Skrzynia DSG zamaraza!

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy

Skrzynia DSG zamaraza!

Post autor: lukasz22i »

Czy powinienem się zacząć martwić? Dzisiaj z rana przy -14st.C autko odpaliłem od ręki, oskrobałem szyby, spakowałem graty i w drogę...tylko że nie było to takie proste.
Skrzynia mi zamarzła, tzn. nie mogłem zmienić biegu, lewarek zablokowany. Zgasiłem auto, przy użyciu większej siły ale z wyczuciem udało mi się zmienić bieg, poprzeskakiwałem po wszystkich przełożeniach z wyraźnym oporem ale poszło, wrzuciłem znowu na P, odpaliłem i jakoś poszło, z tym że nawet po odpaleniu lewarek chodził jakby kij w wiadrze z błotem.

Co się dzieje? Psuje się? ;)
Awatar użytkownika
borge
Przeglądacz
Auto:: Nissan X-Trail
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: borge »

najpierw sie zastanow co tam jest i kiedy bylo ostatnio wymieniane
bo Twoje slowa o wiadrze z blotem moga byc prorocze
tez dzis uzywalem auta i temperatura powietrza -12'C
nie powodowala negatywnych skutkow dzialania skrzyni DSG

pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Łukasz wymien olej i to szybko... Ja w ciagu 4 lat uzytkowania nie miałem takiej sytuacji a pierwsza zime przestał cała na dworze i to czasami 4 tyg bez ruszania sie...
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

marynarz75 pisze:Łukasz wymien olej i to szybko... Ja w ciagu 4 lat uzytkowania nie miałem takiej sytuacji a pierwsza zime przestał cała na dworze i to czasami 4 tyg bez ruszania sie...
Też tak myślę choć wg. książki (potwierdzone w serwisie VW w DE) olej w skrzyni był wymieniony ok 45tys.km temu.
No nic, chyba od tego trzeba zacząć. Muszę poszukać jakiegoś speca w okolicy Wrocławia i umówić się na wymianę.
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

kolega marcin975 tez jest z wroclawia zapytaj jego, fachowców napewno zna godnych polecenia :)
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Imię:: Marcin

Post autor: malcolm »

lukasz22i pisze:
marynarz75 pisze:Łukasz wymien olej i to szybko... Ja w ciagu 4 lat uzytkowania nie miałem takiej sytuacji a pierwsza zime przestał cała na dworze i to czasami 4 tyg bez ruszania sie...
Też tak myślę choć wg. książki (potwierdzone w serwisie VW w DE) olej w skrzyni był wymieniony ok 45tys.km temu.
No nic, chyba od tego trzeba zacząć. Muszę poszukać jakiegoś speca w okolicy Wrocławia i umówić się na wymianę.
Z całą odpowiedzialnością polecam ASB z Długołęki. Panowie zajmują się naprawami i diagnostyką tylko i wyłącznie automatycznych skrzyni biegów. Wymieniałem u nich olej w skrzyni jakieś 2 mieś temu. Zapłaciłem 650 pln za wymianę z olejem i filtrami. Przynajmniej jestem pewny że zrobili to dobrze. Noszę sie z zamiarem w najbliższym czasie wymienienia u nich koła dwumasowego.
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

malcolm pisze:
lukasz22i pisze:
Z całą odpowiedzialnością polecam ASB z Długołęki. Panowie zajmują się naprawami i diagnostyką tylko i wyłącznie automatycznych skrzyni biegów. Wymieniałem u nich olej w skrzyni jakieś 2 mieś temu. Zapłaciłem 650 pln za wymianę z olejem i filtrami. Przynajmniej jestem pewny że zrobili to dobrze. Noszę sie z zamiarem w najbliższym czasie wymienienia u nich koła dwumasowego.
Dzieki za namiary. Czy kwota 650zł to normalna cena za taką usugę z częściami? Nie robiłem tego nigdy wcześniej więc nie mam wiedzy na ten temat. W skrócie, czy są drodzy czy tani? ;)
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 677 razy

Post autor: jeżu »

lukasz22i pisze:Czy kwota 650zł to normalna cena za taką usługę z częściami?
Wg mnie to wszystko tez zależy czym zalewają skrzynię.. Można to i zrobić za 300zł + wymiana (100-150zł?)

Zapytaj jakim olejem zaleją... jak oryginalnym Pentosin FFL-2 To się opłaca
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

jeżu pisze:
Wg mnie to wszystko tez zależy czym zalewają skrzynię.. Można to i zrobić za 300zł + wymiana (100-150zł?)

jeżu a jaki olej polecasz? tylko ten oryg. Pentosin czy są tańsze ale równie dobre opcje?
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Imię:: Marcin

Post autor: malcolm »

jeżu pisze:

Tak. W ASB zalewają DSG tylko oryginalnym servisowym olejem. Wydaje mi sie ze przy takiej konstrukcji jaka jest ta skrzynia nie warto eksperymentować i oszczędzać 200 pln. Napewno zaprocentuje na przyszłość.
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

Mam jeszcze pytanie, jeden z kolegów podpowiedział mi że miał podobną sytuację w automacie ale w Oplu, ponoć zamarzłą mu blokada biegu, coś mu tam przesmarowali i nie miał już z tym problemu, do czasu smarowania przy dużych mrozach nie mógł ruszyć lewarka z pozycji P. Czy w DSG może być ten sam problem?
Mnie niepokoi jednak fakt że po udanej próbie zrzucenia biegu P lewarek dalej dziwnie chodził, z oporem i małą precyzją.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

lukasz22i, pojedź do tego serwisu zmień olej i przy okazji powiedz o swoich objawach i może faktycznie przesmarują jakieś cięgna i będzie dobrze..
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

To może być właśnie to ,jak naciskamy ten przycisk po lewej stronie dźwigni to zwalnia się blokada (elektromagnes). Jak trzymamy dźwignie zmiany biegów to czujemy to na ręce jak blokuje(odblokowuje) i to pewnie będzie przyczyna że nie możesz ruszyć dźwigni. Może dostała się tam woda i zamarzło albo po prostu zepsuł się elektromagnes blokady lub czujnik.Tu masz link z opisem:http://www.prnd.pl/porady-asb/dsg-automatyczna-skrzynia-biegow-kod-02e
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

Na początek pojechałbym do Długołęki (ja też u nich byłem i polecam w 100%) tym bardziej, że masz ich "pod nosem" i powiedział o objawach - może być że coś się przycina w samym lewarku a skrzynia jest OK - tylko wcześniej zadzwoń. Jeśli podczas jazdy zmienia biegi płynnie i nic nie szarpie. Ja ma już prawie 5 lat, zawsze stoi na dworze i nigdy z wrzuceniem biegu nie miałem problemu nawet przy mrozach -27 st. C. a jeździłem już różnymi automatami i DSG jest najlepsza pod każdym względem
Już nie Touran :( ale Sharan...
ODPOWIEDZ