Jakiego wybrać 1,2 TSI czy 1,4 TSI

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Touran
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Jakiego wybrać 1,2 TSI czy 1,4 TSI

Post autor: Touran »

Witam Wszystkich, mam dylemat przymierzam się do kupna nowego Tourana i nie wiem jaki silnik wybrać, pomóżcie. Zależy mi na w miarę niskim zużyciu paliwa ale nie wiem czy 1,2 wystarczy czy nie będzie mulasty? Może wypowie się ktoś kto posiada Touranika z takim silnikiem.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Jakiego wybrać 1,2 TSI czy 1,4 TSI

Post autor: cheles »

Touran pisze:Witam Wszystkich, mam dylemat przymierzam się do kupna nowego Tourana i nie wiem jaki silnik wybrać, pomóżcie. Zależy mi na w miarę niskim zużyciu paliwa ale nie wiem czy 1,2 wystarczy czy nie będzie mulasty? Może wypowie się ktoś kto posiada Touranika z takim silnikiem.
Ja ma 1.6 benzyna 102 KM i jak na gabarytowo to troche jest mulasty - dopiero moge poczuc szybkosci jak po 100 KM przyspieszam
Jezeli mialbym wybierac to wybralbym 1.4 spalania pewnie nie odczujesz wyraznego
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

1.2TSI bardzo przyjemny silniczek. Jeździłem jakiś czas Fabią II kombi z tym motorkiem i paliła mało, a była zrywna. W porównaniu do Golfa V 1.6 dynamika duuużo lepsza. A spalanie ze 3 litry mniejsze :)

Z 1.4TSI nie miałem do czynienia, ale do dosyć ciężkiego Tourana wybrałbym właśnie ten motorek ;)
Awatar użytkownika
rumun_58
Użytkownik
Auto:: 1T1 HL BLS 06"
Imię:: Bartek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rumun_58 »

Tak jak poprzednik pisze Touran to klocek i waży sporo, dlatego 1,4 będzie zdecydowanie lepszą opcją.
Highline
Użytkownik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Highline »

Jakiś miesiąc temu miałem okazję jechać Golfem Plus-em 1.2TSI i szczerze mówiąc średnio się zbierał przy ruszaniu. Jest o wiele lżejszy od Tourana więc zdecydowanie brał bym 1.4.
Tak jak już kolega wcześniej pisał; spalanie nie powinno być dużo większe a i tak wyjdzie na plus dla dynamiki silnika (przyjemności z jazdy);]
VW Touran 1.9TDI '08 KLIKNIJ
Touran
Kandydat

Post autor: Touran »

Dzięki za opinię i proszę o więcej :)
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Spalanie teoretycznie powinno być mniejsze przy 1,2l bo mniej do nakarmienia jest. Natomiast jazda ze słabszym silnikiem wymaga innej techniki niż z silnikiem mocniejszym. Trzeba wyprzedzać np. na prędkości czyli manewry wcześniej "strategicznie" planować. Duża moc w zapasie pozwala nieco o tym zapomnieć i jeździć dynamicznie i spontanicznie. Jeśli zależy ci na mniejszym spalaniu to warto zastanowić się nad 1,2l ale w technologii Blue Motion
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
remi10
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI 12/2014
Imię:: Remi
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: remi10 »

Przeraża mnie jak do auta któr waży ponad 1,5 tony producenci dają silniki tak małe. Wiadomo, że wyżyłowane do granic możliwości. Podejrzewam że pierwsze powazne usterki przy przebiegach powyżej 50 000 zaczną sie pojawiac. Jakby miał brac nowego tourana, oszczędnego to tylko blue motion 1.6 TDI 105 km bodajże. Spalanie zdecydowanie mniejsze niż 1.2 tsi a do tego znacznie większy moment obrotowy 250Nm a tamten 170Nm.
Matsil
Początkujący

Post autor: Matsil »

remi10 pisze:Przeraża mnie jak do auta któr waży ponad 1,5 tony producenci dają silniki tak małe. Wiadomo, że wyżyłowane do granic możliwości. Podejrzewam że pierwsze powazne usterki przy przebiegach powyżej 50 000 zaczną sie pojawiac. Jakby miał brac nowego tourana, oszczędnego to tylko blue motion 1.6 TDI 105 km bodajże. Spalanie zdecydowanie mniejsze niż 1.2 tsi a do tego znacznie większy moment obrotowy 250Nm a tamten 170Nm.
Nie tak do końca wyżyłowane. Technologia idzie do przodu i takie 1,2tsi to nie to samo co 1,2 w punto sprzed 15 lat. Miałem okazję pojeździć kilkoma nowymi tsi - od 1,2 do 2,0 i moje odczucia są bardzo pozytywne, mimo, że od lat na codzień jeżdżę dieslami. 1,4TSI w touranie świetnie sobie radzi z dość ciężkim autem, znacznie lepiej niż 1,6TDI, oczywiście z ekonomicznego punktu widzenia diesel jest lepszym rozwiązaniem, ale jeżeli ktoś rocznie robi 10-15tys. km, to benzyna dużo lepiej się sprawdzi. W dieslach vw zawsze irytował mnie hałas, jaki nam fundują. Nawet wersje CR są dość hałaśliwe porównujac je chociażby do silników toyoty. Golf czy touran z dieslem jest dość głośnym autem, dopiero w passacie B7 znacznie lepiej wyciszono wnętrze i to pierwszy VW, w którym diesel mnie nie denerwuje. A w przypadku tsi, mamy dość cicho nawet w autach niższej klasy. Wszysko ma swoje wady i zalety.
ODPOWIEDZ