Witam Mam problem w moim nie zawodnym samochodzie ;turan 1.9 2004 BKC przestało grzać, tzn. temperatura na desce 90 stopni a na wolnych obrotach leci zimne powietrze daje gazu na średnie obroty i zaczyna lecieć ciepłe wymieniłem pompę wody bo myślałem że to jej wina niestety efektów brak . Mam uszkodzoną pompę obiegową w webaście ,Czy to może być jej przyczyna ? Z góry dziękuje za podpowiedź .
Witaj
Miałem podobny efekt długo się nagrzewał, łapał długo temperaturę i słabo grzał. Była uszkodzona pompa wymuszająca przy webasto. Po wymianie pomogło. Ciepło się robi po ok. trzech minutach nawet na wolnych obrotach. Zacznij od wymiany tej pompy.
Pozdrawiam
Powiem tak. Miałem padnięte webasto (pompka, czujnik, świeca) a pomimo to auto grzało. Może jeżeli wirnik pompki od webasto jest zatarty, to wtedy nie będzie pchało wody ale jeżeli się kręci bez prądu, to raczej problem leży w innym miejscu.
Bolcar, jak nie masz kabla, to podjedź w Łowiczu na Kaliską 41 tam masz V-tech. Szefem tam jest Jacek - na naszym forum ma nick JacaTouran. Poproś o skanowanie, powinni zrobić to bez problemu. Powiedz, że jesteś z forum albo napisz do kolegi JacaTouran, nie ma co z fusów wróżyć.
Byłem w V-techu wczoraj, chłopaki bardzo w porządku, wszystko Ci wytłumaczą.
Jak chcesz mieć swój kabel, to napisz do użytkownika Jarry.
bolcar pisze:Witam
Pompka wymieniona grzanie na wolnych wróciło ale webasto nadal nie lata .
najpierw skan błędów to coś na początek będziemy wiedzieli, potem albo naprawa albo testy, generalnie polecam kabelek na własność posiąść bo ładnie ci będzie meldował co Touranka boli
wiecie panowie gdzie w Gdańsku lub w okolicach ktoś się zajmuje webastem bo mam ten sam problem z ogrzewaniem mam trzepniętą pompkę v55 orientuje się ktoś ile taka naprawa kosztuje część + robocizna?????