Witam serdecznie. Szukam postów z podpowiedzią odnośnie wachaczy tylnych. Czeka mnie wymiana wszystkich , ale nie wiem jaką firmę wybrać .Może ktoś już ma to za sobą i ma jakieś uwagi.
Jeżeli chodzi o przód to masz rację , ale co do tyłu to sytuacja jest już trochę inna. Według ASO mam do wymiany z tyłu wachacze zwane patelnią i dwa poprzeczne.
Przyłączę się do tematu bo mam takie oto pytanie w sprawie tulei wahaczy przednich. Czy oprócz sprawdzenia na kanale czy są luzy to czy występują jakieś konkretne objawy w trakcie eksploatacji świadczące o zużyciu tych tulei. Ja mam u siebie coś takiego, że kiedy ostro przyspieszam to czuję wibracje i dość głośne warczenie. Wibracje te wyczuwalne są też na kierownicy. Kiedy przyspieszam delikatnie takiego zjawiska nie ma. Kiedy auto toczy się rozpędzone ( bez względu na prędkość ) z lekkim dodawaniem gazu tego zjawiska też nie ma. Mam przejechane 154000 km i zaczynam podejrzewać że przychodzi czas na wymianę tulei wahaczy przednich. Jeżdżąc po bruku czy temu podobnych nawierzchniach specjalnego stukania zawieszenia nie słyszę ale martwi mnie ten odgłos w trakcie ostrego rozpędzania. Dodam że już sprawdzałem poduszki zawieszenia silnika i tam nic niepokojącego nie stwierdziłem. A jeszcze jedno pytanie to czy wymiana tulei jest raczej naprawą dość prostą czy raczej skomplikowaną ? Może ktoś to diagnozował i naprawiał i może się wypowiedzieć ?. Będę wdzięczny.
Witam. Nie twierdze że to co powie ASO jest święte . Każdy ma swój rozum i w miare możliośći jest w stanie stwierdzić czy nie robią z niego wała. Jednak co do wachaczy to mają rację bo jak jadę to mało co mi bląby mie wypadną.
Mam LEMFORDERA-a w drugim aucie no i nie ma co się oszukiwać ale końcówki już były wymieniane drugi raz ale swoje kilometry przeżyły także jest to dobry zamiennik.