Zacięta szyba w prawych przednich drzwiach

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
arek.wiatrowski
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Zacięta szyba w prawych przednich drzwiach

Post autor: arek.wiatrowski »

Koledzy poradzcie jak najlepiej rozwiązać problem zacietej szyby.
Otworzyłem szybę do połowy, coś strzeliło. Miałem wrażenie ze mogło to być nawet szkło. Pózniej szyba się zablokowała. Próbowałem nadal domykać jednak bezskutecznie. Więc otworzyłem i tak już pozostało. Jak nadal próbuję, to słychać jak silniczek się meczy ale szyba zablokowana.
Pytanie, czy naprawiać w serwisie VW czy gdzie indziej?
Jaki jest koszta takiej naprawy?
Gdzie dostać części? I czy warto stosować zamienniki?

dziękuję za pomoc
Arek
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

Musi ktoś na to zerknąć kto ogarnie rozebranie drzwi i przy tym nie uszkodzi żadnych zaczepów i innych połączen i mechanizmow szyby, drzwi itp i ponownie to złoży.
Nie wiem na ile znasz się na takim grzebaniu w aucie, ale jeśli nigdy tego nie robiłeś, zalezy Ci na czasie to oczywiście możesz spróbować w ASO.

Części oryginalne oczywiście w ASO, używane Allegro, a zamienniki to zależy pewnie od cen i jakości. Niekoniecznie mogą być łatwo dostępne, może tylko w ASO.
Usługa w ASO stawiam może kosztować 100-200 zł. Wprawiony mechanik rozbierze to, zmieni części i poskręca dość szybko. Najlepiej dowiedzieć się co tam się popsuło i zapyatć niech oszacują usługę.
Druga strona medalu to szyba. Jak jest uszkodzona to nie wiem czy przez ASO można, ale pewnie mógłbyś dostarczyć swoją szybę. Zainstalowali by.

Inaczej sprawa wygląda jak znasz dobrego mechanika poza ASO i on się tego podejmie.

pozdr
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

arek.wiatrowski, zapewne poszła ci linka od szyby.Przerabiałem to w lato.Koszt zestawu naprawczego w ASO to coś koło 100zł.Wymiana dla kogoś kumatego w VW to maks myślę 1-2h czasu..
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Szybę masz raczej całą, bo jak by pękła, to by jej już nie było. Raczej to będzie linka lub jakiś element mechanizmu.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

A jak masz czas i wolisz nie wyrzucać kasy na pusto to szukaj manuala na forum jak rozebrać boczek i sam kombinuj - w razie co pisz ;)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
ODPOWIEDZ