
@t.jey
Przy MFD2 CD masz jeszcze sterownik zmiany anten tzw. diversity. Do radia jednym przewodem dociera sygnał który jest sprawdzany i emitowany powrotnie do sterownika anten. Ten decyduje z której anteny ma byc podany sygnał do radia.
Może z tym sterownikiem jest coś nie w porządku.
@hagio
RCD czy RNS?
Ostatnio zmieniony ndz paź 28, 2012 23:28 przez Turanek, łącznie zmieniany 1 raz.
Turanek pisze:@t.jey
Przy MFD2 CD masz jeszcze sterownik zmiany anten tzw. diversity. Do radia jednym przewodem dociera sygnał który jest sprawdzany i emitowany przewrotnie do sterownika anten. Ten decyduje z której anteny ma byc podany sygnał do radia.
Może z tym sterownikiem jest coś nie w porządku.
Turanek czy wiesz gdzie znajduje się ten sterownik "diversity" ewentualnie jakieś zdjęcie jak to wygląda? Dzięki i pozdrawiam.
Ciągle borykam się z problemem słabego odbioru stacji radiowych. Dziś udało się dostać do sterownika diversity (jego lokalizacja to jakieś nieporozumienie). Mam nr części 1TO035530. Czy ma ktoś możliwość sprawdzenia ceny lub wie gdzie to można dostać. Pozdrawiam.
Jeśli do mojego fabrycznego radia RCD300 dochodzą dwie anteny to znaczy, że diversity mam wbudowane w radio? Czy można to jakoś oddzielić od radia i zamontować do niefabrycznego?
Odświeżę temat, bo problem dalej nie daje mi spokoju. Zamówiłem na allegro wzmacniacz antenowy 1TO035530 i podmieniłem z moim, niestety zero poprawy, więc zostawiłem ten co był. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na słaby sygnał?