regulacja świateł przeciwmgielnych przednich
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
regulacja świateł przeciwmgielnych przednich
Witam!
Aby światła przeciwmgielne spełniały swoją rolę muszą być prawidłowo ustawione w innym przypadku albo mocno oślepiają jadących z przeciwnej strony albo zamiast poprawiać widoczność we mgle pogarszają widoczność stawiając przed nami białą ścianę. W innym przypadku nie spełniają żadnej roli.
Czy sprawdzaliście to kiedyś?
Dlaczego na przeglądach nie sprawdzają tego tak samo jak zwykłych świateł mijania?
Interesuje mnie to szczególnie gdyż miałem halogeny dokładane.
Chętnie bym sobie sprawdził, podregulował, ale zastanawiam się do kogo z tym najlepiej podjechać.
Jak wygląda sprawa u Was?
Sprawdzaliście je kiedyś? Regulowaliście?
pozdr
Aby światła przeciwmgielne spełniały swoją rolę muszą być prawidłowo ustawione w innym przypadku albo mocno oślepiają jadących z przeciwnej strony albo zamiast poprawiać widoczność we mgle pogarszają widoczność stawiając przed nami białą ścianę. W innym przypadku nie spełniają żadnej roli.
Czy sprawdzaliście to kiedyś?
Dlaczego na przeglądach nie sprawdzają tego tak samo jak zwykłych świateł mijania?
Interesuje mnie to szczególnie gdyż miałem halogeny dokładane.
Chętnie bym sobie sprawdził, podregulował, ale zastanawiam się do kogo z tym najlepiej podjechać.
Jak wygląda sprawa u Was?
Sprawdzaliście je kiedyś? Regulowaliście?
pozdr
Pozdrawiam!
- zduno
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
hehe dokładnie ten sam rysunek chciałem przedstwićzduno pisze:Ciapek ustawiasz tylko góra dół za pomocą torx 30 o ile dobrze pamiętam można tez imbusem
[url=http://images49.fotosik.pl/1668/ecf9b29963c2716fm.jpg]Obrazek[/URL]
halogeny dobrze ustawione to najprościej mówiąc uzupełnienie świateł mijania we mgle... chodzi o to zeby oświetlały Ci jak najlepiej obszar jak najblizej samochodu...
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Ustawienie świateł chociażby p.mgielnych można wykonać samemu. Wystarczy ściana, drzwi garażu i z 15m płaskiego terenu. Na kloszach lamp jest napisane w procentach pochylenie np. 1,2%, co oznacza, że na długości 10m należy mieć granicę światło-cienia obniżoną o 12 cm. Mierzymy wysokość osi reflektora od podłoża, zaznaczamy na ścianie. Następnie odmierzamy obniżenie (tutaj 12cm) w dół i odjeżdżamy autem na 10m wstecz i regulujemy światła na linie obniżenia.
Jeśli na kloszach, obudowie reflektora p.mgielnego nie ma wartości w % to można zastosować ogólną zasadę obniżenia linii światłocienia o 1/3 wysokości środka lampy od podłoża.
Jeśli na kloszach, obudowie reflektora p.mgielnego nie ma wartości w % to można zastosować ogólną zasadę obniżenia linii światłocienia o 1/3 wysokości środka lampy od podłoża.
Ostatnio zmieniony pt paź 26, 2012 23:01 przez Turanek, łącznie zmieniany 1 raz.
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Re: regulacja świateł przeciwmgielnych przednich
Mi na przeglądzie przed rejestracją sprawdzili halogeny... bo im kazałemCiapek pisze:Czy sprawdzaliście to kiedyś?
- Bartolomeo171
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::