Tylne drzwi się nie zakluczają / jak zdjąć tapicerkę?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
labedzkim
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Tylne drzwi się nie zakluczają / jak zdjąć tapicerkę?

Post autor: labedzkim »

Koledzy,
zauważyłem, że tylne lewe drzwi nie zakluczają się, gdy zamykam samochód (czy to z pilota czy kluczykiem). Zdarza się to losowo, ale częściej problem występuje niż nie występuje. Słychać dwa odgłosy zamiast, jak w pozostałych drzwiach, jeden, co sugeruje, że zamek albo wykonuje dwie nieudane próby, albo z powrotem odklucza.

Zabrałem się za naprawę i uktnąłem na demontażu blachy, która ukazała się po zdjęciu tapicerki. Odkręciłem śruby 10mm, czuć luz, ale coś jeszcze trzyma tą blachę. To pewnie szyba, której prowadnice są przymocowane do tej blachy - tak mi się wydaje, poprawcie mnie.

Jak to zdemontować? Na co uważać? Mam wersję z korbką.
Aha, na forach znalazłem przypadki z elektryczną szybą. Jednak tam podobno jest łatwiej, bo występują jakieś otwory przez które można dokonać wcześniejszego odczepienia szyby z prowadnic.

Pozdrawiam!
--
Maciej
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Zapraszamy do powitalni a potem do :szukaj: na forum, był ten problem opisany
labedzkim
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: labedzkim »

Tomas, nie doczytałeś mojego wpisu. Szukałem i nie znalazłem przypadku tylnych drzwi z manualnie podnoszoną szybą, który rzekomo różni się od wersji elektrycznej. Jeśli wiesz, gdzie znajdę opis, to proszę wklej adres. Będę wdzięczny.

Pozdrawiam!
--
Maciej
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Zacząłbym od skana kompem, zobacz ten temat http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ntaz+drzwi

może to okazać się pomocne : http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ntaz+drzwi
ODPOWIEDZ