rns 510 problem z zakodowaniem
- artblue
- ____________________
- Auto:: 1T 2.0 BMM DSG 2006
- Imię:: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
rns 510 problem z zakodowaniem
Panowie pomóżcie. Walczyłem wczoraj połowe nocy i nie mogę poradzić sobie z zakodowaniem RNS'a.
Kupiłem radio w wersji H. Sprzedawca wgrał podobno soft, który nie będzie roładowywał aku bez zmiany GateWaya. I wygląda na to, że działa bo dziś po kilku godzinach auto odpaliło bez problemów.
Ale problemy są inne. Podłączyłem także bluetooth premium. Nowy moduł z nową wiązką i antena. I teraz tak:
1. Sterownik GateWay wywala cały czas błąd "nie zakodowanego sterownika"
2. Radio działa ale brak jakichkolwiek opcji "audio" w MFA
3. Bluetooth niby działa ale nie działa, to znaczy w radiu da się wejść w opcje "telefon" ze względu, że nie ma sparowanego telefonu to nic nie da się zrobić.
4. W MFA nie ma żadnych opcji bluetooth
5. Podłączając VCDS'a nie ma komunikacji z modułem telefonu
6. Już nie wspomnę o takich opcjach jak nie działający parktronic w navi i wskazania z klimatyzacji.
Jak to ogarnąć? W gatewaYu zaznaczyłem opcję "navigation" i "radio". Wcześniej miałem MFD2 więc powinno być łatwiej to wszystko zakodować.
Kupiłem radio w wersji H. Sprzedawca wgrał podobno soft, który nie będzie roładowywał aku bez zmiany GateWaya. I wygląda na to, że działa bo dziś po kilku godzinach auto odpaliło bez problemów.
Ale problemy są inne. Podłączyłem także bluetooth premium. Nowy moduł z nową wiązką i antena. I teraz tak:
1. Sterownik GateWay wywala cały czas błąd "nie zakodowanego sterownika"
2. Radio działa ale brak jakichkolwiek opcji "audio" w MFA
3. Bluetooth niby działa ale nie działa, to znaczy w radiu da się wejść w opcje "telefon" ze względu, że nie ma sparowanego telefonu to nic nie da się zrobić.
4. W MFA nie ma żadnych opcji bluetooth
5. Podłączając VCDS'a nie ma komunikacji z modułem telefonu
6. Już nie wspomnę o takich opcjach jak nie działający parktronic w navi i wskazania z klimatyzacji.
Jak to ogarnąć? W gatewaYu zaznaczyłem opcję "navigation" i "radio". Wcześniej miałem MFD2 więc powinno być łatwiej to wszystko zakodować.
- artblue
- ____________________
gateWaya mam z numerem 1K0 907 530 K. Ale z tego co sie doczytałem to chodzi o rozładowywanie aku. A w tej navi wgrali mi soft który nie rozładowuje aku ze starym GateWay'ami. No chyba ze jeszcze poza aku chodzi o inne opcje. Zmieniłem kodowanie BAP (odznaczyłem) i nadal brak komunikacji z MFA. Jedyny plus, że GateWay nie zgłasza juz żadnych błędów. Ale MFA nie działa i bluetooth także nie działa.
Za spot nie uda mi się dziś wyrwać a szkoda. Dzieciarni musze pokój wyremontować
Za spot nie uda mi się dziś wyrwać a szkoda. Dzieciarni musze pokój wyremontować

- artblue
- ____________________
A więc pojawiło się menu w MFA. Audio oraz Navi. Więc to jest już ok. Nie zdążyłem zrobić scan vcds'em bo padła mi bateria w laptopie. Podładuje i zrobie scan i wrzucę. Telefon nadal nie gada. Rns niby go widzi bo przycisk Phone nie działa jako MUTE tylko wchodzi w telefon. W MFA nie ma nic z telefonem związanego a próbując wejść w vcds'ie w "telefon" wywala "brak komunikacji ze sterownikiem" czyli zachowuje się jak by go nie było. W GateWayu opcje "telefon" zaznaczyłem. Zresztą była zaznaczona bo wcześniej miałem fabryczny zestaw (ten z fajką obok liczników). Nadal nie działa climatronic w rns i nie działa parktronic w rns. Powoli zaczyna to gadać ze sobą ale jeszcze troche brakuje.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
To napisz co zrobiłeś,że się pojawiły.
Masz panel od tourana 1t3? Sterownik parktronica obsługujący OPS,bodajże z końcówka 475?artblue pisze:Nadal nie działa climatronic w rns i nie działa parktronic w rns. Powoli zaczyna to gadać ze sobą ale jeszcze troche brakuje.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- artblue
- ____________________
Wszystko jasne. Moduł parktronica mam 1K0 919 283 A czyli lipa z OPS. Climatronic też. Z bluetoothem wyjaśniła się sprawa. Mam wersję 3C8 035 730 B a ta jak się doczytałem nie współpracuje z zegarami z czerownym MFA
Chyba, że zna ktoś sposób jak to odpalić? Dziwne co prawda, że vcds nie chce tez się skomunikować z telefonem. Zostaje mi sprzedać bluetootha i kupić coś, co będzie współpracować z moimi zegarami.

-
- Przeglądacz
- Auto:: Scirocco VAN
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
By menu telefonu było to jak pisali, najłatwiej sam moduł zmienić na drugi, obsługujący DDP a nie BAP
Według listy z tego linka:
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... trofitting
To moduły 5N0 z końcówkami A, B, C powinny zagadać z licznikiem. Ale sam tego nie rozgryzałem i nie montowałem.
Według listy z tego linka:
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... trofitting
To moduły 5N0 z końcówkami A, B, C powinny zagadać z licznikiem. Ale sam tego nie rozgryzałem i nie montowałem.