Piski w trakcie przyśpieszania zakres obr 1500-2200
-
wtomasz
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Piski w trakcie przyśpieszania zakres obr 1500-2200
Czy problem jest komuś znany...?
wbijamy jedynkę, ruszamy ... dalej dwójka i w trakcie przyśpieszania w zakresie ca. 1500-2200 obr słychać cienki pisk (nie gwizd powietrza)
zmiana biegu i dalej to samo - i tak na każdym biegu
nie zauważyłem spadku mocy, większego zużycia paliwa, wycieku oleju (nie ma nigdzie plam)
jedyne co trafiło mi w ucho to delikatne ćwierkanie słyszane przy zimnym silniku i po zdjęciu nogi z gazu kiedy na spiętym sprzęgle hamujemy silnikiem,
mam wrażenie, że przy delikatnej przegazówce ćwierkanie słychać w regionie rolek i paska alternatora (po tej stronie silnika) ale to może być złudne
ostatnio wymieniona dwumasa ze sprzęgłem
Będę wdzięczny za wszelkie sensowne sugestie gdzie szukać powodu piszczenia (mam wrazenie jak by to było metaliczne)
Pozdrawiam
W.
wbijamy jedynkę, ruszamy ... dalej dwójka i w trakcie przyśpieszania w zakresie ca. 1500-2200 obr słychać cienki pisk (nie gwizd powietrza)
zmiana biegu i dalej to samo - i tak na każdym biegu
nie zauważyłem spadku mocy, większego zużycia paliwa, wycieku oleju (nie ma nigdzie plam)
jedyne co trafiło mi w ucho to delikatne ćwierkanie słyszane przy zimnym silniku i po zdjęciu nogi z gazu kiedy na spiętym sprzęgle hamujemy silnikiem,
mam wrażenie, że przy delikatnej przegazówce ćwierkanie słychać w regionie rolek i paska alternatora (po tej stronie silnika) ale to może być złudne
ostatnio wymieniona dwumasa ze sprzęgłem
Będę wdzięczny za wszelkie sensowne sugestie gdzie szukać powodu piszczenia (mam wrazenie jak by to było metaliczne)
Pozdrawiam
W.
----
był B5 FL 2,5 V6 TDI Tiptr. -- faaajna wersja
jest TOURAN 2,0 TDI - "ŚLEDZIK"
-
wtomasz
- Początkujący
zapomniałem napisać - sprzęgiełko też wymieniłem - fakt było już "zajechane", jednak piszczenie nie zniknęło
co do roboty to warsztat jest ok, znam chłopaków od wielu lat i nadzorował sam szef
owszem nigdy nie mów nigdy, a i zawsze sam materiał mógł być wadliwy - na przykład łożysko...
w każdym razie strasznie mnie to nurtuje
a pisk porównałbym z piszczącymi hamulcami - taki dość specyficzny wysoki ton, no i to ćwierkanie
mam wrażenie, że to jakieś łożysko, które piszczy bardziej pod obciążeniem po spięciu z napędem
jakieś pomysły koledzy...?
co do roboty to warsztat jest ok, znam chłopaków od wielu lat i nadzorował sam szef
owszem nigdy nie mów nigdy, a i zawsze sam materiał mógł być wadliwy - na przykład łożysko...
w każdym razie strasznie mnie to nurtuje
a pisk porównałbym z piszczącymi hamulcami - taki dość specyficzny wysoki ton, no i to ćwierkanie
mam wrażenie, że to jakieś łożysko, które piszczy bardziej pod obciążeniem po spięciu z napędem
jakieś pomysły koledzy...?
----
- darek8677
- Użytkownik
- Auto:: Touran'06BXE 105KM
- Imię:: Darek
moze napinacz paska jezeli w touranie wystepuje lub sam pasek. Wczesniej miałem vectre b (dalej jezdzi brat) cwierkało i to przy przygazowce bardzieJ. Zwaliłem pasek i odpalilem auto bez wspomagania,sprerzarki i alternatora a tu cisza,napinacz sie konczył,wymiana i śmiga elegancko do dziś.NIE WIEM tak tylko głośno myslę, moze sie przyda...Pozdrwiam 
-
wtomasz
- Początkujący
dzięki za podpowiedźdarek8677 pisze:moze napinacz paska jezeli w touranie wystepuje lub sam pasek. Wczesniej miałem vectre b (dalej jezdzi brat) cwierkało i to przy przygazowce bardzieJ. Zwaliłem pasek i odpalilem auto bez wspomagania,sprerzarki i alternatora a tu cisza,napinacz sie konczył,wymiana i śmiga elegancko do dziś.NIE WIEM tak tylko głośno myslę, moze sie przyda...Pozdrwiam
sprawdzę każdy pomysł
----
-
HoSe72
- Początkujący
Ja z takim piskiem jeżdżę już 40 tyś km. Problem się nie pogłębia.
Najgłośniejszy pojawia się w czasie jazdy przy ok. 2000 obr. , na luzie słychać ćwierkanie tylko na zimnym silniku.
Dźwięk jest metaliczny o wysokim tonie, trudny do zlokalizowania. Przypomina mi dźwięk kończącego się łożyska np. jakiegoś napinacza.
Wadą tego problemu jest fakt, że trudno zlokalizować ten pisk.
Już kilku mechaników objeździłem, ręce rozkładają i mówią żeby jeździć. Jak całkiem padnie to będzie wiadomo co to było - tacy fachowcy
.
Podsumowując jeżdżę dalej bo auto potrzebne, rozwiązania problemu nie widać chyba, że ten "ćwirek" całkiem padnie.
Najgłośniejszy pojawia się w czasie jazdy przy ok. 2000 obr. , na luzie słychać ćwierkanie tylko na zimnym silniku.
Dźwięk jest metaliczny o wysokim tonie, trudny do zlokalizowania. Przypomina mi dźwięk kończącego się łożyska np. jakiegoś napinacza.
Już kilku mechaników objeździłem, ręce rozkładają i mówią żeby jeździć. Jak całkiem padnie to będzie wiadomo co to było - tacy fachowcy
Podsumowując jeżdżę dalej bo auto potrzebne, rozwiązania problemu nie widać chyba, że ten "ćwirek" całkiem padnie.
-
wtomasz
- Początkujący
właśnie, jeździć aż coś się zepsuje...HoSe72 pisze:Ja z takim piskiem jeżdżę już 40 tyś km. Problem się nie pogłębia.
Już kilku mechaników objeździłem, ręce rozkładają i mówią żeby jeździć. Jak całkiem padnie to będzie wiadomo co to było - tacy fachowcy.
tylko teraz koszt naprawy może będzie symboliczny, a diabli wiedzą co się zepsuje i jak to wpłynie na inne podzespoły...
będę szukał - jak coś wymyślę to dam znać :-)
----
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
wtomasz, taśmę bardzo łatwo się zdejmuje,także to roboty na 2minuty:) 17 płaska w ręke i zakładasz ją na wystający kwadrat z napinacza.Naciskasz na dół i możesz zablokować napinacz np. jakimś małym imbusem/gwoździem ok.4mm wkładając go od strony podłuznicy.
Postaram się zaraz zrobić Ci zdjęcie,to będzie ci łatwiej
Postaram się zaraz zrobić Ci zdjęcie,to będzie ci łatwiej
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
wtomasz
- Początkujący
Przysiądę do tematu w weekend, jak znam życie to pewnie dopiero w niedzielę się chwila znajdzie
dzięki za podpowiedzi :-)
fotka się przyda - zawsze to łatwiej jak ktoś mniej wprawiony... :-)
w napinaczu to tylko rolkę może trafić czy jest coś jeszcze do zepsucia się?
dzięki za podpowiedzi :-)
fotka się przyda - zawsze to łatwiej jak ktoś mniej wprawiony... :-)
w napinaczu to tylko rolkę może trafić czy jest coś jeszcze do zepsucia się?
----
-
fart1313
- Początkujący
Witam
I jak koledzy uporaliście się z tematem?
Ja mam ten sam problem, dziwny pisk pojawia się na pierwszych 3 biegach w zakresie 1500-2200 obr.
Również fachmeni rozkładają ręce.
Pasek był zdejmowany i dalej piszczy czyli to nie,
Turbo sprawdzane organoleptycznie przez dwóch fachmenów i też twierdzą że OK
Jutro będzie sprawdzany cały układ powietrzny, egr może coś znajdą
I jak koledzy uporaliście się z tematem?
Ja mam ten sam problem, dziwny pisk pojawia się na pierwszych 3 biegach w zakresie 1500-2200 obr.
Również fachmeni rozkładają ręce.
Pasek był zdejmowany i dalej piszczy czyli to nie,
Turbo sprawdzane organoleptycznie przez dwóch fachmenów i też twierdzą że OK
Jutro będzie sprawdzany cały układ powietrzny, egr może coś znajdą
VW Touran 2006r 1,9 BLS 105KM DSG