głuche stuki przy nierównościach z okolic kolumny kier.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
głuche stuki przy nierównościach z okolic kolumny kier.
Witam
Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego wątku. Jestem tutaj nowy, chociaż moja przygoda z Touranami trwa już od 2007 roku...Ten, który jeździ u mnie obecnie to wersja Highline (czarna) 2,0 tdi (140) dsg...bardzo fajna wersja...bardzo lubię ten samochód..i każdy kolejny będzie nowszą jego wersją....
mam drobny...ale wkurzający problem...na nierównościach typu "kocie łby", płyty betonowe...lub inne drobne uskoki poprzeczne...słyszę i czuję na kierownicy głuche stuki...(jakby słyszalne z okolic kolumny kierownicy)...
Na wszelkich asfaltowych drogach jest spokój...
Powiem..tak...
-wymieniłem wszystko co jest związane z wahaczem (tuleje met-gum + sworznie + tuleje alu),
-jeden z drążków kierowniczych,
-górne mocowania mcphersona (kompletne),
-ostatnio w akcie desperacji wymieniłem całą przekładnię kierowniczą...
I nadal qrcze słyszę i czuję ten obrzydliwy dźwięk i stukot...
Czy ktoś z Was..spotkał się z podobnym problemem?
Bardzo proszę o jakieś informacje...
Najgorsze jest to...że jak zmienię położenie koła kierownicy (opuszczę do dołu i jednocześnie trochę podniosę do góry) to mam wrażenie..jakby robiło się spokojniej...
W kolejnym akcie desperacji...wymienię kolumnę kierownicy...ale jak tak dalej pójdzie...to przewalę całe przednie zawieszenie...a najgorsze...jest to..że mogę w cale nie trafić w przyczynę...masakra Panowie;)
Pomożecie?
Pozdrawiam serdecznie:))
Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego wątku. Jestem tutaj nowy, chociaż moja przygoda z Touranami trwa już od 2007 roku...Ten, który jeździ u mnie obecnie to wersja Highline (czarna) 2,0 tdi (140) dsg...bardzo fajna wersja...bardzo lubię ten samochód..i każdy kolejny będzie nowszą jego wersją....
mam drobny...ale wkurzający problem...na nierównościach typu "kocie łby", płyty betonowe...lub inne drobne uskoki poprzeczne...słyszę i czuję na kierownicy głuche stuki...(jakby słyszalne z okolic kolumny kierownicy)...
Na wszelkich asfaltowych drogach jest spokój...
Powiem..tak...
-wymieniłem wszystko co jest związane z wahaczem (tuleje met-gum + sworznie + tuleje alu),
-jeden z drążków kierowniczych,
-górne mocowania mcphersona (kompletne),
-ostatnio w akcie desperacji wymieniłem całą przekładnię kierowniczą...
I nadal qrcze słyszę i czuję ten obrzydliwy dźwięk i stukot...
Czy ktoś z Was..spotkał się z podobnym problemem?
Bardzo proszę o jakieś informacje...
Najgorsze jest to...że jak zmienię położenie koła kierownicy (opuszczę do dołu i jednocześnie trochę podniosę do góry) to mam wrażenie..jakby robiło się spokojniej...
W kolejnym akcie desperacji...wymienię kolumnę kierownicy...ale jak tak dalej pójdzie...to przewalę całe przednie zawieszenie...a najgorsze...jest to..że mogę w cale nie trafić w przyczynę...masakra Panowie;)
Pomożecie?
Pozdrawiam serdecznie:))
-
- Początkujący
przepraszam...za brak obecności w powitalni...już się poprawiłem;))Tomas pisze:a łączniki stabilizatora sprawdziłeś ?
i wypadałoby się przywitać w powitalni...
a jeżeli chodzi o łączniki to były sprawdzone...są "ok"....qrcze...to taki dźwięk...którego nie potrafię w słowach opisać...najlepiej..pasuje "głuche dudnienie"..
-
- Przeglądacz
- Auto:: trendline, 2.0, AZV
- Imię:: Jacek
Witam i podłączę się pod temat.
U mnie stuki są tylko jak jadę pod górę po drobnych nierównościach. Przy podjeździe i zjeździe z krawężnika ani po "leżących policjantach" nic się nie dzieje. Przy zjeździe z góry też nic nie słychać. Stuki są "plastikowe".
Jeszcze niczego nie wymieniałem za wyjątkiem tulei wahaczy, na serwisie niby wszystko jest wyszło ok.
pozdrawiam i dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
U mnie stuki są tylko jak jadę pod górę po drobnych nierównościach. Przy podjeździe i zjeździe z krawężnika ani po "leżących policjantach" nic się nie dzieje. Przy zjeździe z góry też nic nie słychać. Stuki są "plastikowe".
Jeszcze niczego nie wymieniałem za wyjątkiem tulei wahaczy, na serwisie niby wszystko jest wyszło ok.
-
- Początkujący
super...nagraj...ja też nagram..jak będę miał chwilkę i porównamy..wydaje mi się, że te stuki dochodzą właśnie z okolic krzyżaka..Muti pisze:Też mam takie głuche uderzenia przy szybkim ruszaniu kierownicą i dochodzą właśnie gdzieś z góry,tzn z nad krzyżaka...Dzisiaj nagram filmik,żeby porównać czy to o to chodzi..
czyli tak naprawdę nie jestem jedynym, którego to dotyczy..

Pozdrawiam
Daniel
[ Dodano: Wto Lis 13, 2012 20:15 ]
Witaj:)poliglota pisze:Witam i podłączę się pod temat.
Właśnie chodzi o te drobne nierówności..lub kostkę brukową...na asfalcie i wszystkich w miarę równych drogach jest normalnie..

Pozdrawiam
Daniel
[ Dodano: Wto Lis 13, 2012 20:26 ]
Wymieniłem przekładnię na używaną ale z pewnego źródła (mam kolegę w Berlinie, który ma dostęp do tego typu części)..przekładnia ma nie więcej niż 40 tys km...i skoro mój od 30 lat kolega tak mi mówi to tak na 100% jest:))Cyrus pisze:Ja chciałem obstawiać przekładnie kierownicząale wymieniłeś na nową czy regenerowaną ?
Po za tym...dźwięki starej i nowej przekładni są prawie identyczne i wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby 2 przekładnie miały ten sam feler...szczególnie, że moja miała już ok 190 tys km..
Jeden z pierwszych mechaników, który słyszał ten dźwięk stwierdził, że może on pochodzić od przekładni...ponieważ nie są one zbyt trwałe w tych modelach...ale zaraz po tym po dokładnym sprawdzeniu...organoleptycznie..poprzez.szarpanie..bujanie i inne takie...stwierdził...że do końca nie wie...co to może być...i kazał mi jeździć...aż samo się uaktywni bardziej...ale ja jestm z "tych"...co to takie dźwięki wkurzają...na maksa...wiec szukam..kogoś...kto może ten temat już ćwiczył i być może...znalazł przyczynę...coś mi jednak mówi...że to może być jednak...jakiś feler na kolumnie kierowniczej.(krzyżak albo jakiś inny przegub)...bo to tak jakoś właśnie brzmi...
Pozdrawiam
Daniel
-
- Początkujący
a w którym kole z przodu łozysko dawało taki efekt?poliglota pisze:Wymieniłem przednie łożysko i nagle cisza.
Aż dziwnie się czuję i całkiem dobre mi z nią jest:)
wczoraj było w Szczecinie trochę ślisko...i jak skręcałem w lewo...na kostce brukowej...troszkę mi przód poniosło...i pojawił się taki dodatkowy obcy dżwięk jakby z lewego koła...bo ono przy skręcie w lewo było najmniej obciążone...
z góry dziękuję za informacje.
Pozdrawiam
Daniel
- lsz11
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9 BLS DSG 2007r
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Ja bym dodał "tępe" dźwięki, jakby z przekładni kierowniczej (mogę się mylić) - też mam tak zwłaszcza na 'kocich łbach". Jakby, jak ktoś już wspomniał, na krzyżaku - a może to coś innegodwit pisze: .qrcze...to taki dźwięk...którego nie potrafię w słowach opisać...najlepiej..pasuje "głuche dudnienie"..

A może to być związane z błędem ?
Address 44: Steering Assist Labels: 1Kx-909-14x.lbl
Part No: 1K1 909 144 M
Component: EPS_ZFLS Kl.071 H08 1901
Shop #: WSC 01324 785 00200
VCID: 356525E72065
1 Fault Found:
03075 - Parallel Parking Assistance Control Module (J791)
004 - No Signal/Communication - Intermittent
Freeze Frame:
Mileage: 229500 km
Temperature: 11.0°C
Voltage: 13.70 V
Voltage: 13.50 V
- lsz11
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9 BLS DSG 2007r
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
U mnie nadal występuje z tym, że jak zauważyłem, bywa tak, że czasami gdy wpadam na nierówności i nic się nie dzieje. A bywa, że jak już zacznie coś tam hałasować to do momentu aż wjadę na równy teren. I rzeczywiście, jak ktoś już wspomniał, odgłosy dochodzą z kolumny kierowniczej - "od podłogi w górę ku kierownicy" 

VW Touran 1.9 TDI, BLS, DSG, 2007