Dziwny kolor żarnika xenon
- aki
- Władca postów
- Auto:: VW/AUDI
- Imię:: Artur
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
Dziwny kolor żarnika xenon
Witam.
Dzisiaj rano odpalam mojego Turka włączam światła i ruszam po chwili widzę z lewej strony jakiś dziwny kolor (coś ala różowy, czy też jasny fiolet), czy to sygnał że żarnik powoli pada i czas na zakup nowego czy może coś poruszałem wymieniając postojówki W5W?
A i jeszcze jedno czy należy wymieniać dwa żarniki jednocześnie czy mogę kupić identyczny i wymienić tylko konający żarnik ?
Prosiłbym o pomoc w tej sprawie?
no i czy ktoś kiedyś wymieniał żarnik? czy muszę przed wymianą odłączyć akumulator i na co zwrócić uwagę?
Dzisiaj rano odpalam mojego Turka włączam światła i ruszam po chwili widzę z lewej strony jakiś dziwny kolor (coś ala różowy, czy też jasny fiolet), czy to sygnał że żarnik powoli pada i czas na zakup nowego czy może coś poruszałem wymieniając postojówki W5W?
A i jeszcze jedno czy należy wymieniać dwa żarniki jednocześnie czy mogę kupić identyczny i wymienić tylko konający żarnik ?
Prosiłbym o pomoc w tej sprawie?
no i czy ktoś kiedyś wymieniał żarnik? czy muszę przed wymianą odłączyć akumulator i na co zwrócić uwagę?
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
to kolor powoli kończącego sie żarnika... najlepiej jakbys zapodał zdjęcie...aki pisze:dziwny kolor (coś ala różowy, czy też jasny fiolet)
zaleca się tak, ponieważ w miarę wypalnia się zarników barwa światła też sie zmienia i jak założysz nowy to ten drugi moze sie od niego odróżniać... poza tym nie ma róznicy...aki pisze:A i jeszcze jedno czy należy wymieniać dwa żarniki jednocześnie
nie musisz...aki pisze: czy muszę przed wymianą odłączyć akumulator
zalecana jest "delikatność" przy tej operacji...aki pisze:na co zwrócić uwagę?
- aki
- Władca postów
- Auto:: VW/AUDI
- Imię:: Artur
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
hm dajesz do myślenia Dodi
widziałem te żarniki na allegro, ale muszę najpierw może wymontować mój zerknąć jakie koszta na allegro i zobaczymy. Tutaj nie wydaje mi się to zbyt drogo ale zawsze może być taniej wiadomo
Do tego dochodzi jeszcze niesprzyjająca pogoda i nie chęć kopania przy samochodzie w zimnym garażu.
widziałem te żarniki na allegro, ale muszę najpierw może wymontować mój zerknąć jakie koszta na allegro i zobaczymy. Tutaj nie wydaje mi się to zbyt drogo ale zawsze może być taniej wiadomo
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
no pogoda masz racje, nie sprzyja... ale tak jak mowie, ja bym zaczekał bo tak odrazu Ci sie nie spali ten zarnik... a tak bys sobie wymianił 2 odrazu ... wybor nalezy do Ciebie...
Ostatnio zmieniony wt sty 22, 2013 11:31 przez Dodi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
morfeusz33
- Specjalista
- Auto:: Touran Higline 2.0 BKD
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy
U mnie też jeden żarnik jest do wymiany... ale jakoś od dobrego roku się za to nie zabrałem,a wciąż świeca oba.Jeżeli masz tyle przepłacać poczekaj lepiej do wiosnyDodi pisze:no pododa masz racje, nie sprzyja... ale tak jak mowie, ja bym zaczekał bo tak odrazu Ci sie nie spali ten zarnik... a tak bys sobie wymianił 2 odrazu ... wybor nalezy do Ciebie...
-
Piotr1979
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Niedawno padł mi żarnik D1S. Barwa światła przeszła w róż/fiolet a po kilku włączeniach padł całkowicie, aż FIS mi zakomunikował usterkę. Kupiłem Osram Xenarc w tej samej temperaturze barwowej tzn 4300K. Czekam aż się porządnie wyżarzy (może być do 100 godzin) i wtady ma złapać właściwą barwę(teraz jest jaśniej ale w barwie bliżej zwykłej żarówki). Sam wymieniałem i jedyna trudność to fakt, żę VW oszczędza na długości przewodów i trzeba palcami sporo się nagimnastykować. Na mrozie raczej będzie ciężko. Raczej nie rób tego przy włączonym zasilaniu świateł mijania.
Polecam zakupy w http://www.xenon-serwis.pl/.
PZDR
PZDR
Szukajcie a znajdziecie.