wymiana wahaczy

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
kokosrbk
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

wymiana wahaczy

Post autor: kokosrbk »

Witam, czy ktos wie jak samemu wymienić wahacze w samochodzie i gdzie je mozna kupic ?
Jakub
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Wiemy, ale najpierw tu

I używaj opcji szukaj i w ogóle witam..
osa-o7
Początkujący

Post autor: osa-o7 »

Witam serdecznie. Szukam postów z podpowiedzią odnośnie wachaczy tylnych. Czeka mnie wymiana wszystkich , ale nie wiem jaką firmę wybrać .Może ktoś już ma to za sobą i ma jakieś uwagi.
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

A przypadkiem w naszych Touranach nie ma tak wspaniałego zawieszenia że wystarczy wymienić tylko nowe tuleje ?? A nie całe wahacze.
osa-o7
Początkujący

Jeżeli chodzi o przód to masz rację , ale co do tyłu to sytuacja jest już trochę inna. Według ASO mam do wymiany z tyłu wachacze zwane patelnią i dwa poprzeczne.
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

osa-o7 pisze: Według ASO
Według ASO to nie wymienia sie oleju w skrzyni manualnej , a prawda jest inna, lepiej wymienić...
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: BRUNO55 »

Przyłączę się do tematu bo mam takie oto pytanie w sprawie tulei wahaczy przednich. Czy oprócz sprawdzenia na kanale czy są luzy to czy występują jakieś konkretne objawy w trakcie eksploatacji świadczące o zużyciu tych tulei. Ja mam u siebie coś takiego, że kiedy ostro przyspieszam to czuję wibracje i dość głośne warczenie. Wibracje te wyczuwalne są też na kierownicy. Kiedy przyspieszam delikatnie takiego zjawiska nie ma. Kiedy auto toczy się rozpędzone ( bez względu na prędkość ) z lekkim dodawaniem gazu tego zjawiska też nie ma. Mam przejechane 154000 km i zaczynam podejrzewać że przychodzi czas na wymianę tulei wahaczy przednich. Jeżdżąc po bruku czy temu podobnych nawierzchniach specjalnego stukania zawieszenia nie słyszę ale martwi mnie ten odgłos w trakcie ostrego rozpędzania. Dodam że już sprawdzałem poduszki zawieszenia silnika i tam nic niepokojącego nie stwierdziłem. A jeszcze jedno pytanie to czy wymiana tulei jest raczej naprawą dość prostą czy raczej skomplikowaną ? Może ktoś to diagnozował i naprawiał i może się wypowiedzieć ?. Będę wdzięczny.
ObrazekObrazek
marekzu
Początkujący
Auto:: Octavia
Imię:: Marek

Post autor: marekzu »

jesli kupisz razem z obudową i masz troche szczescia ze nie urwia sie gwinty w aluminiowej lapie - to wymiana jest banalna
osa-o7
Początkujący

Witam. Nie twierdze że to co powie ASO jest święte . Każdy ma swój rozum i w miare możliośći jest w stanie stwierdzić czy nie robią z niego wała. Jednak co do wachaczy to mają rację bo jak jadę to mało co mi bląby mie wypadną.
marekzu
Początkujący
Auto:: Octavia
Imię:: Marek

Post autor: marekzu »

poszukaj calego tylniego zawieszenia z angola - wyjdzie taniej niz nowki sztuki a pasuje tez z Octavi2
osa-o7
Początkujący

Wielkie dzięki za podpowiedz. Zobaczę jak to wychodzi. mam jednak pytanie bo rozważam też zakup części firmy LEMFORDER. Co tym sądzicie?
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Mam LEMFORDERA-a w drugim aucie no i nie ma co się oszukiwać ale końcówki już były wymieniane drugi raz ale swoje kilometry przeżyły także jest to dobry zamiennik.
kokosrbk
Kandydat

Post autor: kokosrbk »

a czy ktos moze podpowiedziec jak wymienic samemu koncowki na wahaczach ??
Jakub
ODPOWIEDZ