Warczenie- dziwny dzwiek na nierownosciach

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
grego03
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Warczenie- dziwny dzwiek na nierownosciach

Post autor: grego03 »

Witam Panowie
Piszę z zapytaniem o następujący problem ktory pojawił sie niedawno w moim Touranie. Auto z 2008 r 1,9 105 KM.
Podczas jazdy z predkoscia >90 km/h w czasie pokonywania niewielkich wzniesien lub raczej nierownosci na jezdni da sie slyszec dziny dziwk ze spodu auta i raczej z jego przedniej czesci. Dzwiek tek wystepuje tylko w momencie kiesu auto "opada" łagodnie po pokonaniu poprzecznej nierownosci. Ewidentnie w momencie kiedy nastepuje nacisk pojazdu na zawieszenie. Dzwiek przypomina warkot lub raczej zazebianie jednego tryba o drugi Dzwiek ten trwa 1-2 sekundy i ustaje do kolejnego uniesienia sie i spadku auta na poprzecznej nierownosci.
Dosam ze cale zawieszenie auta zostalo sprawdzone Nic nigdzie nie obciera ani nie dociska. Dziek z zaden sposob nie przy pomina szutania kola o plastik. Raczej dziek jak by kolo zebate gdzies haczylo.
Mechanik dodam dobry nic nie znalazl po obejrzeniu auta. Zdjal oslone sprawdzil przeguby, polosie, oslony na przegubach i mowi ze nie wie gdzie rece wlozyc....
Prosze o pomoc. Moze kotos mial podobny problem lub podobne objawy i moze znalazl jakies rozwiazanie
Nie ma zadnych objawow konca dwumasy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

A amortyzatory i sprężyny ?

Staraj się pisać poprawnie, dziwnie się czyta.
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

sprawdź amory czy nie są mokre ;) później można zobaczyć jeszcze sprężyny i wahacze i ewentualnie łącznika stabilizatora ;)
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
grego03
Początkujący

Witam ponownie
Postaram się dzisiaj pisać poprawnie literacko ;)
Przez dwa dni sprawdziłem ponownie zawieszenie. Piszę ponownie ponieważ 3 miesiące temu było ono sprawdzane podczas wymiany tylnych tulei wahaczy. Wówczas nie było żadnych luzów ani uszkodzeń, podobnie teraz.
Zgodnie z sugestią sprawdziłem amortyzatory - żadnych wycieków, podobnie sprężyny - są całe. Łączniki, końcówki i wszystko w zawieszeniu jest ok. Samochód w sierpniu był na przeglądzie gwarancyjnym i przeszedł pełną ścieżkę diagnostyczną. Wszystko było w porządku.
Powtórzę jeszcze raz. Dźwięk przypomina zazębianie się kół zębatych a nie ocieranie się gumy o metal lub tworzywo sztuczne. Jest to dźwięk krótki i pojawiający się jedynie w momencie opadania samochodu po pokonaniu poprzecznej nierówności.
Szukałem i szukałem i znalazłem gdzieś że może to być problem z rozrusznikiem którego koło zębate dotyka tzw wieńca powodując taki dźwięk, czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Czy jest to możliwy powód?
Gdzie w Touranie znajduje się rozrusznik, bo chciałbym spróbować to sprawdzić.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 677 razy

Post autor: jeżu »

grego03 pisze:problem z rozrusznikiem którego koło zębate dotyka tzw wieńca powodując taki dźwięk
Jeśli nie masz problemu z rozrusznikiem to zupełnie nie tedy droga... bendiks w czasie rozruchu napędza wieniec później rozłącza go elektromagnes..... I nic nie "dotyka". Dla mnie to zupełnie nie pasuje....

Postaraj nagrać ten dźwięk i zapodaj na forum
grego03
Początkujący

Witam
Dzisiaj bylem w serwisie VW gdzie wymienili mi rozrząd. Oczywiście wspominałem o moim problemie. Po wielu próbach i jazdach próbnych stwierdzili ze to skrzynia biegów...... Przybliżony koszt naprawy ok 3,5 tyś.......
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

grego03 pisze:Witam
Dzisiaj bylem w serwisie VW gdzie wymienili mi rozrząd. Oczywiście wspominałem o moim problemie. Po wielu próbach i jazdach próbnych stwierdzili ze to skrzynia biegów...... Przybliżony koszt naprawy ok 3,5 tyś.......
:shock: :shock: 2,5 tyś, to biorą za sam demontaż + montarz skrzyni....Ceny masakra.
kiniol
Początkujący

Post autor: kiniol »

Sprawdziłbym poduszki silnika i skrzyni, mogą być zerwane
Awatar użytkownika
wojteq
Przeglądacz

Post autor: wojteq »

Znajomy miał zerwane jedno mocowanie tłumika, który przy ruszaniu delikatnie opierał się o belkę dajac mega dziwne odgłosy. Też szukał długo 8)
sz.p.bartek pisze:Duża masa a do tego ryje przodem jak dzik.
grego03
Początkujący

Re: Warczenie- dziwny dzwiek na nierownosciach

Stary wątek ale sprawa się wyjaśniła :) Dziwny objaw i dźwięk który wydobywał się z przedniej cześć samochodu to jednak były przeguby.
Dźwięk na początku był słyszalny bardziej z prawej strony, po wymianie przegubu przeszedł bardziej na lewo. Po wymianie lewego przegubu dziwny dźwięk zniknął.

Tak że uszkodzenie przegubów nie zawsze objawia się strzelaniem przy skręconych kołach :)
A i pamiętajcie, żeby nie kupować tańszych zamienników ;) W ciągu 2 tygodni zamienniki zaczęły klasycznie "strzelać" no i trzeba było kupić kolejny komplet tym razem n "normalnej" cenie :)
ODPOWIEDZ