Prawa wycieraczka

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
montax
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Prawa wycieraczka

Post autor: montax »

Witam. Posiadam Tourana z 2003 roku. Padł prawy silniczek wycieraczki 1T0 955 120- brak z nim komunikacji. Instalacja sprawdzona jest ok. Czym go można zastąpić? Nie mogę takiego zdobyć. Czy jest możliwe zastosowanie dwóch silniczków od nowszego modelu? (lewy i prawy) Być może ktoś się orientuje w jaki sposób należy je dobierać katalagowo. Przedłużenie przewodów nie jest problemem. Chciałbym mieć jednak pewność by nie kupić niepotrzebnie.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Z tego co czytałem to nie można napewno montować jednego inne i drugiegu innego, co do dwóch takich samych to nie wiem.

Tu masz link do aukcji z poszukiwanym przec Ciebie silniczkiem tylko cena nie zachęca do kupna:

http://allegro.pl/mechanizm-wycieraczek ... 78506.html

Przeszukaj alledro i podzwoń bo jest kilka aukcji z silniczkami w mniejszej cenie, ale sprzedający nie podają numery silniczków.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
montax
Kandydat

Tak,lecz jak na dole napisane " w tej chwili brak poszukiwanego przeze mnie symbolu.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

montax sorrki jakoś ta ostania linijka tekstu mi uciekła.

A jak to jest z zobaczeniem jakie silniczki mamy, czy da się to zobaczyć bez zdejmowania przednich ramion wycieraczek i podszybia ? Czy np. przez kompa da rade podejrzeć ?

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
montax
Kandydat

Dzięki za zainteresowanie. Da się zobaczyć kompem. Mi chodzi o coś innego. Czy do starszego tourana będzie pasować komplet silniczków od nowszego tourana. Co na to boardnetz?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

montax, z tego co gdzieś kiedyś czytałem 2 silniczki o takim samym numerze,nawet od nowszego,byle przeciwbieżne będą działały..
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
marcin975
Zaawansowany
Auto:: VW PASSAT B7 2.0 TDI
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 47 razy

Post autor: marcin975 »

Też mam Tourana z 2003 i miałem podobną przypadłość,naszczęście okazało się,że tylko zatarł się mechanizm(też miałem brak komunikacji,wywalało jeszcze bezpiecznik),miałem możliwość podłączenia nowych z ASO na próbę i okazało się,że do nowszych silników potrzebne są przejściówki,które są w zestawie,bo w nowszych silniczkach gniazda do podpięcia wtyczek są skierowane w przeciwną stronę niż masz w starych i nie podepniesz bo nie sięgnie przewód z wtyczką,który masz w aucie.Dlatego jak kupujesz w ASO to dają przedłóżki,oczywiście można samemu wydłużyć fabryczną instalację,bo cena silniczków w ASO jest zaporowa i nie sprzedają na sztuki tylko w komplecie :omatko: Także to taka informacja dla Ciebie,jakbyś szukał trochę nowszego silnika :bry:
Touran był i się zmył :)
montax
Kandydat

Dzięki bardzo koledzy. Szukam więc nowszych silniczków. Z kolei ciekawe jest że prawe silniczki padają - lewe nie tak często.
Awatar użytkownika
Przemek_85
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Przemek_85 »

Ja ostatnio uratowałm swoj silniczek przed przepaleniem chyba w ostatniej chwili, bo oś która kręci wycieraczka byla tak zatarta, ze nie mogłem jej ręcznie ruszyć, musiałem wkręcić w imadło i na siłę rozruszać i wyjąć, dziwię się, że silniczek jescze dawał radę tym kręcić. Wydaje mi się że dla tego te ośki się zacierają, bo odpływy wody w podszybiu mamy pozapychane (przynajmiej ja tak miałem) i tam zbierała się woda co powoduje korozję tych tulei. WARTO PROFILAKTYCZNIE przynajmniej sprawdzić odływy albo całe mechanizmy.
Sprzedam Nakładki na pedał gazu GTI
Info na PW

Nie mam już Tourana :(
montax
Kandydat

Przemek 85. Gdybyś miał zapchany odpływ to woda by była w kabinie przez silnik wentylatora by sie przedostała. Silniki od wycieraczek to fakt zacieraja się lecz przez to że są na tyle szczelne że zbierają opiłki i materiał z którego są wykonane ulega erozji. Jedyne wyjście co jakiś czas czyszczenie ich i smarowanie. Ja tak robiłem, jednak elektronika w samochodach nie może być za dobra i musi się psuć. U mie siadł silniczek, rozszczelnił się.
Awatar użytkownika
Przemek_85
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Przemek_85 »

Ja miałem zapchane odpływy taką jakby ziemią i liśćmi, wiem bo przepychałem to srubokrętem tak było nabite, wiem że musiała tam stać woda, bo zatarta ośka była przerdzewiała (błębokie wżery rdzy)
Sprzedam Nakładki na pedał gazu GTI
Info na PW

Nie mam już Tourana :(
Awatar użytkownika
norp

Re: Prawa wycieraczka

Post autor: norp »

Padł prawy silniczek wycieraczki 1T0 955 120- brak z nim komunikacji.

Witam, chciałbym odświeżyć temat bo również walczę z podobnym problemem. KOmputer mówi że prawy silniczek ma problem, wycieraczki (czasem) chodzą przez chwile a potem się zatrzymują blokując nawzajem lub wcale się nie uruchamiają. Sprawdziłem 2 inne prawe silniczki i sytuacja jest taka sama. Mechanik stwierdził że to może problem tkwi w lewym ponieważ tam jest jakiś chip synchronizujący pracę silniczków. Pytanie czy z tym można coś zrobić? I czy ktoś zna nr lewego silniczka? pozdr/Pll
maxwell61
Kandydat
Auto:: Touran FSi 1.6
Imię:: Damian
Kontakt:

Post autor: maxwell61 »

I ja mam ten sam problem co kolega powyżej. 1TO955120. Czy ktoś już jakoś rozwiązał ten problem wycieraczkowy?
Awatar użytkownika
marcin975
Zaawansowany
Auto:: VW PASSAT B7 2.0 TDI
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 47 razy

Post autor: marcin975 »

Sprawdź czy w lewym silniczku nie zaciera się ośka,jeżeli jest ok ,to sprawdź czy przewód idący od lewego silniczka do prawego nie jest gdzieś przetarty. Zobacz też bezpiecznik :>
Touran był i się zmył :)
maxwell61
Kandydat
Auto:: Touran FSi 1.6
Imię:: Damian
Kontakt:

Post autor: maxwell61 »

Lewa wycieraczka działą cały czas bez problemu. Nawet teraz po wymontowaniu prawej działa bez zarzutu.
Prawa miała problem taki, że raz działałą, raz nie. Innym razem zderzała się z lewą. Nie wiem jak sprawdza się czy sam sliniczek działą poprawnie. Gdzie podłączyć miernik itp. :oops:
ODPOWIEDZ