Touran to jest samochód rodzinny. My mamy trójkę dzieci, teraz jesteśmy na nartach i mogę opisać, co weszło mniej więcej (wersja 5-osobowa, więc bagażnik większy niż ten w 7-osobowej):
1) duży wózek dziecięcy (Marita - Roan)
2) średniej wielkości sanki
3) walizka wymiary 20x40x70 mniej więcej;
4) dwie duże miękkie torby podróżne
5) dwa duże plecaki
6) trzy mniejsze torby podróżne
7) wanienka do kąpania (choć składana :p)

cztery pary butów narciarskich (w tym dwie dziecięce)
9) cztery kaski.
To wszystko jest w regularnym bagażniku, przy czym jest tak zapakowane, że jeszcze we wstecznym lusterku w miarę normalnie widać. Bagażnik Tourana jest ogromny dlatego, że jest w zasadzie prostopadłościenny - to dzięki tym kształtom w środku jest dużo miejsca.
Dodam, że latem jak dzieci były mniejsze to do środka wchodziły jeszcze dwa rowerki dziecięce na kołach 12 i 16 cali. Powaga.
Miałem jak dotąd dwa ople i trzy vw i za każdym razem w porównaniu vw wypadał lepiej. Zawsze był droższy, zle zawsze lepszy. Więc Zafirę na pewno bym odpuścił.
Co do silnika to ja bym jednak diesla nie odpuszczał, w roczniku 2008 to może już nie będzie takiej dużej różnicy w cenie, według mnie za 40 tys. to się coś znajdzie, przebiegów bym się nie bał, ja jeżdżę od 108 do 261 tys., teraz auto zostaje dalej w rodzinie, a ja kupuję nowego (jest tu zresztą mój post bo miałem wątpliwości jakie wyposażenie wziąć, ale jakoś nikt nie odpisał...). Mój obecny Touran ma silnik 100 KM 1,9 tdi, przyspiesza nieźle, na autostradzie można jechać non stop 180 km/h według licznika, a według nawigacji 172 km/h i nic się niedzieje, tylko tak mniej więcej od 120-130 km/h to rozpędzanie trwa już dosyć długo. Spalanie przy mojej ciężkiej nodze średnio 7.2 l/100 km z tym że ja mam do pracy codziennie tak około 20 km a i dużo jeżdżę też po Polsce. Paliwo leję zwykły ON, kilka razy zatankowałem lepsze i nie było różnicy ani w dynamice, ani w zużyciu. Niezadwodność - mam od 2008 roku i nigdy nie zawiódł w ten sposób, że np. nie dał się uruchomić czy nawalił w drodze. Najdłuższa podróż w jeden dzień powrót z Chorwacji spod Makarskiej do Polski 1427 km wyjazd 4:00 przyjazd do domu 21:00, po drodze wyprzedziły mnie tylko dwa samochody, oba VW (Passaty) i oba z Polski

Jak jesteś zaintersowany mam spisane wszystkie naprawy, z większych rzeczy było np. sprzęgło ostatnio (2300 zł), ale to była najpoważniejsza sprawa.